anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

In ultimul timp parintii mei se cearta mereu.Am inceput sa cred ca nu mai am dreptul la momente de liniste.
Inainte se certau din motive neintemeiate cum ar fi galagia sau ceva de genul.
Ieri se ceetau asa ca am intrat in sufragerie si am inceput sa tip la ei ca sunt niste egoisti si ca le pasa doar ei.La anul am examenul de capacitate si imi este frica ca neintelegerile lor sa imi afecteze notele.
Va rog ce as mai putea sa fac sa ii opresc? Am incetcat sa ascult muzica, sa citesc, sa ies pe afara, dar niciun rezultat.
Tata mi-a spus ca nu trebuie sa fiu lezat de certurile lor, dar chiar nu pot(sunt o fire sensibila), ce as putea face?(am 14 ani)

Răspuns Apreciat de Editori
| wolfves a răspuns:

Incearca sa vorbesti cu ei calm si deschis, stiu ca e greu, dar poate functioneaza. Sa le explici cum te simti si ce parere ai despre asta si ca ai vrea sa nu se mai certe.
In ce priveste motivul certii, sincer si eu ma mai cert cu parintii, mai mult cu tata, in ce priveste galagia. Pentru ca el da volumul tare la televizor, mai ales cand se uita la un film sau se joaca fotbal sau altele. Si eu nu pot sa suport galagia, sunt o persoana careia ii place linistea. Pana la urma, nici tie nu iti place galagia din cate vad, deci ar trebui sa ii intelegi totusi.
Poate isi vor rezolva probleme, adica ai spus ca de ceva timp e asa. Ai putea incearca sa ii lasi sa petreaca mai mult timp impreuna, poate sa ii trimiti undeva la un restaurant. Ar trebui sa isi aminteasca de ce s-au indragostit unul de altul si sa nu se mai certe asa.

6 răspunsuri:
| Insideb0i a răspuns:

Of. greu. singura solutie este sa le explici ca te afecteaza si ca certurile lor te impiedica sa te recreezi/inveti. Incearca sa le explici asta neaparat! Eu o alta solutie nu vad. daca nu se mai iubesc mai bine sa se desparta desi tot nu ar fi bine deoarece ai avea de suferit de pe urma asta. nu stiu ce sa zic. eu sper sa-si revina si sa realizeze ca totusi au un copil in casa.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Tatal tau nu are idee cat de mult te poate afecta asta pe viitor. Macar sa nu se mai certe de fata cu tine. Sunt adulti, nu au 12 ani sa se certe, spune-le sa invete sa comunice.

| anonimg a răspuns:

Cumpără cartea aceasta și pune-o pe masă în sufragerie:
https://www.viatasisanatate.ro/caminul-adventist
Dacă le-ai pune Biblia pe masă vor zice că ar fi una grea de înțeles; dar cartea aceasta îi va face să se gândească mai înainte dacă să mai ridice tonul. Iar dacă l-ar ridica, i-ar mustra constiinta, deoarece în ea sunt scrise lucruri ușor de înțeles cât de important este ca în familie să fie o atmosfera plăcută.
Vor cunoaște atunci cum sa procedeze cand vor apărea neînțelegeri.
Fără Dumnezeu, căminul nu va putea fi un colț de rai așa după cum dorește El sa fie în fiecare familie.
Cartea o găsești și la librăria SolaScriptura din localitatea ta.

| LoveSroL a răspuns:

Salut! Si eu trec prin aceeasi chestie doar ca la mine e condimentata cu alcol din partea tatalui si tampeniile din capul lui. La 14 ani sincer nu prea ai ce sa faci nu lucrezi nu ai un job nu ai banii tai sa poti sa iti iei lumea in cap si sa pleci. Uite eu am 20 de ani am facut sport de performanta 7 ani volei m-am accidentat si gata cu sportu. Eu de mic am probleme cu tata ( inca stau cu parintii desi lucrez) Mama nu a pus gram de alcol in gura si o respect foarte mult din aceasta cauza. Am incercat cu vorba buna l-am lovit deoare a lovit-o pe mama nici asa nu a mers cand ii spunem sa sse lase de baut ne spune ca ce banii toti ii aduce acasa el nu bea din banii pe care ii castiga ( foarte adevart dar! Fiind sofer pecamion ba din stanga ba din dreapta primeste vodka vin bere tot felul ) Am plecat si de acasa de cateva ori. Deoarece sarea la mama si ne jignea foarte urat pe toti. Sincer si in momentul de fata e in cealalta camera doarme fiind baut. Nu pot sa il suport eu avand 20 de ani dar mite tu la 14 ani certuri si prostii de genu imi pare foarte rau pentru tine incerc sa iti dau un sfat dupa ce ti-am spus prin ce trec si eu. Uite eu am incercat dar nu a functionat cand e treaz daca bea sau cand e intr-o dispozitie buna ambii sau doar el i-ai de mana si asezati-va la masa si spune-le ce ai pe suflet spune-le ca nu mai suporti certuri spune-le ca te deranjeaza ca nu se inteleg incearca sa ii sperii spune-le ca daca nu incearca sa isi rezolve problemele fara certuri pleci de acasa la ( bunici matusi unchi etc.) Poate reusesti eu am incercat si cu lucruri mai grele dar nu a mers acum am un plan daca cumva tatal tau bea si el scrie-mi te rog in privat.

| BotezanDaniel a răspuns:

Salutare! Sfatul meu psihologic,este să încerci să renunți la a-ți mai păsa de ei. Oricum se ceartă,și în cele din urmă se vor certa din nou.Tu ești mult prea important și moral, să îți pierzi din viață, fiind profund afectat de nervii altora. Pe mine...și pe mai mulți oameni, ne-a ajutat să privim lucrurile dintr-o perspectivă mult mai realistă, cartea psihologică "Puterea prezentului" de Eckhard Tolle, care schimbă viețiile a milioane de oameni. Sperăm să fi si tu, unul dintre noi. https://www.youtube.com/watch?v=UBoi7cs4_98 Multă sănătate îți doresc! Funda?

| 116111 TelefonulCopilului a răspuns:

Buna!

Hai sa stam de vorba. Vrem sa te ajutam.
Poti primi ajutor specializat in mod gratuit.

Asociatia Telefonul Copilului poate fi partenerul tau de discutii sau poate fi prietenul tau atunci cand te confrunti cu o problema. Confidentialitatea este cuvantul cheie in relatia ta cu serviciul Telefonul Copilului, oferit de organizatia noastra.
Apelul catre 116 111 este gratuit din retelele Telekom, de luni pana duminica, in intervalul orar 08.00 – 00.00. Mai multe poti afla si la: http://www.telefonulcopilului.ro/intrebari-frecvente
Pentru ca problemele cu care te confrunti reprezinta subiecte delicate si te-ai putea simti in largul tau mai degraba in mediul online, te indrumam sa ne transmiti mesajul tau la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro

Acum poti primi consiliere gratuita si direct de pe telefonul mobil, descarcand aplicatia noastra http://www.116111.ro/descarca-aplicatia

Asteptam sa te ajutam!