anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cu totii am fost invatati de parinti sau bunici, când am fost mici, sa folosim formula de salut,,Buna ziua!",,Saru'mana" sau,,La revedere" de fiecare data când ne întâlnim cu cineva. Am observat ca de obicei noi romanii in mentalitatile invechite mai ales, întotdeauna trebuie sa fim mai altfel decat ceilalti, si atata despicam firu-n patru de ajungem sa ne incurcam si derutam noi pe noi mai tarziu. Eu sunt unul din cazuri (asta e, nu consider ca e vina mea). Normal ca e frumos si civilizat sa te invete de mic cum sa te comporti si cum sa saluti respectuos, dar aceste lucruri duc si la o exagerare, generalizare in sensul ca ajungi mai tarziu sa spui cam la toata lumea formulele de mai sus adica si la cine trebuie si la cine nu si in plus acum ti se mai si zice,,Spune-i Salut" cuiva caruia atunci mic fiind trebuia sa-i zici,,Buna ziua!" sau alte cazuri, rude sau nu iti cer sa le zici,,Salut!" fiindca se considera batrani sau li se pare aiurea, deoarece suntem persoane apropiate. Sunt de-a dreptul derutat, sincer. As fi vrut sa dau si exemple, dar nu va voi obosi si plictisi sa cititi atat, va rog sa ziceti ce parere aveti de acest lucru?
De exemplu in Spania, cam toata lumea se saluta cu,,Hola!" indiferent ce iti este acel cineva. Chiar si pe vremea când eram la scoala, prof. de spaniola asa ne-a spus sa o salutam cu,,Hola" care inseamna Salut, nu,,Buneos dias" sau alte formule. Sa nu mai zic de faptul ca am o colega de varsta noastra, care ne saluta cu,,Bună" nu cu,,Salut" deci ce sa mai zic? Sau o farmacista la care merg de cate ori am nevoie la farmacie, mi-a zis sa o salut cu,, Salut" sa nu ii mai tot zic,, Buna ziua" sau un coleg mai in varsta are vreo 48 ani la fel. Deci nu stiu ce sa mai zic, si exemplele sunt foarte multe. Voi in familie cum va salutati, in afara de veri, ca banuiesc ca nu exista cazuri in care cineva sa le zica varului sau verisoarei,,Buna ziua" sau,, Saru'mana".

3 răspunsuri:
| J0B0MAT a răspuns:

În familie : "Bună" "Salut"
Sâru'mâna la alte persoane.Mi s-a întâmplat ca unele să se simtă jignite, dar eu pur şi simplu aşa sunt obişnuită să spun.

| dolceromania a răspuns:

In general Ceao, Salut.

| ForME a răspuns:

Fiecare om saluta in felul lui, nu e vina lui ca se simt ceilakti jigniti deoarece el asa a fost invatat

Întrebări similare