| 2311 a întrebat:

Multumesc pentru. raspunsuri! Dar, daca in actul de mostenire al sotului se stipuleaza ca eu sa nu am dreptul... Astfel vor sa procedeze socrii mei. Cei drept, sotul meu nu este de acord, dar! Mai ales ca mai are un frate, iar aceluia deja socrii i-au facut act de vanzare cumparare pe alta casa...si sotul nu prea are incredere in el!

Răspuns Câştigător
| ned a răspuns:

Nu inteleg prea bine intrebarea, probabil e o continuare, dar in problema mostenirilor sunt cateva aspecte asupra carora se fac confuzii:
1. in cazul sotilor intra in masa succesorala (bunurile ce vor fi mostenite) doar partea sotului decedat, deci se face intai partajul bunurilor comune(cam ca la divort), sotul supravietuitor primeste partea sa in urma partajului, si ramane partea decedatului care urmeaza sa fie impartita intre succesori;
2. exista o serie de bunuri proprii ale unui sot (bunurile avute deja la incheierea casatoriei si bunurile din donatii si mosteniri - indiferent cand sunt obtinute, inainte sau in timpul casatoriei); daca acestea sunt ale decedatului vor intra in intregime in masa succesorala si nu mai intra la partaj, daca sunt ale sotului supravietuitor nu mai intra in masa succesorala;
3. exista o frica de testament ca "poate fi atacat in instanta"; orice act juridic poate fi atacat in instanta dar trebuie sa existe si niste sanse de reusita: nu sunt mai mari sansele in cazul testamentului decat in cazul altor acte; greseala cea mai mare provine din faptul ca multi nu cunosc ca in dreptul nostru exista dreptul la rezerva succesorala pe care il au unii succesori si testamentul nu poate incalca rezerva respectiva. Deci prin testament poate fi lasat totul doar daca nu exista mostenitori rezervatari; daca acestia exista si testamentul incalca rezerva, atunci va fi atacat in instanta dar nu va fi anulat ci va fi doar redus cu rezerva respectiva care a fost incalcata. Deci in dreptul romanesc nu poate nimeni, daca are copii, sot, frati/surori sau parinti, sa lase totul altcuiva pentru ca incalca dreptul la rezerva succesorala. Partea care depaseste rezerva succesorala se numeste cotitate disponibila si este singura parte care poate fi lasata fara griji prin testament. In lipsa succesorilor rezervatari se pate lasa prin testament oricui si oricat.
In concluzie acesta este motivul principal pentru care se spune ca testamentul poate fi atacat - incalcarea dreptului la rezerva succesorala - si nu ca testamentul ar fi un act juridic usor de anulat sau care are mai putina validitate decat alte acte. Dar, atentie, testamentul nu se anuleaza in acest caz ci doar se scade rezerva succesorala din el (in parti sau procente prevazute de lege).
Am expus doar niste principii, pentru amanunte cum sunt procentele cuvenite si care sunt mostenitorii rezervatari a se vedea codul civil.
Inca un aspect: o persoana poate sa intocmeasca oricate testamente doreste, doar ultimul e valabil. Chiar daca s-a intocmit unul autentic (la notariat), daca ulterior mai scrie unul de mana (se numeste testament olograf - scris, datat si semnat de testator) acesta din urma va fi valabil si nu cel de la notariat, importanta este data. Deci nu va culcati pe o ureche ca "a facut testament in favoarea mea", a doua zi poate scrie altul.

3 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Testamentul poate fi atacat in instanta cu succes, atata timp cat nu exista alte conventii scrise - intre tine si sotul tau - care-ti pot pune piedica.

| Altu a răspuns:

Se poate contesta in instanta si obtine cota-parte.
Studiati problema mostenitorilor rezervatari sau consultati un avocat pe tema mostenitorilor rezervatari.

identitate
| identitate a răspuns:

In Romania testamentul nu este recunoscut.(PUNCT)