| Ali0991 a întrebat:

Salut,as vrea sa ma lamuriti in legatura o problema destul de complicata va rog.As vrea sa stiu de ce la noi in tara in mod special nu se poate oficializa o casatorie/relatie intre 2 cumnati.In cazul meu,cumnata este de aproape aceeasi varsta cu mine si este sora mai mica a sotiei fratelui meu mai mare, care nu de mult timp s-au casatorit si am devenit cum ar zice lumea intr-un fel(subliniez)"rude de gradul 2"fiindu-mi ca o sora.Mi se pare o prostie,nu am nimic cu aceasta rudenie prin alianta dar nu vad de ce din moment ce provenim din familii total diferite si ne curge un cu totul alt sange prin vene,biserica si parintii nu sunt de acord cu o astfel de relatie chiar daca nu scrie despre asa ceva in biblie sau in vreun regulament(deci este atat religios cat si legal)dar asa spune preotul,iar daca iti pui de mai multe ori intrebarea"De ce"ajungi la concluzia ca religia e dusa mult peste limitele sale normale, se exagereaza prea mult pe anumite lucruri.Eu sunt eu,ea este ea, pana mai acum 4-5 luni nici nu stiam cine este si m-am trezit fara sa vreau ca imi place de ea dar exista aceasta bariera intre noi care nu isi are rostul.Nu vad ce legatura avem noi cu casatoria fratilor nostri.Eu sunt de parere ca daca 2 frati se casatoresc cu 2 surori acele 2 familii vor fi mai unite si poate chiar si mai fericite.Sa nu mai zic de cate cazuri asemanatoare exista si am auzit iar tuturor persoanelor pe care le intrebi li se pare ceva normal si natural din moment ce nu esti inrudit prin sange cu acea persoana si asa si este, de ce este un pacat? Voi ce ziceti..eu is foarte confuz si nu stiu ce sa mai cred.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Preotul sa citeasca reglementarile BOR, daca este ortodox. La celelalte denominatiuni religioase nu stiu cum este, dar ma gandesc ca este tot cam la fel.
Parintii sa citeasca si ei si o sa vada ca se poate.

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Doar sotia fratelui iti este cumnata, sora ei nu iti este.
Te poti casatori civil cu sora cumnatei tale, sunteti doar rude prin alianta de gradul V.
De altfel si Biserica Ortodoxa Romana accepta casatoria intre rude prin alianta de gradul V, dar este nevoie de o dispensa.

| Ali0991 explică (pentru Ioandelasal):

Din ce am vazut pe internet cica cumnata iti devine ruda de gradul 2 pentru ca ar fi cum zice lumea ca o "sora" pentru tine. Toata lumea zice ca este un lucru absolut normal dar preotul ca nu se poate, ca nu se pot casatori 2 frati cu 2 surori desi n-are sens, iar parintii se iau dupa preot. Ce e de facut in cazul asta. cel putin pentru a-i convinge si pe parinti cel putin de lucrul asta?

| Ioandelasal a răspuns (pentru Ali0991):

Preotul sa citeasca reglementarile BOR, daca este ortodox. La celelalte denominatiuni religioase nu stiu cum este, dar ma gandesc ca este tot cam la fel.
Parintii sa citeasca si ei si o sa vada ca se poate.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

In localitatea mea sunt doi frati casatoriti cu doua surori. Sunt casatoriti de peste 20 ani. Cum spune si Ioandelasal nu sunteti rude de gradul II ci de gradul V. Potrivit legii doar bunicii, nepotii, fratii si surorile sunt rude de gradul II. Nu te poti casatori cu rude cosanguine pana la gradul IV. Cumnata nici macar nu-i cosanguina cu tine.

| Ali0991 explică (pentru Salontanul):

Salontanul, exact. am citit si eu lucrurile astea pe net sau le-am mai auzit si sunt total normale si ok, oricine e de acord cu treaba asta numai ca nu stiu ce si cum sa fac sa-i conving de lucrul asta atat pe ai mei cat si pe ea cu ai ei, pentru ca ei sunt ferm convinsi ca nu se poate si ca este un pacat desi 80%+ din populatie zice ca este normal, dar fiindca le zice biserica ceva eronat vad rosu in fata ochilor orice le spui pare gresit pentru ei desi are sens.

| Salontanul a răspuns (pentru Ali0991):

Casatoria la prmarie se poate face. Cat despre biserica, care-i problema? Mergi intr-un oras, iti gasesti de lucru si se va gasi un preot sa va casatoreasca.

| gheorghe699 a răspuns:

Prietene,poti sa te casatoresti civil fara probleme, la mine in oras un preot s-a casatorit cu o fata, fratele lui vitreg s-a casatorit cu sora ei.e drept nu si la biserica, dar este aceiasi situatie ca cea prezentata de tine.