Prima varianta este cea corecta.Esti mic.Ai sa pici ca musca-n lapte. Poate ca nu vrea sau nu poate sa-si faca ziua.La asta te-ai gandit? Sau, pur si simplu, nu are chef de musafiri.Este alegerea lui (a ei).
Omul trebuie sa se pregateasca pentru un numar de invitati. Il suni, il feliciti si daca te invita mergi. Poate in prealabil el si-a facut o lista. Nu te poti autoinvita in ultimul moment. Eventual, cu cateva zile mai inainte poti sa-l suni si sa-l intrebi ce mai face. Vezi cum reactioneaza si ce spune. Daca te invita este bine. Poti sa aduci cumva vorba pe ocolite. Stiu ca urmeaza ziua ta. Ce faci? Cum te pregatesti? Daca nu zice nimic, asta e!
Astepti sa fii invitat. Asa, nu dai bani pe cadou inainte si dupa aia sa te trezești ca nu ai cui sa i-l dai. Si apoi, ii fortezi mana persoanei respective sa faca niste pregatiri (curat in casa, sa cumpere un tort, bauturi, un aperitiv). Poate sta prost cu banii sau efectiv vrea sa isi sarbatoreasca ziua stand in pat, fara musafiri.
Codul bunelor maniere spune ca nu este politicos sa treci prin vizita fara sa anunti. Daca ai felicitat si esti invitat, mergi, bineinteles, in vizita. Daca ai felicitat si nu ai fost invitat, dar ai dori sa-l vezi pe sarbatorit si sa-i oferi un cadou poti intreba politicos daca respectivul are timp si de cateva imbratisari din partea ta. Daca doreste sa te vada, cu siguranta te va invita. Daca iti spune ca nu are timp si evita sa faca invitatia, inseamna ca sarbatoritul nu te-a inclus in planurile sale si e de preferat sa ramai acasa.
Acum...intre rude mai sunt si legi nescrise, ca la noi in popor s-au sudat tot felul de obiceiuri. Mi-aduc aminte ca pe vremea cand ai mei nu aveau telefon, in apropierea zilei de nastere maica-mea era mereu stresata. Se apuca sa faca mancare si curatenie deoarece stia ca e posibil sa vina fratii in vizita...dar niciodata nu stia exact ce si cum. Ei nu comunicau decat prin scrisori o data la cateva luni. Pe atunci autoinvitatia era semn de respect si sustinere fata de un membru al familiei. Un fel de "eu nu am uitat de tine, iti sunt alaturi caci esti important pentru mine". Acum nu prea mai e cazul. Vremurile s-au schimbat, obiceiurile sunt altele, lumea comunica mai usor.
Intreaba cine vine si "imbarligal" sa te invite si pe tine. Da ca nu merge pur si simplu te duci. ce se poate intampla rau?