Toti vom muri. Mai repede sau mai tarziu.
Japonezii tin doar 3 zile de doliu. De ce? Din considerentul ca, daca ar tine doliu dupa fiecare apropiat decedat, atunci intreaga viata ar sta in doliu.
(multi au avut familii numeroase pe vremuri, cand s-a format acest obicei)
Viata trebuie sa mearga inainte. Fiecare sa ne vedem de viata noastra.
Asta nu inseamna sa nu ne ingrijim bolnavii sau batranii, doar sa nu facem exces.
O persoana in varsta are probabilitatea mai mare sa moara oricand, dar chiar bolnav in pat, poate sa traiasca inca timp indelungat.
In acel timp, celor din anturaj nu se poate pretinde sa stea in permanenta langa bolnav, fiecare avand viata proprie.
Dar si bolnavul ar fi foarte deranjat, daca toata familia ar sta langa patul lui, ar simti ca toti ii asteapta moartea.
Gandeste ce am scris. Inca esti tanar, vei vedea - pe rand - cum oameni apropiati de tine vor muri, pe rand.
Fiindca asta e cursul vietii.
Toti vom muri, dar nu stim cand.
Noi suntem romani, nu japonezi. Si pe langa asta e diferenta si de cultura, de religii. Da, ai dreptate, viata trebuie sa mearga inainte. Dar nu mi se pare normal, când stii ca cineva e grav bolnav (Alzheimer-daca stii de boala asta) si e in ultima faza. Asa e vom muri, dar nu stim când. Nu stiu ce sa zic, bine ar fi sa nu moara in astea doua saptamani. Eu o tin pe a mea : nu mi se pare normal ce face. Daca ar fi fost la începutul anului, când nu era asa grav, in ultima faza, as mai intelege, dar asa... Cum ti se pare toti când asteapta persoana respectiva sa moara, e clar ca nu mai are mult, sa vina cineva si sa zica ca pleaca in excursie. E vorba de moralitate aici. Parerea mea si convingerile mele.
Sunt multi care asteapta sa moara unii, din diferite motive.
Nu ai spus diagnosticul, dar trebuie sa-ti spun un lucru: am cunostinta care sufera de boala Altzheimer de aproape de 10 (!) ani, dar inca e in viata. E drept, te poti intelege greu cu el, de multe ori nu stia daca a mancat sau nu-si recunoaste apropiatii. Si acest stadiu este de aproape 3 ani, in valuri.
Acum 2 ani, medicii au spus ca "e ultimul stadiu", mai are doar cateva luni (in primavara 2014). Si uite, inca mai traieste.
Nu se poate sti, cand ajunge degradarea creierului in aceea stare, cand nu mai e capabil sa controleze organele vitale. Fiindca atunci vine sfarsitul, aproape instant.
Pai si. ai nevoie de un sfat sau ce? Totusi Imi pare rau pentru bunica ta si pentru ceea ce simti. Sa nu crezi ca-mi bat joc de tine sau ceva de genu. Si da, nici eu nu am o parere buna despre tinerii din ziua de azi (dar eu am alt exemplu).
Cunosc pe cineva care zice de 15 ani ca bunica lui este pe moarte.Pana la urma baba s-a decis si a murit la 93 de ani deoarece exista riscul sa-i moara copiii de 71 si 69 de ani inaintea ei.
Viata merge inainte.
Inmormantarea ortodoxa o consider o mare afacere pentru biserica.Inteleg ca exista traditii,obiceiuri etc, dar prostia ar trebui sa aiba totusi o limita.
Cred ca ai putea fi mai îngăduitor cu nepoata ei. Nu e ea de vina de moartea bunicii. Sinteti amandoi majori incit sa aveți dreptul sa hotărâti fiecare pentru el.
In ce privește "excursiile in interes de serviciu ", o absența poate avea consecințe.
Salut!
Se pare ca ea este genul de persoana ce pune nevoile ei in fata nevoilor altora, e pur si simplu normal, nu este corect din pct. de vedere moral, dar un mare procent al populatiei face asta, nu s-a nascut cu simtul empatiei poate.
Nu ai ce face! Ea ramane cu banii sau cu interesul, tu ramai cu camasa nepatata, sa stii ca aceste alegeri nu se regasesc doar in domeniul familial, ea actioneaza asa peste tot si o sa fie o persoana nu foarte apreciata, are stofa de secretara.