O posibila cauza e reprezentata de traumele din copilarie. Sa presupunem urmatorul exemplu: o fata careia ii moare mama la o varsta frageda (2 ani) va avea parte doar de iubirea tatalui. Sa zicem ca mai are doi bunici, dar ii viziteaza rar. Toata atentia tatalui ii revine ei. Cand va implini 13 ani va aparea o mama vitrega. Brusc fata nu mai este centrul universului pentru tatal ei. Apar neintelegeri intre ea si mama vitrega. Treptat va simti nesiguranta si furie fata de respectiva femeie. La varsta adulta poate dezvolta aceasta gelozie excesiva. E nesiguranta ca va pierde "ce e al ei" (evident, nimeni nu e proprietatea altcuiva).
O femeie foarte geloasa este si dependenta de partenerul ei. Pot fi si alte insecuritati legate de aspectul ei fizic, de inteligenta sa, de aptitudinile ei. Aceste insecuritati par nesemnificative, dar pentru unele reprezinta dezavantaje si se pot simti "atacate" de "rivale". Gelozia excesiva nu-i buna. Eu am vorbit la spital cu o femeie care i-a taiat fata si mainile sotului deoarece i-a zis ca se parfumeaza pentru colegele de la munca (in gluma a spus asta). Motivul a fost ca el sa ramana urat astfel incat sa nu mai atraga pe nimeni si sa ramana doar al ei. Noroc ca a divortat de ea si a obtinut ordin de restrictie respectivul. Oamenii au diverse motive pentru actiunile lor.
Sunt două întrebări distincte aici. Una cu educaţia cpoiilor şi alta despre gelozia unor femei. Amândouă mult prea generale. E ca şi cum ai întreba "De ce sunt atâtea divorţuri în lume?", sau "De ce nu sunt toţi oamenii amabili şi prietenoşi?" sau "De ce nu au toţi bun simţ şi bune maniere?" etc. Lumea nu este şi n-a fost niciodată perfectă. Crezi că în urmă cu două mii de ani (să zicem) oamenii erau altfel? Sau vor fi altfel în generaţiile care vin? Nu. Ăştia suntem. Nu ne rămâne decât să ne tolerăm unii pe alţii. Şi, atât cât putem, să ne ajutăm, să ne sfătuim şi să ne corectăm. Pentru că originea răului nu o putem găsi. E mult prea departe şi se pierde undeva în legendă.
Eu voiam să aflu aşa, din perspectiva psihologică, ce determină această atitudine între soţi şi gelozia nefondată a multor neveste.
O posibila cauza e reprezentata de traumele din copilarie. Sa presupunem urmatorul exemplu: o fata careia ii moare mama la o varsta frageda (2 ani) va avea parte doar de iubirea tatalui. Sa zicem ca mai are doi bunici, dar ii viziteaza rar. Toata atentia tatalui ii revine ei. Cand va implini 13 ani va aparea o mama vitrega. Brusc fata nu mai este centrul universului pentru tatal ei. Apar neintelegeri intre ea si mama vitrega. Treptat va simti nesiguranta si furie fata de respectiva femeie. La varsta adulta poate dezvolta aceasta gelozie excesiva. E nesiguranta ca va pierde "ce e al ei" (evident, nimeni nu e proprietatea altcuiva).
O femeie foarte geloasa este si dependenta de partenerul ei. Pot fi si alte insecuritati legate de aspectul ei fizic, de inteligenta sa, de aptitudinile ei. Aceste insecuritati par nesemnificative, dar pentru unele reprezinta dezavantaje si se pot simti "atacate" de "rivale". Gelozia excesiva nu-i buna. Eu am vorbit la spital cu o femeie care i-a taiat fata si mainile sotului deoarece i-a zis ca se parfumeaza pentru colegele de la munca (in gluma a spus asta). Motivul a fost ca el sa ramana urat astfel incat sa nu mai atraga pe nimeni si sa ramana doar al ei. Noroc ca a divortat de ea si a obtinut ordin de restrictie respectivul. Oamenii au diverse motive pentru actiunile lor.
Prima este o întrebare referitor la ce le trece sau nu prin cap unor părinți.
în mare parte ignoranţi, - fiindcă sunt ignoranți.
fac scandal- acesta este modul lor de a relaționa.
beau - alcolul folosit pe post de calmant.
- se bat de față cu copii - e mai bine ca copii să vadă realitatea dură a vieții de acasă. și asta este o educație.
- și nu numai - și acel nu numai, în plus ține tot de educația prin exemple negative.
Pe ce te bazezi că e din start nociv. La tine a fost nociv, că parcă despre tine întrebi?
Gelozia este iubirea posesivă de obiect, care se vindecă cu cuie de sicriu și cu lopată de pâmânt deasupra. Ele există ca să educe bărbatul lipsit de bărbăție. Când prinde bărbăție în el, le părăsește. Și ele educatori pe invers. Dumnezeu nu bate cu bâta. și nici nu educă la ora de dirigenție de la catedră. Are el învățători voluntari, nevestele geloase, părinții care beau, fac scandal și fac apoi tot felul, de față cu copii. Cunosc un domn Peters, din Comitatul Cuhayoga, USA. Face 30 de de ani de pușcărie, acum îi termină, fiindcă a făcut ce nu trebuie cu soția în fața fiicei lui.
Pai prin ce sa le treaca ca nu e bine ce fac, daca nu au minte! Ca daca aveau minte nu se mai ajungea sa isi puna problema asta, ca de la inceput nu se mai comportau asa unul cu altul.
Nu e normala gelozia aia, gelozia extrema e data de traume, aici e adevarat, a fost inselata odata si o tine langa acum ca si sotul asta posibil sa faca la fel, asta se va intoarce contra ei, ca ala o va lasa.
Gelozia moderata e in genele noastre. Vine din faza ca le e frica la oameni sa nu-si piarda partenerul reproductiv, toate comportamentele noastre genetice au substrat evolutionist, au ajutat la supravietuire candva.
Nesiguranta, lipsa de educatie, ce au vazut ei acasa... frustrari. Multe motive.
Lasa ma ce ai vazut acasa, ca te mai autoeduci, nu preiei alea, de aia unu preia, altul nu, ca ala care preia are acelasi aluat de fapt, se regaseste in acele modele.
Corect. Ce vezi acasa poate servi ca exemplu sau contraexemplu, depinde si de tine intr-o oarecare masura.
Da, depinde de genetica! Acolo e problema, de caracter. In functie de el, vrei sa copiezi sau sa nu copiezi ce vezi in familie, la tot zic.
De ex la religie, unii preiau, altii "ia ma oare ce zic astia?! Vad ca nu e nici o minune, mint ma astia", fara sa vezi altceva in jur, deci fara sa vezi undeva unde nu se crede in dumnezeu.
Depinde si de inteligenta nativa si modul in care percepi lumea din jur. Eu de regula sunt non-combativ si evit aglomerarile/situatiile de interactiune cu pulimea (fara vreo legatura cu pandemia, am fost mereu asa), dar iubesc concertele/festurile de metal, iar daca cineva chiar intentioneaza sa ma calce pe bataturi, atunci pot sa il/o bag in *** ma-si repejor.
Pai f bine ca nu te lasi calcat in picioare, bravo tie. Normal ca depinde de int nativa, ce e aia? Asa am vazut in casa, pai cand iesi din casa vezi si tu, faci comparatii, numa un bou crede ca e bine ca sa-si bata nevasta sau sa se poarte urat doar ca asa a facut tacsu, hai sa fim seriosi, nu trebuie multa minte sa stii ca nu e bine sa faci rau, orice ai vedea in casa!
Cind am zis de inteligenta nativa am zis ca pe unii efectiv NU II DUCE CAPUL. La cate mame imbibate de alcool si batute avem pe la tara, plus macar unul dintre parinti cu IQ sub 90, la ce te poti astepta, sa iasa din ei un nou Tesla?
Pai la aia ma refer si eu cu int nativa.
Eu nu am inteles ala sau aia cu IQ mai mare cum sta cu ala cu IQ mic.
Noi oamenii suntem exact ca niște baterii ne încărcam cu o energie ca apoi sa ne descarcam. Dacă suntem încărcați cu energie negativa, mai târziu emitem energie negativa, la fel și cu cea pozitiva.
Sunt convins ca și tu ai fost în situații în care ai primit o veste super fina ce te-a făcut fericita, apoi zâmbeai și te comportai super fain cu orice îți ieșea în cale, dar și situații în care te-a enervat cineva, după te-ai comportat mai rece cu restul. Așadar, viata unui om se vede prin comportamentul lui și energia pe care o emite.
Când vine vorba de gelozie amândoi parteneri greșesc.
Persoana care este geloasa dar și partenerul care suporta asemenea comportament nejustificat și copilăros. Eu unul nu as suporta și dacă îmi face crize de gelozie fara niciun motiv bine justificat, parca de al dracului as face-o și mai geloasa pana pleacă ea singura Bărbații care suporta femeilor geloase nu sunt altceva decat niște cățeluși care nu se respecta și nu se iubesc pe sine dar și cel mai important lucru, nu au grija de sănătatea lor mentala, dar care și ei au teama de singurătate. Decât singur mai bine cu o nebuna, cam asa gândesc ei. Adică bănuiesc ca o femeie geloasa foc nu îți face foarte mult bine când vine vorba de capitolul sănătății mintale. Nu sunt eu medic sau psiholog dar bănuiesc ca nervii și stresul în cantitati exagerate, nu fac bine nimănui. La munca stres și nervi din cauza șefului, acasă la fel din cauza soției geloasa care vede ca am întârziat cu 10 minute și ma tot întreba unde am fost. Hm ce viata.
Imaginează-ți tu un bărbat care ii da telefonul iubitei și e ceva de genul,, da iubi, uite iubi ca nu vorbesc cu nimeni, știi ca doar pe tine te iubesc, hai nu mai fi supărată acum ". Ba eu sincer as vomita. Cum naiba sa fii ținut sub papuc în halul asta chiar și când ești căsătorit și cică se spue ca ai totuși o vârstă. Da. Fix o pl
Sunt foarte sigur ca multe femei nu o sa ma accepte pe viitor deoarece eu nu as accepta sa fiu ținut sub papuc. Adică eu în continuare mi-aș menține viata sociala activa chiar și dacă asta implica femei. Atenție, dacă pur și simplu ies și rad cu ele asta nu înseamnă că le și bag în pat.
Eram acum câteva luni cu una și se uita pe profilul de Instragram al unui băiat. Surpriza, tipul avea poze cu femei, multe, diferite. Rar avea 2 poze cu fix aceeași femeie. Eu, hai sa îl spunem ca îl cunosc și pot spune despre el ca este o fire foarte sociabila, amabila și prietenoasa. Este imposibil sa fii trist cu omul ala, te ajuta când ai nevoie și când stai cu el, nu simți cum trece timpul, chiar te simți super bine. Acum tu îmi vei spune mie ca genul ăsta de bărbat și-l dorește orice femeie, nu? S-o crezi tu ca imediat a zis de el ca este într-un anumit fel (gacicar) și ca nu vrea ceva serios și ca nu poate sta cu o singura femeie. Practic, omul ala nu ii inspira deloc încredere. Eu zic ca este o mare prostie deoarece asta dovedește ca dacă alte femei se simt bine lângă el, asta înseamnă că sunt mari șanse ca și ea sa se simtă la fel de bine. Ala dacă iese și are o viata sociala foarte activa, asta nu înseamnă că le și *** Deci este o problema de gândire la mijloc. Femeile, deși multe dintre ele spun ca cauta nu știu ce bărbat, ele îl cauta pe ala care este cât de cât ok și pe care nu îl dorește mai nimeni. Cu genul ala de bărbați se simt ele,, safe". Stiu ca nu s-ar duce la alta femeie din motiv ca nu poate, deoarece nicio alta femeie nu l-ar vrea. Asa vad ele bărbatul fidel. Fidelitatea este atunci când roiesc femeile în jurul tău dar tu în continuare stai cu femeia ta. Vorba aia, decât un cozonac mare care sa trebuiască sa îl împarti cu alții, mai bine un covrig care este doar al tău.
Evident ca nu este normal. Gelozia pleaca de la teama de singurătatea. Oamenii aia nu accepta și le este teama de singurătatea, asa ca ele își iau un partener, nu pentru ca îl iubesc, ci din egoism, doar pentru a umple acel gol creat de singurătate. Apoi intervine stima de sine scăzută.
Ai fost intr-o asemenea familie ca sa stii ce se afla de fapt acolo?
Un alcoholic, nu gandeste, neaga tot si uraste tot, scandalul si violenta sunt singurele talente, numai este poate face un asemenea om. Dimineata sta in pat la tv, dupa amiaza incepe cu sticla, si seara incepe cosmarul. Asemenea personaj nu-i pasa de ceilalti, este controlat de negativitatea dinauntrul sau, o arunca pe ceilalti.
Asemenea problema este din cauza ca copiii au pus de mici "mana" pe "prostii", in loc sa li se dea un obiectiv in viata, li s-a dat prostia asta care ii distruge dianuntru si ei ajuns sa ii distruga si pe cei din jurul si vietile lor.
Am mai citit ceva intrebari pe aici, scopul pentru care am venit pe site era sa "trezesc"s-a scot oamenii din nimicul asta, dar pare ca problema este modul de gandire. Sunt invatati de mici sa urasca sa arate cu degetu, si in "bautura" se duc.
Deci, in afara daca te uiti fiecare tara are o cultura, un stil propriu, Romania ce are? Tineri periculosi are Romania. Aici totul se face in graba, la intamplare, doar ca sa fie "de nevoia" de a fi, si nu-i pasa nimanui, totul e scump, pleci afara daca nu-ti convine. Oamenii se joaca de a comunicarea prea mult si actiune deloc, decat "betivii" cu violenta lor, e singura actiune posibila.
Da este normal, asa se traieste in tara asta.
Oamenii gandesc si vorbesc multe rautati, si "omul trebuie sa faca ceva in viata", ei ce sa faca? Asta au in cap. Omului trebuie sa ii dau informatia, si posibilitatea sa faca ceva, daca le umpli mintile cu asemenea scenarii in tv zi de zi toata ziua pe fiecare canal cate un serial cu certuri si inseluri, oamenii vor face ce au invatat de acolo, orice varsta au.
Multi romani, au doar un serviciu si o familie, ce sa faca cu tot capul? Aia vede peste tot, aia gandeste. Oamenii nu-s retarzi si alte din astea, fiecare are un mod egal de stocare al lucrurilor in mintile lor, dar unii au ceva in cap si altii au altceva in cap. Asta e in tv, astia sunt oamenii din jur, nu alegi "cum sa fie", urli ca nu se poate, ca nu merge. Urli pana uiti pentru ce ai inceput sa urli, ca lucrurile nu se pot schimba, trec gandurile cu timpul.
Asemenea comportament incepe la scoala, este predat de profesori, sunt unii care vin la ore sa se comporte asa. Si apoi cand stai in liniste, simti cum urla in capu tau si vrei sa il bati si nu ai posibilitatea.
LanguageMaster întreabă: