| luminita_8938 a întrebat:

Parintii mei sunt prea protectori cu mine straight face.
Am 18 ani si ei tot ma trateaza de parca as avea 8 sad. Nu ma lasa sa stau afara mai mult de ora 11, si asta doar cu colegele ca in timpul saptamanii nici nu ma lasa sa ies prin oras ca cica am scoala si de invatat, dar eu am o situatie buna la scoala niciodata nu i-am dezamagit, nu sunt o eleva problema si iau numai note bune. Pe langa asta ii ajut si cu treburile prin casa si incerc sa le demonstrez ca pot sa fiu si responsabila dar nu resusesc sa ii conving. Tot timpul ei imi vorbesc ca si cum as fi un copil, si asta devine deja prea frustrant pentru mine ca le tot reprosez ca nu-mi place sa se comporte asa cu mine si le tot zic sa incerce sa ma abordeze mai mult ca pe un adult acum ca sunt majora dar ei nu ma asculta, parca as vorbi singura sad. Uneori imi vina sa explodez de nervi alteori sa izbucnesc in plans. Nu stiu ce sa ma fac, recent am inceput chiar sa cad in depresie, pur si simplu nu ma mai pot bucura de absolut nimic, de un film, de o muizca; nu mai stiu ce e aia fericire si placere sad.

13 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

De ce crezi ca ai rezultate bune la scoala? Nu crezi ca motivul este cel despre care scrii tu aici? Ca ei te tin prea din scurt? Sunt parintii tai si nu iti vor decat binele. Tinerii din ziua de azi vor prea multa libertate. Dar si prea multa strica.

| VeVeriţaa a răspuns:

Mai ai un an de stat în casă, un an dificil, pentru ca ai mult de învăţat, apoi, sper ca lucrurile să se relaxeze. Nici eu nu ies, dar fiindcă sunt conştientă că e un an greu. Fiecare vârstă are rostul, sacrificiile şi consecinţele ei. Vezi-ţi acum de învăţat, să vezi ce bine va fi la anul.
Răspunsul meu poţi să-l iei şi altfel: stai acum cuminţică şi le atăţi tu de la anul, când o să fii studentă.

| VeVeriţaa a răspuns:

MrSmith, eu ştiu ce am de făcut. Nu ştiu ce va face luminita, dar dacă e isteaţă îşi răspunde singură la întrebări.

| NinaY a răspuns:

Sincera sa fiu, aceeasi problema o avea si sora mea ( are 20 de ani acum, dar la 18 ani era la fel ).
Ce a facut? A adus o verisoara, diferiti oameni prin casa, alte fete de 18 ani, sau pur si simplu la o plimbare in parc, ca sa demonstreze parintilor ca ceilalti sunt foarte irsponsabili etc, si ea chiar nu e. A demonstrat ca gandeste de 18 ani, comportanduse diferit de altii de varsta ei, si peste cateva saptamani deja facea ce vroia caci aveau incredere ca nu va face nimic rau sau iresponsabil.
Nu stiu daca ai inteles ceva, dar incearca sa le arati cat de responsabila esti. Oferate sa faci toate alea prin casa, sa iti oferi ajutorul si cand nu e nevoie, ca sa vada ca esti cum trebuie si ca te'au educat cum trebuie.
Sper ca te'am ajutat.
Te pup, ai grija de tine!

| babydolldeea a răspuns:

Mda si la mine la fel am aproape 18 (fara o luna) mama a murit acum un an si eu iti zic sa zici mersi ca stai pe afara pana la 11 eu m-am dus la o pr ffff buna pe care o cunosc de 7 ani am stat de la 12 ziua pana la 6 seara la ea acasa cu acordul lui tata erau si parintii la fata acasa m-a sunat tata a vz ca sunt la fata acasa dar are mereu un ton de suparare zici ca cine stie cu ce i-am gresit parerea mea este sa zici mersi eu varaaaa nu stau mai mult de ora 8:30 afara adica de la 16:00 pana la 20:30 deci parerea mea zi mersi plus ca eu daca e sa ma plimb nu ma duc departe de casa cam la 2 3 stati departare nu mai mult cada ai tai te lasa pana la 11 noaptea pe afara zi mersi

| Foca a răspuns:

Parerea mea este ca parinti tai vor ce ii mai bun de la tine sa nu ajungi vreo curva sau ceva de genu. Asta nu ai cum sa la demonstrezi deoarece ei nu stiu ce faci tu afara. Nu ar trebui sa fi suparata incerca sa vezi si o parte buna a lucrurilor happy ai grija de tine. Te pup si ai grija happy funda pls

| LittleTweety_6502 a răspuns:

@darrio2007 eu nu sunt de acord, fiecare ar trebui sa invete pentru el, sa poate el face ceva in viata, nu sa o faca pentru parinti. Si ce ar fi gresit daca in weekend ar iesi si ea in oras? Absolut nimic, ar fi normal. O viata avem si aia trebuie traita. Nu zic sa devina o curva, pitipoanca, sa nu mai invete etc. Dar e normal sa te si distrezi si sa fi fericit.
Trebuie sa le arati ca esti responsabila, majora pana la urma, raspunzi de toate faptele tale, nu mai e treaba lor. Vorbeste'le pana ii faci sa te asculte! Si daca nu te asculta, spui ca ei si faci ca tine.

| Hisaya a răspuns:

Ei se comporta asa cu tine, deoarece nu vor sa ajungi ca acei copiii, care la varsta de 18 ani cred ca pot face orice si ajung niste dezastre. Explica-le frumos frustrarea ta si ei vor intelege. Probabil esti o fire mai "aventuroasa" si de aceea te protejeaza atat de mult. Sau poate ai prietene care ei le considera "ciudate", chiar daca nu e asa. Daca e asa, ar trebui sa le inviti o data la tine acasa, pentru a le face cunostinta parintilor tai si pentru ca ei sa vada ca nu reprezinta un "pericol" pentru tine. O, si poate mai e si problema iubitilor.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Trebuie sa se convinga ei ca te-ai maturizat, esti responsabila si esti perfect capabila sa-ti porti singura de grija pana sa te lase sa faci ce vrei, nu ii intelege gresit, ei fac asta doar pentru ca vor sa te protejeze, nu au nicio intentie sa-ti strice viata sociala. Cunosc o groaza de fete care-s intr-o situatie ca a ta, nu exista vreo SOLUTIE MAGICA SI INSTANTA la problema asta (din pacate), trebuie in primul rand sa nu le mai reprosezi treaba asta si sa nu mai tipi la ei, eventual sa fii calma si sa discutati problema intr-un mod deschis si linistit (ca doar asa fac oameni maturi si responsabili, cica), ei te vor lasa cu adevarat in pace atunci cand vor vedea ca te-ai descurcat intr-o situatie, poate pare cam ridicol ce-ti spun eu acum, cand vrei sa iesi sa stai pana mai tarziu nu le cere permisiunea, nu le spune "ma lasati sa stau pana la ora aia?", doar spune-le ca ai vrea sa te duci si ca si prietenele tale de varsta ta procedeaza la fel, tu cand le ceri permisiunea, ei au senzatia ca un eventual acord din partea lor i-ar face pe ei RESPONSABILI pentru ce ai putea pati, e ceva psihologic, oricum nu iti garantez ca asta o sa mearga. Iti recomand pana rezolvi problema, sa incerci sa te simti bine, sa te bucuri de iesirile incheiate devreme, sa te uiti la filme, sa citesti carti, nu are rost sa iti strici TOT doar pentru ca ai problema asta cu parintii. Ai rabdare cu parintii tai, intelege-i, priveste din perspectiva lor si sunt sigur ca o sa gasesti solutia la problema asta, oricum in mare parte, am vazut ca fetele nu prea au libertate de la parinti decat dupa ce termina liceul, probabil atunci parintii simt ca si-au facut datoria... succes si ai grija de tine!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

TU trebuie sa intelegi ca ei iti vor binele si ca ar trebui sa te bucuri de protectia lor atat cat mai pot (parintii tai) iar du pa ce vor muri tu o sa zici:"Mai bine ma comportam frumos cu ei, acum nu mai are cine sa imi ofere protectie!" noroc!good luckgood luckgood luck

| Theda a răspuns:

Problema ta este destul de frustranta.Ar trebui sa va duceti toti trei la un psiholog sau ceva de genul si dumnealui/ei o sa va ajute. Sper ca te-am ajutat big grin.

| nicooparaschiv a răspuns:

2019 cineva?

| Copiiidela402 a răspuns:

Esti norocoasa.Eu am aproape 21 si ma lasa pana 9 jumate 10 maxim.