| UserName250000 a întrebat:

Pe 15 August mi-am luat laptop-ul DELL cu i3-6006u, r5 m430 si 4gb ram. Vreau sa ii fac upgrade la 8GB ram, dar tatal meu nu ma lasa, zice ca daca vreau sa fac upgrade la 8GB ram trebuie neaparat sa am Quad Core. Eu am Dual Core cu Quad Threading. GTA 5 imi merge bine, dar cand memoria ajunge peste 95% face lag. Sunt din Bucuresti. De ce tatal meu nu ma lasa sa fac upgrade la 8GB ram? 4GB ram e prea putin pentru 2018

4 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

"4GB ram e prea putin pentru 2018" Adica e vorba de trend, de moda aici? Orice profesionist in ale calculatoarelor, cand vei vrea sa cumperi unul, nu va pune problema asa. Te va intreba mai intii la ce vrei sa il folosesti. Configuratia se stabileste in functie de ce vrei sa faci cu calculatorul. Sa nu ai configuratia potrivita e ca si cand ai incerca sa faci o groapa intr-un sol plin de bolovani cu cazmaua, sau sa sapi o gradina cu tirnacopul. Se prea poate sa iti fie destul 4 GB, insa sa trebuiasca sa upgradezi in alta parte. Totul tine de ce faci cu el.
Acum, e posibil sa ai nevoie de 8 GB. Dar la fel de bine, e posibil ca sa ai un management prost al memoriei de iti face lag la 95%. Daca ai multe programe, multe aplicatii deschise (multe pot fi si fara ca tu sa stii, cel mai clar se vede in Procese la Task Manager), poti avea si 8 GB, ca tot nu iti va fi de ajuns. De aceea calculatorul meu are doar aplicatiile de care am strict nevoie, daca chiar instalez vreun program, si nu imi e prea de folos, dezinstalarea lui e sigura. Si mi-e imi e de ajuns 4 GB, desi rulez si eu cateva progame ce minca multa memorie.

Bula
| Bula a răspuns:

In 2020 si 8Gb memorie va fi mic pentru viitoarele jocuri, deci va trebui sa ai alt laptop.
Pana atunci strange-ti banii de buzunar!

| mihai69 a răspuns:

Poate nu mai are omu' bani...

| NLS a răspuns:

Quad Threading? Hyper-threading se numeste de fapt... dar ai dreptate oarecum, e vorba despre 2 nuclee si 4 (quad) Threaduri.

Ar face lag vizibil oricum, uite ce spun cei care au testat laptopuri cu placa aceea video:

https://www.notebookcheck.net/AMD-Radeon-R5-M430.160119.0.html

"The gaming performance is similar to the Radeon r5 M330 and therefore in the entry level segment. Only non demanding games like Overwatch or Farming Simulator 2017 can be played fluently in low settings."

Deci nu te poti astepta sa duca GTA5 nici macar pe low, fara sa oboseasca.

DA, ai putea dubla RAM-ul, texturile se vor incarca in RAM-ul sistemului, care lucreaza mult mai incet decat RAM-ul placii video,... vei obtine 4-5 FPS-uri in plus, si la ce te va ajuta asta, daca cheltui vreo 400 RON? (RAMul plus instalarea in laptop, care e in jur e 80-90 RON, daca nu are usita sa poata fi pus de oricine care are un minim de cunostinte).
PUR si simplu nu merita oboseala. Ar fi meritat daca ai fi putut sa ridici calitatea graficii putin mai sus sau ai fi avut diferenta mare de FPS-uri.

Ai dreptate, in 2018 majoritatea laptopurilor cu procesoare si placi video peste medie e de preferat (sau obligatoriu in anumite cazuri) sa aiba 8 GB RAM, 16, sau mai mult.

Insa nu merita in cazul laptopului tau, pentru ca: placa video slaba, procesor slab, racire slaba (precum in majoritatea laptopurilor mai de buget, nu e vorba concret de al tau)... NU o sa vezi diferente notabile, nu o sa te poti juca jocuri recente, sau la o calitate mai buna.

Desigur, faci ce vrei cu banii tai, insa mai inteligent ar fi sa ii cheltui pe ceva ce merita.

Daca vrei gaming, acesta se face pe PC, nu pe laptop entry level, pe care il poti arde in orice clipa.