Buna,
In cazul in care situatia descrisa de tine este reala, cel mai bun lucru pe care il poti face pentru aceasta fata este sa o indrumi sa ia legatura cu noi. Asociatia Telefonul Copilului poate fi partenerul ei de discutii sau poate fi prietenul ei atunci cand te confrunti cu o problema. Confidentialitatea este cuvantul cheie in relatia cu serviciul Telefonul Copilului, oferit de organizatia noastra.
Apelul catre 116 111 este gratuit din retelele Romtelecom si Cosmote, de luni pana duminica, in intervalul orar 08.00 – 00.00. Mai multe poti afla si la: http://www.telefonulcopilului.ro/intrebari-frecvente
Pentru ca problemele cu care se confrunta reprezinta subiecte delicate si s-ar putea simti in largul ei mai degraba in mediul online, o poti indruma sa ne transmita mesajul ei la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro
Asteptam sa o ajutam!
Ia-o pe colega la o discuție în privat, eventual, condu-o până la stație și cere-ți iertare.
Spune-i că la 9 ani nu înțelegeai că niște bârfe și cuvinte spuse la nervi vor degenera.
Sfătuiește-o să accepte consiliere avizată Telefonul Copilului, Psihologul școlii, Diriginta.
Dacă, alții îi aruncă geaca la gunoi, ia-o și pune-o înapoi.
Ascunde-i geaca sub a ta, oferă-te să-i ții penarul la tine în ghiozdan.
Dacă alții o scuipă tu dă-i un șervețel.
Spune-i la dirigintă ce se întâmplă, nu e normal ca un om să fie tratat în asemenea hal.
Dacă vrei să îți răscumperi greșeala mută-te cu ea în bancă și rabdă alături de ea până la final.
Gândește-te că fiecare insultă, pe care o primești când o ajuți, îți răscumpără insultele, pe care i le adresai TU ei în trecut.
Tu ești ca omul care pune foc la fân și apoi speră să scape.
Nu sta deoparte, implică-te, altfel o să o ai pe conștiință, că n-ai făcut ce trebuia la momentul potrivit.
Eu nu vad nicio tenelovela din ce am spus. Dar hai sa vedem realitatea.
Ai si tu dreptate dar grupul ala cand isi va primi insultele inapoi?
Pentru ca nu e dreptul lor sa-si bata joc de mine sau ea, de parca totul ar fi intre noi.
Da - te oftici sau da - ai ajutat-o?
Şi dacă e a doua variantă, cum?
Am ajtat-o.Cum? Nici eu nu stiu .Pur si simplu le-am spus sa n-o mai scuipe.In legatura cu geaca, de fiecare data cand cineva sa ia de geaca ei, ii spun ei ce se intampla, ii ameninta pe aia ca ii paraste daca nu isi vad de treaba si gata.Renunta,momentan...
De ce nu discuţi şi cu psihologul şcolii şi dirigintele?
Crezi că psihologul şcolii o să vină şi o să povestească întregii clase ce aţi discutat între patru ochi?
Ei sunt adulţi şi au responsabilitatea să păstreze confidenţialitate, să fie cât mai discreţi. Nu ai de ce să te temi.
Dar până îţi faci curaj şi o să începi să ai mai multă grijă de fata, decât de reputaţia ta de golănaş, dă-i măcar numărul de telefon de la Telefonul Copilului. Discuţiile cu cineva care înţelege prin ce trece o vor ajuta şi va fi sfătuită ce să facă. Altfel ea se simte complet singură şi abandonată. Fă măcar atât pentru ea.
Da,dar s-ar putea simti jignita.Numai cand aude de Telefonul Copilului poate sa se simta mai rau/ciudat, s.a.Si apoi nu o sa aiba increderea in confidentialitatea lor si va intreba sigur daca serviviile lor sunt gratuite.Dar voi incerca.
Lasă fundele şi spune-mi: crezi că se va simţi mai jignită decât a fost până acum şi probabil va fi şi în continuare?
Mai degrabă se va simţi uşurată că măcar cineva este de partea ei şi încearcă să o ajute.
Din câte ai văzut, serviciile asociaţiei sunt gratuite, iar confidenţialitatea este garantată. Chiar sunt nişte oameni de încredere care se ocupă de problemele copiilor, în special celor abuzaţi.
Trece-i numărul de telefon pe un bileţel şi dă-i-l în pauză sau după ore (cerându-ţi scuze pentru comportamentul tău de până acum).
Normal ca si-a pierdut increderea in sine.
Tu iti dai seama ce-ai facut?
Sti cum se simte?
Ai facut o greseala, pe care de abia acum realizezi ceea ce ai creat.
Poate ca nu are o situatie financiara buna si de aceea mirosea urat.
Are note mici datorita voua, care sunteti in jurul ei si o batjocoriti in fiecare zi.
E singura si neajutorata, nici nu mai poate sa invete in ritmul asta, e normal.
Greseala ei a fost ca nu a stiut sa se impuna, sa spuna GATA, dar probabil era prea timida si intimidata de voi.
Daca vrei sa-ti indrepti greseala, incearca sa le spui celorlalti situatia si ca este de ajuns. Macar sa o ignore, ar fi cel mai indicat.
Le spui si tu "Cum te-ai simti daca ai fi in locul ei? Ti-ar fi bine?".
Daca ea nu poate sa-i potoleasca pe ceilalti, atunci ajut-o tu!
Nu e dreptul lor, tocmai de aceea vb cu diriga, n-ai tu treaba lor, tu vrei să-ți liniștești conștiința și să mergi la liceu cu gândul că ai scăpat de sentimentul vinovăției și lași totul în urmă.
Poate unii din ei nu realizează ce fac, încearcă să discuți cu ei pe rând, când sunt în grup te vor lua în batjocură.
Eu ți-am spus orientativ, tu aplici la cazul tău, măcar partea ta și scuzele tale să le audă și dacă observi un defect la ea nu te grăbi să-l strigi în gura mare, ai puțin tact.
Eventual faceți o chetă cei care nu aveți nimic cu ea și luați-i un cadou sau un tort de ziua ei, de mărțișor, dăruiește-i ceva simbolic.
Eu nu te judec, ceva de genul am făcut și eu, dar în alt context.
Fii bărbat și fă primul pas de împăcare, sigur te vei simți eliberat sufletește și vei avea îndrăzneală către bine.