Pe viu mi-am prins 4 strabunici, ceilalti 4 au murit cand nici macar nu ma nascusem daca corelez bine anii. Pe 2 dintre ei, parintii bunicului din partea lui padre tin minte bine cateva scene cu ei cand inca erau in viata, stiu ca am fost in vizita si mancau ou ochi, p-asta n-o uit vreodata, sau cand erau deja bolnavi si erau pe duca stateau in pat, erau palizi si li s-a facut focul la soba si aveau un tapet cu pauni pe perete, sau cand mi-a spus sa am grija la caine ca e periculos (aveau un caine retardat) si in ziua aia scapase din lant, mai eram cu o verisoara, iar strabunicii nu erau acasa, plecase nu stiu unde, pe astea n-am cum sa le uit. Generatii mai sus de strabunici nu stiu, nu am auzit nimic nici de la bunici, nici de la parinti sa-si aduca aminte de ceva.
Strabunica,adica bunica tatei
Bunica, adica mama lui tata
Ambii bunici din partea mamei.
Cam atat.
Au fost razboaie, foamete, putini nascuti prin anii 1900 au supravetuit dupa 1990
Dar am poze in album cu 4-5 generatii.
Si bunicii tai nu isi amintesc de bunicii si strabunicii lor?
Iti dai seama ca nici eu nu mi-am cunoscut personal stra-stra-bunicii, dar bunica mea isi aminteste de ei, chiar si anii in care au murit si s-au nascut.
Poate daca iti intrebi bunicii isi mai amintesc.
Din pacate nu mai traiesc nici unul din bunicii mei.
Si eu am cautat in toate actele posibile si imposibile. Mai departe de strabunici, am aflat doar de un strabunic. Si ala doar din ce povesteste familia.
Nu au existat acte care sa fie pastrate in arhive. Doar in bisericile catolice, evanghelice, in general in Ardeal s-au pastrat acte si evidente si se poate afla mai mult. Si acolo, preotii sunt deschisi la a oferi aceste date. In restul tarii, mai ales la ortodoxi, nu vei gasi nici acte, nici disponibilitate.
Cunosc personal un preot care si-a gasit mai multe generatii. Dar are un dublu avantaj: ascendentii sunt ardeleni iar el ca preot a avut usor acces la arhive.
Exact asta era si planul meu. Planuiesc sa-l intreb pe preotul (ortodox) din satul din care se trag bunicii mei daca are niste arhive. De ajutat sunt sigur ca ma va ajuta, dar sper sa aiba si arhivele respective. Norocul meu e ca locuiesc în Ardeal si am sanse mari sa dau de ceva.
Da, in Ardeal au mai copiat obiceiurile catolicilor. Bisericile in general au registre de nasteri, casatorii, decese. Unde sunt trecuti si anii, a cui fii sunt, etc.
Succes!
Eu îmi știu 6 stră-străbunici, 6 străbunici și toți cei 4 bunici. Mai departe nu știu.
Cel mai departe in timp stiu cum ii chema pe stra-stra-bunicii mei si ce faceau prin 1891, cand au donat pentru o biserica, Mai stiu si ca stra-bunicul meu din partea mamei a cantat in 1913 pentru cinveva care culegea folclor din satele Romanesti. Si ma bucur sa am si inregistrari cu bunicul meu cantand, pe care nu l-am cunoscut, dar apare in documentare. Toti erau tarani din Bucovina, dar si-au lasat amprenta asupra lumii si sunt foarte mandra de ei.