Depinde si de varsta.
Imi aduc aminte in clasele 5-8 asa era si la mine, o nota mai mica de 7 si deja erau neintelegeri intre noi plus certuri ca de ce am luat 5-6.Pe atunci nu-i intelegeam si le spuneam sa ma lase in pace ca stiu ce fac si chestii de astea, ok m-au si lasat in pace dar nu in totalitate la 2-3 absente eram pedepsit si chestii de astea, plus ca-mi era frica sa le spun notele de la scoala.Bun, am tinut-o asa 4 ani iar ajungand la probele din clasa a 8-a am inteles de ce imi tot repetau sa scot o media mare, am dat-o in bara rau de tot si cu simularea si cu examenul avand o media de absolvire de 7, 13 logic ca n-am intrat unde am vrut.
Acum sunt in liceu, clasa a 11-a pai nici nu se poate compara (doresc sa mentionez ca cand ieseam la 10 trebuia sa ma prezint in casa daca ieseam la 8) acum ies de obicei pe la 5 si vin acasa dupa 12 si nici o problema, au inteles cu ce se mananca liceul petreceri, bauturi nopti nedormite acasa, note proaste intr-adevar acum ii ascult si incerc ca din cele 4 materii de bac sa am media anuala de 7 cel putin, caci m-am invatat minte si stiu cat conteaza acesti 4 ani.
Ai rabdare, daca esti in clasele 5-8. Daca nu, stai jos cu ei si povesteste cu ei incearca sa te intelegi cu ei ca sa iesi si tu bine la afacere dar si ei aici ma refer sa incerci sa nu iei note proaste, sincer chiar nu e greu sa iei note bune si 7 deja se acorda extrem de usor.
Multa bafta, iar apropo in acesti 12 ani chiar nu-ti traiesti copilaria adevarata "copilarie" incepe de la facultate in sus cu permis, cluburi cat mai des sau iesiri cu prietenii la film sau ce stiu eu plus calatorii la mare fara parinti la munte, cabane mergand cu cortul etc.Practic ce facem noi acum, astea cu cluburile si cu toate sunt niste lucruri mici pe langa ce te asteapta cand treci de 20.
Tu nu ai inteles prea bine cum sta treaba cu profitatul de viata. Acum trebuie sa profiti si sa inveti, este momentul cand ai capacitatea cea mai mare de invatat si informatiile pe care le inmagazinezi acum iti vor fi de folos toata viata. Nu zice nimeni sa nu iesi, 2-3 ore sambata la o plimbare, cateva ore pa saptamana sa faci sport, o data la 3-4 luni la o petrecere, dar viata e prea scurta ca sa-ti permiti sa ai note de 7. Probabil parintii te-au rasfatat exagerat si ai ajuns acum, in adolescenta, imatur si copilaros, inca dornic sa iesi la joaca in loc sa iti vezi prioritatile. Si incearca, saracii, sa dreaga pe ultima suta de metru educatia ta. maturizeaza-te, ai de 100 de ori mai multa grija de tien si de viitorul tau. Cearta-te tu cand ai vreo nota sub 9, notele nu sunt inutile, iti arata performantele tale. Daca tu te multumesti sa fii un mediocru acum, vei fi asa toata viata si e pacat. lasa rebeliunea, rebeliunea e numai pentru prosti, un adolescent intelgent nu va fi niciodata rebel si ii va dispretui pe rebelii fara cauza. Supara-te pa parinti daca nu te sustin sa nergi la o olimpiada, daca nu iti ofera cele mai bune conditii pentru performanta scolara, daca te trezesc la 5 dimineata sa te trimita la munca in loc de scoala, astea sunt motive adevarate.
N`ai ce altceva sa faci momentan din pacate . Asteapta pana cand iti gasesti o "gagica faina" si apoi asigura-te ca nu faci copii niciodata.
Depinde de tine rezolvarea, anume daca vrei conflict deschis cu ei. Au pretentii mari de la tine? Nici o problema, conformeaza-te, taci si inghiti dar ridica si tu stacheta, cere mai multi bani de buzunar, haine mai bune, PC mai scump si performant.
Ce vreau sa spun este ca daca ti se cere maturitate, comporta-te ca un om matur... acel om matur care munceste mai mult si cu mai eficient are si salariu mai mare! Iti spun astea nu ca sa te descurajez ci pentru ca le cunosc mentalitatea comunista, ei incearca fara sa isi dea seama sa te transforme intr-un sclav care trebuie sa munceasca fara rezultate materiale sau multumire sufleteasca.
De asemenea si aici pe site sunt din acestia care predica " supusenia " in fata parintilor, mersul la scoala si invatatul tuturor tampeniilor care se predau acolo, va spun sa nu aveti relatii cu fete / baieti desi sunteti adolescenti, practic va indeamna sa traiti cu capul in traista.
Buna!
Hai sa stam de vorba. Vrem sa te ajutam sa-ti fie mai bine.
Poti primi ajutor specializat in mod gratuit.
Asociatia Telefonul Copilului poate fi partenerul tau de discutii sau poate fi prietenul tau atunci cand te confrunti cu o problema. Confidentialitatea este cuvantul cheie in relatia ta cu serviciul Telefonul Copilului, oferit de organizatia noastra.
Apelul catre 116 111 este gratuit din retelele Telekom, de luni pana duminica, in intervalul orar 08.00 – 00.00. Mai multe poti afla si la: http://www.telefonulcopilului.ro/intrebari-frecvente
Pentru ca problemele cu care te confrunti reprezinta subiecte delicate si te-ai putea simti in largul tau mai degraba in mediul online, te indrumam sa ne transmiti mesajul tau la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro
Asteptam sa te ajutam!
Sunt de acord cu tine, exagereaza sa nu te lase pe afara si sa nu ai nota mai slaba de sub 7 dar nu prea ai ce sa faci. Explicale, cand sunt relaxati ca e normal sa stai pe afara si sa fie mai intelegatori cu tine.
Scrie si tu undeva sa nu uiti cand te pun ei sa faci ceva.