anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Nu mai suport! Mama ma pune sa muncesc de parca as fi o sclava. Am 15 ani si locuiesc impreuna cu mama si cu sora mea mai mica. Tot timpul am ajutat- pe mama prin casa dar acum nu mai suport. De ceva vreme, ma pune sa fac cam toate treburle casei( spalat, calcat, curatenie, mancare etc.) Nu imi este usor tinad cont ca sunt si la liceu si am si de invatat. Totusi nu asta ar fi cel mai grav lucru. Poate ca mama e obosita in ultima vreme si o inteleg. Dar pe sora mea mai mica de 12 ani nu o pune sa faca absolut nimic. Ba chiar eu trebuie sa fac curat si in camera ei. Daca o rog sa ma ajute nu vrea de niciun fel, ba se mai duce si la mama care imi spune ca sunt o lenesa buna de nimic, ca nu sunt in stare sa duc o treaba pana la capat. Sunt destu de confuza si nu inteleg de ce face asta. Adica eu la 12 ani aveam deja o groaza de responsabilitati iar ea sta de geaba toata ziua, nici temele nu si-le face si tot ea e favorita mamei. Ma simt de parca as fi cenusareasa casei.Parca am ajuns carpa lor de spalat pe jos. Daca m-ati putea ajuta cu niste sfaturi in aceasta privinta v-as ramane profund recunoscatoare.

Răspuns Câştigător
| ionalexandru98 a răspuns:

Sinccer, cred ca trebuie sa o faci pe mama ta sa creada ca esti foarte deprimata(nu va fi greu pentru ca vad ca tu esti deja deprimata).Fa absolut toate treburile pe care trebuie sa le faci dar nu mai vorbi de loc cu ei. Cand nu ai treaba, inchide-te in camera ta, citeste si, chiar plangi daca simti nevoia. Izoleaza-te intr-un fel de ei. Ai sa vezi ca mama ta va observa si va vrea sa stea de vorba cu tine. Acela ar fi momentul oportun sa ai o discutie cu ea pe tema asta, dar te legi strict de faptul ca ai prea multa treaba, fara sa o iei in calcul pe sora ta. In plus, sorei tale s-ar putea sa i se faca mila de tine si incet incet, poate chiar sa vrea sa te ajute. Fa cum ti-am zis si crede-ma ca o sa mearga. Trebuie sa ii atingi la suflet daca vrei rezultate. Urmatorul pas ar fi sa te apropii de sora ta. Incearca sa o ajuti cu temele de vacanta/ la scoala si convinge-o ca trebiue sa-si faca temele. Daca mama ta nu e in masura sa o controleze, sunt sigur ca tu poti. Mult succes si stai calma, ca acus acus cresti si o sa trebuiasca din nou sa faci toate astea plus va vei mai avea si vre 2 copii si un sot de hranit. Deci stai linistita ca nu scapi tu de treburile astea... vin ele. Dar nu e normal ca la varsta asta sa iti pierzi cei mai frumosi ani ai vietii din cauza asta. Succes fetito si tine-te tare.

| ionalexandru98 a răspuns (pentru ionalexandru98):

Sper ca ti-am fost de ajutor, te rog sa ma ti la curent cu ce se intampla.

11 răspunsuri:
| Zenithf a răspuns:

Eu cred ca asta ar fi o greseala. Nu vei reusi sa le faci sa inteleaga ce se intampla cu tine, pentru ca ele nu sunt in pielea ta. Mama o sa se poarte si mai urat cu tine, o sa zica ca esti mofturoasa, iar sora ta o sa fie mandra ca te-a invins.
Dimpotriva, fa totul cu bucurie, sa se mire toti, insa nu scapa prilejul de a pleca de acasa (bineinteles, numai cu cunoasterea si aprobarea parintilor). Cel mai bine ar fi daca reusesti sa intri la facultate in alta localitate, sa mergi sa stai la camin, si apoi sa vezi ce surpriza "placuta" o sa aiba sora ta, cand tot greul va cadea pe ea.

| Danut_Popa_1961 a răspuns:

In general mamele vor sa-si obisnuiasca fetele sa faca treburile casnice din reflex, ca ceva firesc, pentru ca atunci cand intri intr-o casa, impresia lasata de aspect caracterizeaza femeia.Cred ca totusi mama ta exagereaza.Trebuie sa imparta responsabilitatile intre tine si sora ta, alternand in asa fel incat sa faceti fiecare lucruri diferite, apoi sa mai schimbati intre voi.Altfel se va creea o stare conflictuala-poate nesimtita acum-intre tine si sora ta. Poate mama ta e putin confuza si datorita singuratatii proprii si responsabilitatilor pe care le are.Asta poate o face mai recalcitranta...Incearca sa te apropii de ea, sa observe ca o intelegi.

| Mihaela1964 a răspuns:

Cred ca poti negocia totul cand mama e calma, mai in gluma, mai in serios spune-i ca tu la 12 ani stiai si faceai o gradama de treaba-n casa, pe cand sora-ta nu face nimic, ca te simti nedreptatita de impartirea sarcinilor in familie si ca ai vrea ca toata treaba sa fie impartita pe jumatate dupa varsta si puteri.Ai la randul meu doi baieti si mai mereu toate responsabilitatile cadeau in capul celui mare, cel mic fiind protejat...ca e mai mic si nu poate/stie sa faca ce era de facut.Mi-am dat seama ca nu e corect ce fac si cu timpul lucrurile n-au mai stat asa, sunt convinsa ca si la tine diviziunea muncii va fi alta.Rabdare si sa ai convingerea ca mama te iubeste, chiar daca uneori intrecere masura si-ti aloca sarcini prea grele pentru varsta ta.Numai bine draguta domnisoara, o vacanta frumoasa si vesela iti doresc.happy

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Te cred, dar trebuie sa faci tot posibilul sa-ti ajuti familia, esti la o varsta in care maturitatea incepe sa te incolteasca. Nu cred ca daca o bagi mai mult in seama pe sora ta si ai dai mai multa atentie, aceasta, nu te v-a ajuta

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Te pregateste pentru atunci cand vei fi sotie, mama si gospodina.si mai ales vrea sa-ti arate cat de greu ii vine ei sa le faca pe toate, fiindca pana la a te pune pe tine, le facea ea.de asemeni, trebuie sa-ti ocupe timpul cata vreme alearga hormonii prin tine acum la adolescenta cand incepeti sa va certati cu parintii, fiindca nu va intelege dragostea, nu v-o accepta si nu va lasa noaptea peafara.sora ta, va intra si ea in focul acesta cand tie nu-ti va mai zice nimic, fiindca va fi randul ei.gandeste-te ca daca toate acele treburi nu le-ar face mama ta,nici tu,ce va fi in casa voastra? stiu ce vrei sa zici fiindca si eu ca baiat am trecut prin asta,nu mi-a placut dar acum imi prinde atat de bine. facand toate aceste treburi,inveti sa fii ordonata, sa fii harnica, sa nu ti se para nimic greu si mai ales, vei gasi singura metode de a le face repede bine ori de a se mentine curatenia fara sa fii nevoita sa faci mereu. pune si tu un afis doua; pastrati curatenia, in casa.sant a voastra, sant de aici.nu sant femeia voastra de servici.fiti oameni, nu animale.are efect.asa am facut eu in sala de mese la servici, unde fumau, beau cafele, mancau stateau cu picioarele pe scaune si lasau ca in grajd.

| MuzicaBooM a răspuns:

Orice mama isi pune copilul la munca, pentru ca altfel ar ajunge cand va creste un...lenes.Si pe mine ma pune la munca, dar nu asa de rau cum te pune pe tine.De obicei, cat eu fac treaba, ea muncestewinking
Am povestithappyAcum sa trecem la sfaturi
1)Daca vrei poti fi sincera cu ea.Ii spui ca vrei sa discuti cu ea.Ii spui:,, Mama, in ultima vreme am impresia ca ma pui prea mult la treaba, iar pe sora mea nu.La varsta ei, eu eram mult mai responsabila.Sa sti ca munca in doi este mai cu spor, si ar trebui si ea sa mai munceasca un pic.O zic numai de dragul ei ca sa nu fie lenesa cand va crestehappy

Poti sa o intrebi pe sora ta de ce ea nu face treaba.
Sper ca te-am ajutatwinkingwinkingwinking
Fundaaa?

| TheDarkestBeauty a răspuns:

Sfaturi...Poate poti sa faci cumva sa vorbesti cu mama ta, nu crezi? Si ceea ce face ea se cheama partinire.Eu nu am frati sau surori dar mama imi face la fel cu verisoara mea care e perfeta si eu parca tot ce fac sunt cea rea.

| Inimadefata a răspuns:

Eu nu am frati sau surori, dar prietenele mele au si mamele lor se comporta la fel si cu ele.Mereu zice ceva de genu "esti cea mai mare si trebuie sa stii sa faci treaba"in timp ce, pe celalalt copil il lasa sa faca ce vrea...nu ii impune nimic si pe deasupra copilul respective nici nu invata bine.Probabil asa saunt mamele.Incearca sa vorbesti cu cea mai buna prietena despre asta.Asa vei reusi si tu sa te mai descarci

| crinaalexia a răspuns:

Asa sunt mamale si a mea ma pune mereu la treaba chiar daca nu e nimic de facut ea gaseste... e cv de moment stiu ca e greu si te enerveaza dar asta e ....eu am incercat toate metodele sa-i fac pe plac si niciodata nu e multumita.

| Tzu_Alexu_1995 a răspuns:

Pfff nasoala treaba tongue