Fa-ti o buna planificare a timpului si poate vei reusi sa mrgi sa o vezi.
Sper sa iti fie util acest articol.
Cum să-mi folosesc mai bine timpul?
De câte ore ai mai avea nevoie într-o zi? ․․․․․
Ce-ai face în orele respective?
□ Aş sta cu prietenii
□ Aş dormi
□ Aş învăţa
□ Altele ․․․․․
TIMPUL este ca un cal nărăvaş — ca să-ţi fie de folos, trebuie să înveţi să-l ţii sub control. Dacă ai control asupra timpului tău, probabil că vei fi mai puţin stresat, vei avea note mai bune şi părinţii vor avea mai multă încredere în tine. Poate că-ţi spui: „Sună bine, dar e mai uşor de zis decât de făcut!". E adevărat, unele lucruri vor fi o provocare, dar poţi reuşi! Să analizăm câteva exemple.
Provocarea nr. 1: Să-ţi faci un program
Ce te-ar putea împiedica. Până şi ideea de a-ţi face un program te îngrozeşte probabil! Îţi place să fii spontan, nu să depinzi de o planificare.
Ce motive ai. Regele Solomon a scris: „Planurile celui harnic îi aduc cu siguranţă folos" (Proverbele 21:5). Solomon era un om ocupat. Era soţ, tată şi rege, iar pe măsură ce înainta în vârstă era şi mai ocupat. Cu siguranţă, şi tu eşti ocupat. Dar, cu trecerea anilor, vei avea şi mai multe de făcut. Aşadar, nu este mai înţelept să fii organizat încă de pe-acum decât să laşi asta pe mai târziu?
Ce spun unii tineri. „Acum şase luni am început să-mi fac un program, pentru că voiam să-mi fie mai uşor. Se pare că asta a dat rezultate." (Joey)
„O planificare scrisă mă ajută să mă ţin de program. Când am prea multe de făcut, eu şi mama punem totul pe hârtie ca să vedem cum ne putem ajuta una pe alta să facem ce ne-am propus." (Mallory)
Ce te va ajuta. Ai putea privi lucrurile astfel: Să zicem că pleci într-o călătorie cu maşina şi fiecare membru al familiei îşi aruncă la întâmplare genţile în portbagaj. Se pare că nu vor încăpea toate. Ce veţi face? Aţi putea s-o luaţi de la capăt, punând mai întâi bagajele mari şi, apoi, în spaţiul rămas, bagajele mai mici.
Poţi aplica aceeaşi metodă şi în viaţa ta. Dacă începi să-ţi umpli timpul cu lucruri mărunte, rişti să nu te mai poţi ocupa de cele importante. Ocupă-te mai întâi de lucrurile importante şi vei fi uimit să vezi cât timp îţi va rămâne pentru celelalte (Filipeni 1:10).
Care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci?
․․․․․
Acum stabileşte-ţi priorităţile. Numerotează în ordinea importanţei lucrurile pe care trebuie să le faci. Dacă te ocupi mai întâi de lucrurile importante, vei vedea că îţi va rămâne mult timp şi pentru cele mărunte!
Ce poţi face. Ia-ţi o agendă de buzunar şi notează în ordinea priorităţilor ce trebuie să faci. Sau poate că ţi-ar plăcea mai mult să foloseşti:
□ Calendarul de pe celular
□ Un carneţel
□ Calendarul de pe calculator
□ Calendarul de birou
Provocarea nr. 2: Să respecţi programul
Ce te-ar putea împiedica. Vii de la şcoală şi vrei să te relaxezi câteva minute în faţa televizorului. Sau ţi-ai propus să înveţi pentru un test. Dar primeşti un SMS: prietenii te invită la film. Filmul nu poate să aştepte, dar temele le poţi face mai târziu. „La urma urmei", îţi zici, „cred că mă descurc mai bine în condiţii de stres."
Ce motive ai. Poţi lua o notă mai bună dacă înveţi când ai mintea limpede. Şi-apoi, nu eşti deja destul de stresat? De ce să stai până noaptea târziu şi să te pregăteşti pe fugă pentru un test? Cum te vei simţi în dimineaţa următoare? Poate că te vei trezi mai târziu, vei fi foarte stresat, va trebui să pleci în grabă şi, probabil, vei întârzia la ore (Proverbele 6:10, 11).
Ce spun unii tineri. „Îmi place să mă uit la televizor, să cânt la chitară şi să stau cu prietenii. Nu-i nimic rău în lucrurile astea, dar din cauza lor tind uneori să neglijez lucrurile mai importante şi să fac totul pe fugă." (Julian)
Ce te va ajuta. Nu-ţi planifica doar lucruri pe care trebuie să le faci, ci şi lucruri pe care îţi place să le faci. „E mai uşor să fac ce trebuie când ştiu că mai târziu voi face şi lucruri care-mi plac", spune Julian. Încă o sugestie: Fixează-ţi un obiectiv important, apoi stabileşte-ţi obiective mai mici ca să te asiguri că vei reuşi să faci ce ţi-ai propus.
Ce poţi face. Notează unu sau două obiective realiste pe care le-ai putea atinge în următoarele şase luni.
․․․․․
Menţionează un obiectiv realist pe care l-ai putea atinge în următorii doi ani şi scrie ce trebuie să faci încă de pe-acum ca să-l atingi.
․․․․․
Provocarea nr. 3: Să păstrezi ordinea şi curăţenia
Ce te-ar putea împiedica. Poate că te-ntrebi ce au de-a face ordinea şi curăţenia cu administrarea timpului. La urma urmei, e mai uşor să laşi totul vraişte. Poţi să-ţi faci curat în cameră şi mâine sau să nu-ţi faci deloc! Nu te deranjează dezordinea, aşa că nu e nicio problemă. Sau este?
Ce motive ai. Dacă-ţi păstrezi camera ordonată şi curată, n-ai să pierzi timp când cauţi ceva. Ba chiar vei fi mai liniştit (1 Corinteni 14:40).
Ce spun unii tineri. „Uneori n-am timp să-mi pun hainele la loc şi nu mai găsesc nimic în dezordinea din cameră." (Mandy)
„Odată, mi-am căutat portofelul o săptămână întreagă! Chestia asta m-a stresat la culme! Nu l-am găsit decât după ce mi-am făcut curat în cameră." (Frank)
Ce te va ajuta. Încearcă să-ţi pui lucrurile la loc cât poţi de repede. Fă asta cu regularitate şi nu aştepta până când dezordinea devine de nesuportat.
Ce poţi face. Formează-ţi obiceiul de a păstra curăţenia şi vei vedea că-ţi va fi mai uşor în toate.
Timpul este un bun de care tu, alţi tineri, precum şi părinţii tăi dispuneţi în egală măsură în fiecare zi. Dacă pierzi acest bun, vei avea de suferit. Dacă îl administrezi cu înţelepciune, vei avea de câştigat. Alegerea este a ta.
ÎN CAPITOLUL URMĂTOR
Faci parte dintr-o familie de imigranţi? Nu te simţi în largul tău nici la şcoală, nici acasă? Află cum poţi privi situaţia ta ca pe un avantaj.
[Notă de subsol]
Pentru mai multe informaţii, vezi capitolul 39 din acest volum.
VERSET-CHEIE
‘Asiguraţi-vă de lucrurile mai importante.’ (Filipeni 1:10)
SFAT
Nu încerca să aplici toate sugestiile din acest capitol în acelaşi timp. Pe parcursul lunii viitoare, aplică doar una. După ce reuşeşti s-o pui în aplicare, lucrează la alta.
ŞTIAI CĂ . . . ?
Dacă îţi propui să faci prea multe lucruri într-o zi, vei fi stresat. Dar, dacă îţi stabileşti priorităţile, vei şti în care activităţi merită să te implici şi în care nu.
PLAN DE ACŢIUNE
Activitatea căreia i-aş putea dedica mai puţin timp este ․․․․․
Voi folosi timpul pe care-l voi câştiga ca să ․․․․․
În legătură cu acest subiect, aş vrea să-i întreb pe părinţi: ․․․․․
CE PĂRERE AI?
● În ce fel îţi va fi mai uşor să-ţi îndeplineşti responsabilităţile când vei locui singur dacă înveţi încă de pe acum să-ţi planifici timpul?
● Ce poţi învăţa de la părinţii tăi în ce priveşte administrarea timpului?
● Dacă ai deja un program, cum îl poţi modifica astfel încât să fie mai practic?
[Text generic pe pagina 154]
Pe situl jw.org sectiunea adolescenti poti gasi articole utile.
Important este sa inveti, pentru caci mama ta se chinuie pe acolo sa ai bani, ca sa o duci bine in Romania, si sa poti invata.caii ii vei gasi tot acolo in vacanta.roaga-te ca mama ta in primul rand, si tu sa fiti sanatoase!
Nu intelegi ca MA AFECTEAZA daca NU stau cu caii? echitatia ( calaria ) este pasiunea mea cea mai mare nu pot sta prea mult departe de cai.
Atunci stai in grajd! esti handi?
Multumesc de jignire! -_-
Pai ce vrei? sa stai cu caiii? termina studiile medii apoi poti creste cai!
Anul trecut reuseam sa ma duc saptamanal chiar daca aveam teze si alte minuni. si sa stii ca inainte ca parintii mei sa se desparta (5 ani ) stateam cu caiii cum spui tu pentru ca tatal meu care acum NU se mai intereseaza de mine si asta doare tare are curte comuna cu tataia pentru ca este un teren mare si tataia creste cai si eu daca vreau sau am timp sa ma duc trebuie sa sun si daca vrea tata ma duc daca nu, nu ma duc. Acum ai inteles?
Copile,cu timpul o sa vezi, ca n-o sa mai ai timp pentru multe lucruri.important este sa fii sanatoasa si tu si mama ta.si imi pare rau caci tatalb tau nu vrea sa stie de tine...la mine, fata mea nu vrea sa stie de mine.numai cand vrea bani, ma cauta.
Eu am o situatie diferita. Tatal meu a gasit o tarf* si aia ( nici nu vreau sa o mentionez ) are un copil cu el. Inainte sa il nasca ( cu o luna ceva gen ) mi-a spus asa,, Dupa ce o sa nasc copilul asta TU nu o sa mai ai niciun drept in casa mea! CLAR? Acum du-te dr**u,,. M-am speriat ca aveam 7 ani si nu m-am mai dus timp de o luna. Dar m-am dus ( imi era dor de tata, de tataia si de cai ) si aia a reusit sa il schimbe pe tata. Mult, foarte mult si m-am suparat pe aia si mereu plangeam ( si acum mai plang ) si ma infuriam pe aia si pe fiica-sa ( care se presupune a fi sora mea pe care NU am vrut-o si nici nu am s-o vreau NICIODATA pentru ca l-a schimbat pe tata) si ma duceam ca sa il vad pe tataia ( macar el ma mai iubea din locul ala ) si calutii.Si... imi pare rau ca fiica ta nu vrea sa stie de tine
Asta este.noi nu alegem copiii, asa cum nici voi nu ne alegeti pe noi.ai grija de tine! o seara buna!
Vorbeste mai des cu mama ta.
calareste-ti manza mai mult.
petrece mai mult timp cu prietenii.
E manza... nu pot sa o calaresc... peste 3 ani o sa pot
Buna, dar stai departe de ea? vineri ai putem sa iti faci temele iar in weekend ce ai de facut? o poti vizita si un cursul saptamanii daca stai foarte aproape de ea! sau sa te gandesti la altceva, nu te mai andi la ea! e duci la scoala si dai tezein weekend? nu prea cred! ai destul timp sa o vizitezi? utete pe la cai pe youtube sau daca stai in Bucuresti du-te sambatala cursur de cai! stiu cum e! daca vrei imi dai fundita, cu altceva nu te pot ajuta !
Mersi. stau in Tulcea ( e departe clubul de calrie si cu banii... nu vreau sa discut )
Aha, ok!
Alina, stii foarte bine ca trebuie sa... gasesti ceva important care sa te faca sa uiti de cai
Nu o lua in nume de rau insa trebuie sa incerci sa iesi mai mult cu prietenii, ei te vor scoate din starea asta melancolica, caii ar trebui sa fie o pasiune nu o dependenta. Eu cand ma simteam trist cantam cantelcele mele preferate la chitara, si asta e o modalitate, mai ales ca te pricepi sa canti la pian cat de cat. Ai grija de tine! Doamne ajuta!