Buna!
Hai sa stam de vorba. Vrem sa te ajutam sa-ti fie mai bine.
Poti primi ajutor specializat in mod gratuit.
Asociatia Telefonul Copilului poate fi partenerul tau de discutii sau poate fi prietenul tau atunci cand te confrunti cu o problema. Confidentialitatea este cuvantul cheie in relatia ta cu serviciul Telefonul Copilului, oferit de organizatia noastra.
Apelul catre 116 111 este gratuit din retelele Telekom, de luni pana duminica, in intervalul orar 08.00 – 00.00. Mai multe poti afla si la: http://www.telefonulcopilului.ro/intrebari-frecvente
Pentru ca problemele cu care te confrunti reprezinta subiecte delicate si te-ai putea simti in largul tau mai degraba in mediul online, te indrumam sa ne transmiti mesajul tau la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro
Asteptam sa te ajutam!
Desi e greu si difera de la fiecare persoana in parte dar crede-ma ca cel mai bine de rezolvat si clarificat lucrurile sunt face to face. deci cred ca ar trebui sa ai curajul sa vina cat mai curand acea seqara sau acea zi in care sunteti toti si sa le spui ceea ce este cu inima deschisa pentru a clarifica lucrurile. chiar daca esti o persoana care nu iti sta in fire ei te stiu cu siguranta cum esti, asa ca vor sesiza faptul ca tu ai incercat si ca vrei sa fie bine. din punctul meu de vedere va produce o schimbare si va da cartile pe fata. mult curaj. descarcate in fata lor! spune-le ce ai! ei te pot face sa intelegi nu online... iti doresc mult noroc, mult curaj si capul sus. gandeste pozitiv! cu rele sau bune viata merge inainte! trebuie sa fi mereu tare. Va fi bine!
Corect. sunt optimist dar cand imi e lumea mai draga->pac si se duce naibi tot cheful. deja a trecut o perioada buna, ce tot au de impartit... am incercat dar o dau in barci, nu prea tin cont de parerea mea . mai le las timp pana dupa Craciun, poate se potolesc, dupa care le spun tot fara ocolisuri si din astea si daca nici asa nu merge mai rabd o perioada pana fac 18 si imi fac un viitor, am si eu o viata pe care am dreptul sa o traiec si sa fac ceva cu ea nu sa stau dupa mofturile lor
Coincidenta sau nu, cand am citit mesajul tau m-am regasit complet. Eu tocmai am terminat facultatea si m-am intors sa locuiesc cu parintii, iar de vreo doua luni de zile ma confrunt cu aceeasi situatie. Pur si simplu nu pot intelege cum doi oameni se pot certa atat de aprig iar apoi impaca ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. Probabil si noi vom ajunge asa, desi acum ne deranjeaza.
Te-as sfatui sa ignori situatia parintilor tai cand te gandesti la propriul viitor. Desi suna greu acum, incearca sa iti gasesti o cale, un scop, o chemare. Iti promit ca exista speranta si pentru tine! Gandeste-te la facultate. Poti pleca in alt oras curand, departe de ai tai. Daca nu iti permiti sa te duci la facultate in alt oras, si daca ai universitati in orasul tau, alege-ti un profil. Perioada facultatii e mult mai faina decat liceul. Daca nici asta cu facultatea nu e sa fie, atunci cauta-ti un job dupa ce termini liceul sau fa cursuri gratuite de calificare. Astfel, poti pleca si in strainatate sa lucrezi. Poti aplica pentru programul Work and Travel si sa ajungi in America. Poti castiga o bursa la facultate, poti sa te inscrii in programul Erasmus etc. Vai, dar cate nu poti face! Cat despre prieteni, poti sta linistit: nimeni nu mai are prieteni buni si sinceri in ziua de azi. Dupa ce am plecat la facultate mi-am pierdut absolut tot anturajul, cu exceptia unei singure persoane, care acum nu mai are timp sa ma vada desi locuim in acelasi oras din cauza iubitului.
Viata, cand ajungi la maturitate, este nesperat de grea. Succesul sta in depasirea situatiilor dificile. Asa ca tie iti doresc mult succes, mai presus de orice! Daca vrei sa te mai descarci, poti sa-mi lasi un mesaj in privat. I make a good listening ear!
Cat de rau imi pare ca mai sunt oameni cu situatii asemanatoare , de astazi mi-am promis ca nu voi mai crede in nimeni in afara de familie dupa ce m-am fript rau din cauza unui prieten cu care ma intelegeam cel mai bine.
la viitor ma gandesc mereu, in fiecare secunda dar tot ce ma opresc sunt efectele transmise indirect din familie...
simt ca o sa am un viitor frumos, O SIMT DIN TOT SUFLETUL, dar nu mai trece odata capitolul asta nemernic. aceste evenimente au avut un rol si anume maturizarea mea, importanta persoanelor si altele.
am vazut ca esti fata, nu una oarecare, ci una exceptionala care a facut ceva cu viata ei, facultate ceea ce in vremurile noastre nu mai este la moda+ in stainatate
inca un sfat daca nu te superi si evident vrei sa imi raspunzi: de la certurile acestea cand vorbeam cu parintii le raspundeam asa in sila in scarba din cauza a ceea ce faceau ei( sunt normale dar nu asa si dupa 20 ani de casnie) incepeau sa se incinga apele si mama asa uneori cand ii vine ei fisa nu prea vorbeste sau abia imi raspunde(nu vrea sa spuna de ce) cu tata nu prea ma inteleg si ma gandeam sa plec din sanul familiei sa imi fac un rost in viata, daca raman nu am multe drumuri deschise. imi e extrem de greu numai cand ma gandesc ca voi fi departe de ei, de tot ce am pe lume. in februarie urmeaza sa plec in strainatate cu scoala cu un proiect erasmus timp de 3 saptamani, sa vad ce voi simti atunci, cum imi va fi, mie si lor evident. sunt doua drumuri:1 alaturi de familie si cu sanse mari fara o cariera, un salariu de 8 milioane si 2 sa plec sa fac ceva cu viata asta si dupa o perioada sa ma intorc sa imi fac o afacere, ceva alaturi de ei, sa fiu in apropierea lor. tu ce ai alege?
Iti voi raspunde la a doua intrebare pe care mi-ai adresat-o, dar mai intai iti multumesc mult pentru ceea ce mi-ai spus. Stii tu la ce ma refer.
Inteleg perfect ce insemna familia pentru tine, cu bune si cu rele, si reticenta ta de a pleca de langa ea curand. Cred ca experienta Erasmus te va ajuta foarte mult si iti va influenta oarecum viitorul. Cat despre plecatul de acasa pentru a face ceva cu viata ta, nu stiu la ce anume te-ai referit: (1)plecatul in alt oras sau (2)in alta tara. O sa presupun ca e a doua varianta.
Personal, iti spun pentru inceput ca oriunde te-ai duce in lume vei intalni situatia din Romania - adica lume relativ la fel de saraca care se chinuie sa supravietuiasca de pe o zi pe alta. Am ramas pur si simplu socata cand am auzit un program la radio in timpul caruia un barbat ramas fara serviciu de mai multi ani a inceput sa planga ca un copil si sa atraga atentia oamenilor sa doneze la banca de alimente deoarece asta era singura lui sursa de supravietuire si sunt multi oameni in situatia lui care au nevoie de ajutor. Nu te-ai astepta ca intr-o tara dezvoltata (U.K) sa se intample asta. Probleme financiare exista in toate tarile, si oameni 'batuti de soarta', deci uita mitul cu 'din strainatate te intorci cu saci de bani rapid' pentru ca nu mai este cazul. Daca vrei sa faci pasul asta, cel mai bine ar fi sa aplici la un job extern dinainte sa pleci din Romania (sunt targuri de job-uri in Bucuresti si alte orase cu scopul asta) sau sa pleci la o ruda/prieten care locuieste deja in tara respectiva, pentru a avea unde locui la inceput pana iti gasesti job. Intereseaza-te din timp de actele necesare, ce job-uri sunt la cautare pentru a satisface piata muncii etc.
Daca esti dispus sa sacrifici viata de familie si legatura cu cei de acasa o perioada de timp pentru niste bani care vor veni greu la inceput, atunci pleaca din tara. Dar gandeste-te ca s-ar putea ca salariul pe care il castigi in alta tara sa nu iti ajunga pentru chirie, mancare, transport etc. acolo (mi s-a intamplat mie).
Varianta a doua - daca esti dispus sa ramai acasa cu ai tai, poti incepe o afacere si in Romania. Un imprumut la banca, un PFA (persoana fizica autorizata), sau inca o persoana pentru alianta unei firme, sau poti cumpara o afacere la cheie de la altcineva (gasesti anunturi in ziare si pe internet) etc. Optiunile sunt nenumarate. Si eu vreau sa incerc la anul un PFA, sa fiu freelancer si sa vad cum merge.
Orice vei alege, sunt singura ca vei avea viitorul frumos pe care si tu il simti deja! Stiu ca vorbesc de parca as avea vreo 40+ de ani, si cu siguranta am doar 2-3 ani in plus fata de tine, dar incurajarile sunt menite de a ajuta si de a elimina indoielile firesti. Si alegerea pe care am facut-o eu recent (aceea de a ma intoarce acasa) a fost facuta cu greutate, dar cu ratiune, si cu familia in inima. O seara frumoasa!
P.S. Putem tine legatura daca vrei si daca te ajuta sa vorbesti cu persoane pe internet.
Pentru nimic, spuneam doar adevarul si trebuie sa te mandresti cu modul tau de gandire, multe si-ar dori asta. faza cu cei batuti de soarta e evidenta peste tot, fiecare padure are si uscaturi. doar ca in strainate sistemul e mai complex si nu te bate atat de tare cum se intampla la noi. ai avea sanse relativ mai mari in strainatate si dupa te poti intoarce in Romania unde trebuie mare grija in luarea unei hotarari despre afacere deoarece lumea nu are bani si e greu sa te ridici, trebuie sa ai ceva nou bun cat mai ieftin si multe alte chestii stiute in mare de la economie.iti doresc mult noroc in cariera ta, sa ai grija pe cine tii langa tine, sper sa reusesti si sa ti se indeplineasca toate dorintele.
La mine e complicat, imi plac multe lucruri, ma pricep la multe, nu stiu ce facultate sa urmez (probabil ingineria de constructii dupa ce am renuntat la arhitectura, industria petroliera). rude care sa ma ajute am in Spania si Franta, daca conteaza. mult noroc, bafta si fie ca ce iti doresti sa ti se intample cat mai repede.