1. Depinde de ambii parinti, dar de obicei in casa se vorbeste limba nativa a parintilor.
2. Pai, ar fi bine de la 3-4 ani.
3. Depinde si de parinti, cum am mai spus si la numarul 1, dar ar fi bine ambele limbi pentru a-l ajuta pe copil la scoala.
4. Da, de ce nu? Desigur, va prefera o singura limba. Si nu, nu este derutant
1.Cred ca va percepe mai bine limba parintilor pentru ca la gradinita si la scoala clasele 1-4 sta numai 4 ore pe zi, pe cand acasa sta tot restul zilei. ( Aceasta este doar parerea mea )
2.Pe la 3 - 4 ani un copil intelege binisor limba nativa si ii va fi greu sa invete o alta limba pe cand el de exemplu nici nu stie literele ( dar acum depinde si de copii, un copil poate intelege mai repede decat celalalt si tot asa )
3.Ar trebui mai mult sa vorbeasca limba nativa, dar mai pot vorbi uneori si in cealalta limba, ca el ( copilul ) sa poate intelege si limba lui de origine, dar si limba pe care o foloseste la gradinita/scoala.
4. Poate invata doua limbi deodata, dar pe una din ele trebuie sa o stie macar aproximativ la perfectie ca sa poata face asocierea intre cuvinte ( spre exemplu stii ca in romana noi ii spunem "mar" si poate invata ca in engleza nu se zice asa, ci se zice " Apple ")
Sper ca ti-am fost de ajutor, insa asta e doar parerea mea, fiecare poate avea o parere total diferita in functie de om si de felul cum gandeste.
1. Care ii place lui mai mult. Probabil o sa aleaga limba pe care o foloseste mai mult. In amandoua limbi o sa se exprime fluent.
2.Cat mai mic cu putinta. Cu cat este mai mic cu atat prinde mai repede limba. Fratele meu la varsta de 7 ani, dupa cateva luni de scoala in Franta, vorbea mai bine ca mine dupa 1 an.
3.Amandoua, categoric. Inca o data iau situatia fratelui meu. El avea 6-7 ani cand ne-am mutat in Franta, parintii nu stiau mare lucru franceza si toti vorbeam romana in casa, dar asta nu l-a impedicat sa invete sa vorbeasca franceza fluent intr-un an. Doar de la scoala si iesind cu prietenii francezi prin parc.
4.Normal? Iar il bag pe fratele meu Nu chiar a crescut cu 2 limbi pentru ca a inceput la 7 ani, dar ar fi perfect normal sa creasca si cu 3 simultan. In cel mai rau caz, cum i se intampla si fratelui meu, nu conjuga cum trebuie, dar asta doar cand e mic. Cunosc pe cineva care in acest moment creste cu 3 limbi: franceza, engleza si spaniola. Principala limba pe care o foloseste e engleza, dar iti vorbeste bine si in celelalte avand in vedere ca are 5-6 ani.
1. Limba nativa este limba parintilor.
2. Ar fi bine dupa ce incepe sa vorbeasca, pe la 3-4 ani, ca sa nu le incurce.
3. Limba straina oricum o invata la scoala/gradinita. E de preferat sa vorbeasca limba lor nativa acasa. Eventual, cand creste, sa fie invatat si gramatica limbii native, ca sa o vorbeasca corect.
4. Este mic, invata repede. Ar putea fi derutant, la inceput, doar in cazul in care au semantica si sintaxa diferite.
1.Limba nativa ramane romana, dar va folosi mai mult engleza pentru ca volumul de comunicare e mai mare la scoala.
2.A doua limba il vor invata cei de la gradi, scoala.
3.Deci tu trebuie sa-l inveti limba natala, au grija cei de la scoala sa-l invete limba lor.
4.Pentru copil e usor sa invete doua limbi far e derutant ca nu e in tara lui si te va intreba:eu ce sunt roman sau englez?