| andreealitllesmileAndreea a întrebat:

Salut!
Inainte de a formula intrebarea va rog in genunchi sa nu faceti misto de mine pentru ca pentru mine problema e serioasa si nu am la cine sa apelez.
Bun.
In primul rand, am 20 de ani si sunt in anul 1 la calculatoare.
Acestea fiind spuse, mama ma trateaza oribil. Ma trateaza de parca as fi ultimul om si ma tot obliga sa imi placa chestii care ea crede ca pe majoritatea tinerilor ii intereseaza. De asemenea, nu vrea sa admita ce imi facea cand eram mica si tot spune ca ii pare rau dar cand eu o tratez oribil (dar in mai mica masura fata de modul in care ma trata ea), pleaca sau imi spune ca nu o sa am niciodata prieteni. Like what in the actual hell.

Ma obliga sa invat java (eu am avut initiativa sa invat nu ea), pentru ca se cere la job. Are dreptate dar mie chiar nu imi place sa lucrez sub presiune si i-am mai spus asta. Ma obliga sa fac ceva ce oricum vreau sa fac si asta imi da un setiment naspa rau (ca sa nu zic altceva ca pana la urma nah, suntem in public).

Va rog sa-mi dati un sfat constructiv. Cum sa reactionez? Cum sa relationez? Ce sa fac mai departe? Are rost sa mai caut prieteni sau pot renunta la ideea asta din moment ce de 20 de ani nimanui nu i-a pasat de mine? Multumesc anticipat!

Răspuns Câştigător
| Trixt3r a răspuns:

Daca face cineva misto de tine pentru asta, inseamna ca nu-i in toate facultatile mintale.

Fiecare om are modalitati diferite de a acumula noi cunostinte, de a invata lucruri noi. Eu te inteleg perfect la partea asta pentru ca nici eu nu reusesc sa invat lucruri cand cineva imi cere sa fac asta, ba eu sunt chiar mai "special" de atat si nu reusesc sa retin lucrurile daca folosesc spre exemplu un "ghid/tutorial" care sa-mi dea totul "mura-n gura" cum se spune in termeni populari, eu am nevoie sa-mi fac proiectul meu si sa invat in timp ce caut solutii la problemele de care ma lovesc. Eu partea de programare doar asa am putut sa o invat, la partea de web mi-am facut un site si am inceput sa invat facand schimbari si incercand sa invat lucrurile in termenii mei si la pasul meu, acum spre exemplu lucrez la un joc de tip visual novel in python si am invatat limbajul doar din asta, in termenii mei, la viteza mea.
Sfatul meu daca vrei sa inveti Java este sa iti gasesti pasul tau si sa o faci in termenii tai si la viteza ta, trebuie sa-ti si faca placere macar putin si sa-ti faca placere inainte de toate. (cel putin in cazul meu se aplica).
Poti incerca sa cauti anumite proiecte in Java si sa incerci sa te alaturi unei comunitati, sa incerci sa inveti in colaborare cu altii.

Esti tinerica, la 20 de ani ai inca toata viata in fata si timp destul incat sa inveti lucruri noi, este nevoie sa gasesti o modalitate sa te convingi ca o faci pentru tine, nu pentru altcineva si trebuie sa te inveti sa acepti critici si rautatea la modul general, pentru ca in societate o sa te lovesti de multi oameni rai, de multi oameni care incearca sa te descurajeze si de multi oameni care te vor critica chiar daca ei nu stiu nici sa tunda iarba. (uneori din rautate, alteori din invidie... uneori doar pentru ca atata pot)

Legat de prieteni - nu cred ca ai motiv sa-ti faci probleme, "prietenii" sunt usor de facut, ma rog, amicii pentru ca prietenii adevarti sunt tot mai greu de gasit in ziua de astazi, adica la modul sa ai un prieten care in loc sa fie invidios pe tine sa te incurajeze si sa te sustina din toate punctele de vedere, sa-ti raspunda la telefon la orice ora si sa te ajute cu orice problema, fie ca-i o pastila la 3 dimineata sau ca ai nevoie de sprijin moral - In ziua de astazi majoritatea intra doar la categoria de amici, nu prieteni, care sunt buni pentru socializare si cam atat. Si aici este un punct care trebuie atins si anume anturajul pe care acesti amici il aduc cu ei.

Deci bottom line - Incearca sa inveti lucruri noi pentru tine, cand si cum vrei sau poti tu, nu incerca sa o faci pentru altii. Amici o sa gasesti ca-i plina societatea de oameni falsi si care urmaresc interese, deci nu iti fa probleme. Iar atunci cand iti gasesti un prieten adevarat incearca sa-l pretuiesti, pentru ca-s rari.

Faptul ca intiativa sa inveti Java a fost a ta - este singurul lucru care conteaza, nu conteaza cine te incurajeaza, forteaza sau critica, pentru ca o faci pentru tine si la initiativa ta.

Posibil ca multi sa considere postarea mea putin cam "harsh" si sa vada mult pesimism legat de societate, dar adevarul din punctul meu de vedere este ca societatea in care traim este toxica si este doar o parere, tu alegi ce iei in considerare si ce nu.

20 răspunsuri:
| Wr3nch a răspuns:

Numero 1, te muti singura. Asta e prima si ce mai importanta etapa.

| andreealitllesmileAndreea explică (pentru Wr3nch):

Da ca sa mor singura de depresie, nu? Doar eu si dormitorul!

Bula
| Bula a răspuns:

Pentru clarificare:
Mama ta te-a invatat cum se face gospodarie? Adica cum sa faci cel putin 20 feluri de mancare /prajituri, vum sa intretii lucrurile din locuinta, cum sa te gospodaresti cu banii?
Daca da, atunci poti fi fericita, te poti muta si te poti intretine in gospodaria ta.
Daca nu, pune-o pe mama sa invete Java si alte limbaje DE PROGRAMARE (nu de barfe big grin ).

Pune-i aceasta intrebare cand te sacaie si vezi cum se va trezi la realitate!

| sierra1 a răspuns (pentru andreealitllesmileAndreea):

Atunci accepți cu stoicism sfaturile (și se pare că-s utile) lu' mamă-ta

| andreealitllesmileAndreea explică (pentru sierra1):

Huh

| Brizbriz a răspuns (pentru Trixt3r):

Am incercat sa invat contabilitate la un moment dat, si m-am gandit serios sa ma spanzur, atat de tare mi-a "placut" big grin

| Trixt3r a răspuns (pentru Brizbriz):

Te inteleg, e greu sa inveti ceva ce nu iti place. Cred ca multi oameni care au invatat contabilitate au facut asta de nevoie si au invatat doar lucrurile de baza. E mai usor sa inveti doar cate putin cand ai nevoie, decat sa inveti mult, "deodata" si sa uiti tot.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Pai stai un pic... ce treaba are maica-ta cu ce se cere la job? Nu ma innebuni ca te-a pus eventual ea sa faci facultatea asta ca stie pe cineva care sa te aranjeze de un job caldut la stat sau ceva de genul? Invata CE VREI TU, ce iti place, si cel mai repede posibil cistiga-ti independenta financiara. Din ce zici tu, maica-ta e o persoana extrem de nociva. Altfel, TIE ITI PASA DE TINE. E un mare pas inainte. Bazeaza-te pe asta.
Te descurci cumva foarte bine cu engleza SI germana? As putea sa te ajut cu un pont de job. Nu, nu are legatura cu video chatul. happy Da un semn in privat si povestim acolo. P.S. Catre comentatorii de pe margine - nu, nu vreau sa o agat, huoo!

| Wr3nch a răspuns (pentru andreealitllesmileAndreea):

laughing nu se face depresie de la locuit singur. Daca mi-as permite chiria as sta fara sa stau pe ganduri.

Răspuns utilizator avertizat
| GabiDumitrescu a răspuns (pentru andreealitllesmileAndreea):

Mai bine singura decat intr-o relatie toxica cu altcineva, fie acel altcineva un parinte sau persoana de sex opus. Gindeste-te la ce avantaje ai avea - nimeni care sa te frece la cap, nu copii, nu vreun dubios care sa vina beat si altele de genul, doar TU, VISELE TALE, VIITORUL TAU.P.S. Crede-ma ca cea mai sinistra depresie e aia in care esti singur dar ai oameni in jur. Cind aveam 20 de ani si am locuit singur chiar nu aveam nici un stres de genul vai, depresie. Da, chiar mi-o luasem masiv in bot sentimental, eram rupt in doua pe planul asta, dar asta nu m-a oprit sa ies din casa, sa particip la evenimente, sa am prieteni, sa ies cu gagici. A, da, si cand maica-mea a pus problema ca nu mai am ce cauta in Iasi pe perioada verii ca nu ma tine in spate... m-am angajat.

| zilog a răspuns:

Pleacă de la ea din casă
ia-ți o gagică
las-o însărcinată
angajează-te la o spălătorie auto să îti câștigi existența
mai angajeazăte ca supraveghetor undeva la un video-chat să ai 2 job-uri / zi
sau la o tipografie ceva
ține-te de facutate
angajează-te pazinic la o biserică, așteptă să îti treacă viața fără nici o noimă.
fă și tu la fel cu copii tăi pune-i să învețe ca să plece cât mai repede din casa ta și ei să ducă mai departe peste generații nuiaua tradițional Românescă.

| Iote a răspuns:

"Ma obliga sa fac ceva ce oricum vreau sa fac"
In acest caz, care este problema?

| Trixt3r a răspuns (pentru DracuIa):

Doar din pura curiozitate - cat de usor ti-a fost sa te acomodezi cu statul in chirie si sa ajungi sa te intretii singur incat sa duci o viata decenta?

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Să discuți cu mama ta ca de la om la om.
Să îți cauți prieteni este foarte important la orice vârstă.

| zilog a răspuns:

Eu îți zic că poți avea un job de ospătar ceva se plătește bine supraveghetor la o sală de păcănele jocuri de noroc, sunt multe job-uri din astea ușoare, livrator de păstârnac la glovo uber eats
am prieten care a fost doirector la o sucursală de bancă
a fost mare director la o mare companie de telefonie
a făcut pentru alții ca și angajat afaceri de milioane de euro și-a îmbogățit angajatorii.
Un om extraordinar de capabil intelectual acum a ales să facă doar GLOVO
și a avut o zi in care a cășțigat 700 lei
Dar în general el câștigă 300 lei / zi
Dar ție îți sunt de ajuns și 100 lei / zi să poți sta într-o chirie decentă o cămăruță studio frumos
Si din acestă sută de lei să poți să mănânci și să te întreții
Gata nu mai fi sclav
de ce să accepti toate răutățile
fata acum ai ocazia să fii propriul tău stăpân

altfel nu eșți de cât un milog cerșător care stă la PUȘCĂRIE pentru că îi dă zeamă de șosete gratis.

Vrei să fii umilit în continuare pentru o farfurie de mâncare atunci stai acolo îțî meriți soarta

dacă nu ești handicapat ai mâini picioare
mergi prin oraș vezi ia ziarul
citeste toate job-urile
vezi ce ți-se potriveste
ajutor de ospatat
ajutor de vopsitor auto
sunt multe meserii frumoase si toate trebuie încercate

| cristimihailov a răspuns (pentru DracuIa):

Boss Dracula,

Cu tot respectul fata de intelepciunea ta adanca si nemuritoare, incearca sa proiectezi un pic viitorul. Dar o facultate va trebui sa faci daca vrei sa lucrezi in IT. Pt ca sunt cerinte pentru joburi, atat in tara cat si in strainatate, sa ai macar facultate.

Aminteste-ti cuvintele mele.
Ca o sa le repeti prietenilor tai mai tarziu.