Daca nu are rabdare sa asculte, inseamna ca o framanta ceva. Scrie-i o scrisoare in care sa ii spui, cu sufletul tau de copil al ei, tot ce te doare in comportamentul ei, ca ai nevoie de ea, ca o vrei alaturi ca mama si prietena si ca prietenia este reciproca, deci se poate baza pe tine; ca ai nevoie de liniste si intelegere, de sfaturi si de o familie fericita ca sa poti sa te pregatesti, sa ajungi "cineva" in viitor. Scrie-i asa cum simti tu. Pune scrisoarea pe perna cu un trandafir inainte sa vina acasa si tu pleaca la plimbare; las-o sa fie singura cand citeste si da-i timp sa "simta" scrisoarea. Cand te intorci nu face nimic mai mult decat sa o imbratisezi si sa-i saruti obrajii si ochii cu care te-a vegheat atatia ani!
Ce ma amuza intrebarile astea. dar nu in sensul rau. Uite o intrebare copilareasca dar cu suflet spusa, care are o intentie destul de sanatoasa mintal si omeneasca.
Stelutsamouva.incearca sa elimini cat poti tot cea ce o strseaza, inceara sa-i fii de ajutor prin casa.si mai ales sa nu o mai superi si tu.Bafta,si sper ca toate sa revina la locul lor
@Stelutsamouva.nu stiu ce ai inteles tu din toate astea, vad ca mai mult iti plac intrigile. Oliana a dat cel mai frumos sfat care l-am vazut pana acum, si vad ca tot tu esti aia cu ironiile.
Poi ce vrei sa spui ca esti, vreo fata matura care rezolva situatii extrem de dificile. Daca erai asa cum te crezi rezolvai singura problema asta.Imi retrag tot ce am zis, si bine ar fi sa apreciezi adevaratele sfaturi care te pot ajuta.
Oliana, iart-o, este un copil. Din partea mea tot respectul pentru sfatul dat.
Spun si eu ca Oliana, poate are problemele ei. Poate e ingrjiorata si de ce curs va lua viata ta. Dar eu cred ca acest principiu diminueaza multe neintelegeri. Atat timp cat esti te descurci prin bani primiti de de al parinti, asculti de ei. Cand reusesti sa iti castigi singura banii, rezolvi traiul, traiesti dupa ideile tale. Asa ca te poti stradui sa devii cat mai repede independenta financiar si ai tot mai multa libertate. Asta o consider eu regula: cine plateste -hotaraste.
@Ruxy, sa stii ca Taly are dreptate...sa nu o contrazici pana cand?
Adica esti un om, nu? Ai ideile tale proprii, nu ai aceeasi personalitate ca ea, ai altfel de pasiuni, alt caracter, alta personalitate.Nu ma pot obliga singura sa fac numai ce vrea ea.Nu mai sunt un copil mic.
Pana la o varsta ajungi sa fi independenta sau cel putin sa nu mai depinzi asa demult de parinti mai ales de mama.Eu vreau doar sa se calmeze chiar si cand ne certam. O cearta poate deveni o discutie.Cand o contrazic nu ma cert, vorbesc calm dar ea transforma asta intr-o cearta!
@Ruxy, eu o pretuiesc foarte tare! Si m-am gandit si la asta, cum ar fi sa o pierd.Doamne fereste! Incerc sa o pretuiesc dar daca ea nu ma pretuieste pe mine, cum pot face fata?
@Oliana, multumesc pentru sfat insa de ce spui "cu sufletul tau de copil"? De unde stii ca sunt copil? Uite Ruxy, vorbeste despre mama ei ca si ea poate fi asa si are 20 de ani!
Pentru toti utilizatori, mama nu e la menopauza nici nu se apropie.
Deci nu asta e problema.
@Oliana, imi pare rau, intelesesem gresit.Sa-ti traiasca fiul si vreau sa iti spun ca si eu am respect pentru oamenii in varsta si mai mari decat mine, atat si tu si da, pentru parinti vom fi mereu copii lor si nu am luat-o ca pe o ofensa insa nu intelesesem continutul si vroiam sa fie destul de clar.
@Ruxy, de cate ori sa spun ca nu e de la menopauza?
@nony, i-am cerut scuze olianiei, si inainte sa vorbesti mai bine ai putea citi raspunsul meu de la intrebare.nu trebuie sa vorbesti in locul meu spunand :"oliana, iart-o e doar un copil". nu stiu cat de normal ti se pare in orice caz iti multumesc de raspuns
nu ma cunosti, nu ma poti judeca si nu ai de unde sa stii cati ani am eu.
niciodata nu am vrut sa bag intrigi, cum asa? am vrut totul sa fie clar dar daca asa gandesti tu este problema ta.eu nu iti judec modul de gandire cum faci tu .
poti crede ce vrei despre mine dar nu inseamna neaparat ca este adevarat.
si o picatura din raspunsul tau a fost copilaresc: acela ca judeci pe nedrept ca acei copii mai mici care au idoli ca hannah montana si se contrazic ca sunt prosti daca nu o plac etc.
deci mai intai trebuie sa afli totul despre mine, apoi sa ma judeci.
O zi buna!
@Draga Oliana,
cum a spus si nony, chiar daca el a inteles modul meu de gandire gresit a avut dreptate intr-o privinta: dai niste sfaturi foarte inteligente si folositoare mai ales pentru ca tu esti mai in varsta decat noi si ai mai multa experienta(sper sa nu te jignesc). Mie mi-au placut raspunsurile tale si ar fi o lipsa de respect pentru ceilalti daca am spune cu totii de la ce oameni vrem sa primim raspunsuri, intre nu stiu cati ani si nu stiu cati ani.
Sper ca nu m-ai inteles gresit nici pe mine dar doar unii pot intelege modul meu de gandire, cei care sunt in aceeasi situatie altii nu pot intelege caci nu traiesc pe pielea lor si judeca gresit.
O zi buna!
@nony, ok, dupa cum vad si tu te comporti copilareste.nu vrei sa rezolvi problema.deci eu nu te judec cum faci tu, fa ce vrei, crezi ce vrei dar nu vreau sa intram intr-un conflict.
te credeam inteligent, dar se pare si tu te-ai ascuns dupa o masca si o vad pe adevarata...sau cum crezi tu?
deci nu stiu, daca vrei sa citesti macar sfatul, fii corect.
Cu aceeasi problema ma confrunt si eu Mama e asa de cand a intrat la menopauza (nervoasa, oboseste foarte repede si simte ca nu mai are puterea din tinerete desi are doar 49 de ani). Mama ta cati ani are? Ar putea fi si asta o cauza. Daca e asa, cel mai bine e sa mearga la medic
Cat despre ce ai putea face tu...pai ca si mine, incearca sa o intelegi, sa NU o contrazici :d si sa iti pastrezi calmul. O sa se rezolve!
@Taly Pai daca e asa...nu prea ai voie sa o contrazici. E ca si cum i-ai raspunde. Mie cel putin, mama nu imi permite sa ii raspund, desi imi mai scapa cateodata. Si am 20 de ani, sora mea 28 si uite ca ii vorbim frumos. Avem in primul rand o datorie morala fata de ea Macar pentru alea 9 luni in care ne-a purtat in pantece si pentru orele in care s-a chinuit sa ne aduca pe lume... daca nu si pentru cei 20 de ani (in cazul meu) in care m-a hranit, m-a ingrijit, mi-a oferit o casa...si multe altele. Nu crezi? Mi se pare ca acum esti cam suparata pe ea sau putin mai rebela?! Toate trec...Imagineaza-ti pentru o clipa cum ar fi daca nu ai mai avea-o? Si o sa vezi atunci cat o sa o pretuiesti
@Taly Nici eu nu vreau asa ceva. Sunt aici sa ajut si nu sa intru in conflicte. Iar daca tie nu iti convine un raspuns pe care il dau la intrebarea altui utilizator, da dovada de putina maturitate, daca ma intelegi!
Uitati ce am gasit pe net
Bufeuri, nervozitate, insomnii...
Cu cativa ani inainte de instalarea menopauzei (3-5 ani), modificarile hormonale aduc cu sine si primele schimbari majore.
Progresiv, ciclurile devin neregulate: menstruatia poate intarzia saptamani sau chiar luni, perioada de sangerare devine mai lunga sau mai scurta, sanii sunt durerosi. Apoi, cu cat se apropie mai mult faza de "tranzitie" reala, cu atat tulburarile sunt mai accentuate - consecinta a faptului ca organismul se straduieste sa se acomodeze.
Unul dintre cele mai frecvente si suparatoare simptome il reprezinta bufeurile (70-80% dintre femei acuza astfel de valuri de caldura), care au o frecventa ce variaza de la persoana la persoana - de la un bufeu o data pe saptamana, pana la 20 pe zi.
Alte semne care insotesc debutul menopauzei sunt: transpiratii abundente noaptea, in special, oboseala, balonari, dureri de cap, nervozitate, iritabilitate, insomnii, stari anxioase si depresive, palpitatii, senzatie de sufocare, dureri articulare si musculare, tulburari de memorie si de concentrare, diminuarea libidoului.
Efectele menopauzei nu sunt aceleasi la toate femeile.
Unele suporta aceasta "trecere" fara prea mare dificultate, pe cand la altele aceste manifestari extrem de jenante pot fi ample si de lunga durata.
Deci... putea fi si de la menopauza
Poate are ceva probleme la serviciu sau in alta parte incearca si vorbeste tu cu ea.
sau poate a fumat si acum incearca sa se lase? de exemplu mama daca nu fumeaza o zi se enerveaza si e foarte stresanta.doar fumand se calmeaza:d
Si mama a trecut printr-o faza din asta, dar si-a revenit pentru ca si-a gasit un loc, retras cu multa verdeata unde poate sa stea in liniste si sa se gandeasca, poate de asta are nevoie si mama ta.
E destul de greu sa fii mama, ajut-o si tu la treburile casnice sa termine mai repede.Am fost intr-o zi cu ea la servici s-o ajut la niste treburi ca nu le termina singura. Ea este asistent-medico-social si lucreaza cu foarte multe documente ale oamenilor si am terminat treaba cam in 4 ore.Asta amandoua lucrand fiecare la altceva.Cam asta face de obicei in cele 10 ore de servici/zi si pe langa asta mai vorbeste si cu pacientii...cam 35/zi.
Adica se scoala devreme, se duce la munca 10 ore, vine seara obosita, sta 30 min si se apuca de treaba prin casa...si mai are si copii de intretinut.
Las-o pe ea sa-si revina, degeaba ii zici tu ce e bine sau nu
Poate ceva se intimpla in sufletul ei, cu timpul pierdem acele calitati din tinerete, gandim altfel. Uite incearca sa ii spui mai des ca o iubesti, sa-i multumesti pentru ca te-a crescut asa frumos, fii prietena ei si intelege si tu, accepta atat calitatile ei cat si defectele, doar asa deveniti prietene din nou.bafta
Nustiu citi ani are mama ta, dar un motiv ar putea fi apropriere de menopauza, cind in corpul nostru intervin schimbari. Aceasta scimbare se poate produce incepind si de la 40 de ani. Poate avea o durata de citiva ani, cum poate avea o durata mai scurta. Nu este o regula precisa petru toate femeiile. In acest caz ea nu are nevoie de cineva care ii face morala, din contra, are nevoie de cineva care are rabdare si care o intelege. O poti ajuta fiindui aproape. Incearca sa fi prietena ei. Ori incearca sa afli motivl care a facut-o sa se schimbe, si vorbesti despre aceeasta. Aratai ca te intereseaza problema ei pentru- ca o iubesti si tii la ea.
Cauta motivul pentru.care mama ta se afla la capatul rabdarilor, incearca sa-i raspunzi cu blandete chiar daca ea trece printr-un astfel de moment, spune o rugaciune pentru. ea( nu, sa nu interpretezi gresit, insa rugaciunile au rol edificator vei vedea chiar tu) probabil ca nu-si gaseste linistea din diferite motive: banii, grijile, lipsa afectivitatii s. a. m. d incearca sa-i dai o mana de ajutor, ii va prinde bine
Sper sa-ti fi fost de folos toate cele bune draga mea.
@stelutsamouva, te rog citeste bine: " cu sufletul tau de copil al ei". Repet:"al ei". Pentru mama ta vei fi copil toata viata chiar si cand vei avea copiii tai. In sensul acesta am spus, copil. Si chiar daca ai avea 20, 24 de ani pentru ea, ca si pentru mine tot copil esti Si cred ca era mai important continutul decat faptul ca am scris "copil". Inteleg ca de la o varsta vreti sa fiti tratati ca adulti (meritati asta) dar cred ca din partea unei doamne de varsta mamei tale, nu trebuie sa o iei ca o ofensa. Fiul meu are 32 de ani si pentru ca mai am inca pina la 60 de ani ma consider tanara si, unei doamne de 85 de ani, bunica nurorii mele ii spun sarutmana din respect.
Mai ati primit un sfat atat de frumos de la Oliana si voi ce faceti? Stati si va certati. Daca tot ai pus intrebarea ia ce e bun din raspunsurile care ti se ofera, iti vorbeste din experienta ei de mama nu crezi ca ar trebui sa luati aminte si sa nu va mai comportati ca niste copile rasfatate? Pretindeti ca vreti sa fiti tratate ca niste adulti dar nu va comportati ca atare. "Maturizare placuta"!
@PENTRU TOTI...
Sa nu credeti ca problemele unei femei incep odata cu menopauza. Este o idee gresita si jignitoare ca o femeie care este nervoasa sau suparata sau "altfel" decat inainte, sa fie pusa la categoria "ne... f... sau menopauza". Poate chiar si mamele noastre (sa stiti ca si eu am avut o mama ) se pot, de pilda indragosti si, atunci lupta intre datorie si suflet o fac mai nervoasa sau visatoare, sau cu toane. Pot sa aiba o boala pe care o ascund pentru ca este tratabila si nu doresc sa va incarce cu problemele ei, poate au probleme cu banii si nu vor sa aveti voi lipsa de nimic si se framanta singura, poate exista o problema de cuplu, pot fi...1000 de alte motive. Totul este sa incercati sa fiti alaturi de ele, sa nu mai "luptati" o vreme pentru dreptatea voastra si sa incercati sa fiti un sprijin pentru ele, chiar si prin tacere. Sper ca nu am deranjat ca am raspuns. Cand nu doriti sa primiti raspunsuri de la persoane peste o anumita varsta, va rog sa precizati cine sa se abtina de la raspunsuri. Fara suparare.
Am recitit postarea @Pentru toti, doamne, se poate interpreta ca mama ar fi putut fi indragostita...era doar o ipoteza pentru "toanele" femeilor. Mama era... mama, fidela, iubitoare si daruita tatalui meu si noua, celor 3 fete Am tinut sa precizez aceasta, pentru memoria ei.
Uneori viata te pune la incercare si nu este rusinos sa se intample si astfel de evenimente in viata noastra, totul este cum stim sa iesim din ele. Va rog sa intelegeti corect ce am vrut sa va comunic. Multumesc.
anonim_4396 întreabă: