| DomnishoaraTPU a întrebat:

Ştiu că am mai pus întrebarea asta dar nu am pus-o la categoria bună.
Părinţii sunt mereu plecaţi, iar eu stau mai mult cu bunicii.
Numai că ei sunt cam stricţi.
Adică, mă culcă la ora 17.30-20.00(când e şcoală), şi la ora 21.00-21.30(când e vacanţă).
Nu mă lasă să stau mult afară, mereu sunt exigenţi, de exemplu, verişoara mea a mers până într-o pădurice apropiată(stăm la ţara, mai aproape de oraş), dar eu nu.
Nu mă lasă să scriu în jurnal, că zice:
-Dar de ce îl ascunzi de noi?! Ce scrii în el?!
Nu mă lasă să citesc cărţi precum "Însemnările unei puştioaice", că zice:
-Nu mai citii toate mizeriile de prost gust, toate cărţile de piţipoance, că astea-s cărţi de piţipoance.
Eu citesc tot felul de cărţi, dar uneori îmi place să mă delectez cu nişte cărţi mai haioase.
La cumpărături, îmi recomandă, tot felul de haine în culori închise, cu modele bătrâneşti.
Ea nu înţelege că s-au mai schimbat vremurile.
Sunt singura fată de la şcoală, care "adoarme" la 7 seara şi care mai poartă ghetele bunicii.
Vă rog, spuneţi-mi cum să o conving să mă lase mai mult afară, să nu mă mai culc precum găinile, să citesc şi mie ce cărţi îmi plac, să îmi aleg măcar odată hainele singură!
Nu sunt genul de fată fără bun-simţ care urăşte familia şi şcoala sau altceva.
Eu chiar îmi iubesc bunica!
Dar vreau s-o conving că s-au mai schimbat vremurile!
Vă mulţumesc că aţi avut răbdare să citiţi!

Răspuns Câştigător
| Annya206 a răspuns:

Depinde si de varsta pe care o ai. Iti poti ruga parinti sa vorbeasca cu ei, sa-ti acorde un pic mai multa libertate. Sau spre exemplu explica-le ca citesti anumite carti, doar ca te delectezi un pic, ca ai jurnal pentru ca fiecare persoana are nevoie de putin intimitate, sau ca pur si simplu notezi anumite intamplari pe care nu vrei sa le uiti, ca vrei doar ca peste ani sa-l citesti si sa-ti amintesti cu placere de anumite momente. Cat despre haine, ofera-le alternative care sa semene putin cu cele pe care ti le recomanda ei, dar sa fie pe placul tau, sa fie mai la moda.

26 răspunsuri:
| anonimg a răspuns:

I-am dat lui Alex_Colizante_1997 3 voturi pentru primul lui raspuns. Cu adevarat inca mai exista comunisti. Sa stii ca tu o duci bine; vacantele(cosmarurile) de vara le traiam la tara unde bunica ascundea si mancarea de noi. Si ma duceam cu ziua la munca ca sa am ce sa mananc.
Unii oameni sunt chiar incapatanati; si cu vointa lor incapanata si cu personalitatea lor urata vor sa inghita si personalitatea altora. Sunt oameni care vor sa stapaneasca chiar si constiintele altora. Grozava pedeapsa vor avea acestia. Inimile lor sunt stapanite de firea pamanteasca, si mintile acestora sunt conduse de stapanitorul veacului acestuia -adica de Satan. Dar va veni ziua judecatii lui Dumnezeu cand trebuie sa se implineasca Scriptura care spune: "Orice ati spus la intuneric va fi auzit la lumina; si orice ati grait la ureche, in odaite, va fi vestit de pe acoperisul caselor." (Luca.12:3) Tot ce este ascuns in inimile oamenilor se va da pe fata inaintea tuturor oamenilor si a intregului univers.
Cu toate acestea, sa stii ca la Dumnezeu intristarea ta poate fi prefacuta in bucurie, deoarece "toate lucrurile sunt cu putinta la Dumnezeu." (Marcu.10:27) Trebuie sa crezi lucrul acesta. Personalitatea si identitatea numai Dumnezeu ti le poate da in mod corect, frumos si armonios. Spune-I Lui tot ce ai pe suflet. Vino asa cum esti inaintea Tatalui ceresc. In singuratatea ta spune-I in cuvintele tale -in gand sau cu voce tare-, pe genunchi, tot ce te apasa pe suflet. N-ai nimic de pierdut. La El vei gasi pacea care iti lipseste. Hristos spune: "Veniti la Mine, toti cei truditi si impovarati, si Eu va voi da odihna." (Matei.11:28) Vei face tu aceasta sau vei refuza invitatia Lui?

| DomnishoaraTPU explică (pentru anonimg):

Exagerezi.
Bunica nu mă bate, nu mă înjură, nu mă maltratează.
Văd că eşti om credincios, Fiul lui Dumnezeu cum de le-a permis trădătorilor să-L răstignească? El nu a zis nimic deşi acelea erau deja abuzuri.
Doar că vreau să respir şi eu puţin este mult prea grijulie şi o înţeleg.

| unprietenaproape a răspuns (pentru anonimg):

Deci dumnezeu vrea sa ii umileasca pe oameni? si cum adica tot ce ati spus la intuneric, ascuns?
am cateva intrebari, imi poti raspunde? pentru ca ai citit biblia

| anonimg a răspuns (pentru unprietenaproape):

Cu bucurie iti voi raspunde. Numai ca daca ele sunt strict legate de religie egste bine sa le pui la categoria respectiva si sa imi trimiti link in privat cu ele. Sau mi le poti pune in mesaj privat.
Dumnezeu nu ii va umili atunci pe oameni; dar trebuie ca tot universul sa vada felul de judecata la lui Dumnezeu; caci daca vreunul din cei dragi ai mei nu vor cu mine in ceruri, cum voi putea sa fiu fericit o vesnicie decat atunci cand voi vedea judecata dreapta a lui Dumnezeu in dreptul lor?
De aceea noi trebuie sa avem intotdeuna pacatele marturisite si sa ne lasam de ele. Trebuie sa se implineasca Scriptura care spune: "Pacatele unor oameni sunt cunoscute si merg inainte la judecata, iar ale altora vin pe urma." (1Timotei.5:24) De aceea pacatele trebuie sa le avem mereu marturisite (adica cunoscute) inaintea lui Dumnezeu cat timp se poate face lucrul acesta, pentru ca ele daca vor veni "la urma" (adica cand Dumnezeu va judeca lumea) va fi prea tarziu.

| Duucu a răspuns:

Spune-le părinților să vorbească cu ei.

Răspuns utilizator avertizat
| pufulescu a răspuns:

Problema ta nu e la bunici, ci la parinti! Fiindca spui ca atunci cand comentezi acestia te ameninta ca te spun parintilor. Cu parintii trebuie sa vorbesti pentru relaxarea regimului asta de manastire medievala! Explica-le ca ai 14 ani si nu 4, nu mai ai nevoie sa fii supravegheata ca un plod tembel, ba mai mult, strictetea exagerata iti face rau, te streseaza, fiindca deja esti o domnisoara... nu cred ca ai parinti atat de incuiati incat sa fie de acord cu cititul jurnalului! Totul este sa iti convingi parintii, bunicii nu ii scoti din cap nicicum ideile comuniste, insistenta catre ea e inutila! Ar mai fi si metoda revoltei deschise in fata bunicilor, cu istericale, tipete, usi trantite, geamuri sparte, dar nu te cunosc deci nu stiu daca sa ti-o recomand! Pe mine, de exemplu, ma inchideau in casa la 12 ani fiindca le era frica sa nu am 'contacte' cu fetele! Dar ieseam pe geam si saream gardul pe strada sa fiu cu cei / cele de varsta mea.

| Pool77 a răspuns:

Buna. Ii ranesti acolo unde-i doare.
Spune-i ca nu e mama ta si sa te lase in pace.Cand te pune la culcare nu te culci o astepti pe mama ta si ii explici ca uite ce face bunica. Cum sa se bage bunica intr-o familie? Vorbeste cu mama ta fa sa inteleaga ca vrei mai multa libertate si daca ai acoperire din partea ei atunci discutati cum ai vrea tu si daca ii va place "programul" tau 100% te va acoperii. Bafta.

| DomnishoaraTPU explică (pentru Pool77):

Nu m-ai ajutat deloc.
Dacă insist, iese scandal şi ceartă.
Mama şi tata vor crede că sunt fără de bun simţ.
Plus că eu sunt cât de cât respectuoasă şi n-aş îndrăzni în viaţa mea să mă port aşa.

| AntoniSoulesOne a răspuns:

Cati ani ai? Daca bunica/bunicul sau poate ambii sunt comunisti nu prea ai ce face cu ei, pentru ei vremurile vechi raman aceleasi indiferent, Poti sa ii explici ca timpurile s-au schimbat happy sau alte lucruri care poate vor intelege, dar daca sunt cu adevarat comunisti nai ce le face laughing)

| DomnishoaraTPU explică (pentru AntoniSoulesOne):

Am 13-14 ani.

| AntoniSoulesOne a răspuns (pentru DomnishoaraTPU):

Multi inainte, eu am 20 si eu am patit faza asta cu bunici, doar pe timpul veri si a celoralte vacanta laughing Doar ca bunici depe mama nu erau prea exigenti ma lasau sa fac aproape ce vroiamdoar sa ma simt bine, dar bunici depe tata ziceai ca unu e Stalin altu e Ceausescu laughing) Nu puteai face nimic de gura lor rolling on the floor) Toata ziua taca-taca laughing) au trait pe vremea comunista si au ramas in urma cu lumea moderna nu prea ai cele face, doar sa incerci sa ii schimbi, eu am reusit sa ii schimb big grin dela comunist la modern big grin, Dar faza e ca depinde si de firea lor, si cum percep unele lucruri, Sau poate incearca sa te educe ei intr-un fel al lor cum au trait si ei,

| anonimg a răspuns (pentru AntoniSoulesOne):

Total de-acord!

| Happyjump a răspuns:

Spune-i ce ai spus mai sus doar ca putin mai draguț, poate nu-si da seama.

| Adi_Chindea_1995 a răspuns:

Nu stiu...
Spune-i raspicat! Ca nu mai poti!
Ca vremurile s-au schimbat!
Daca nu te lasa spune-le ca nu o sa mai treci pe acolo cand esti matura!
Adica sunt bunici tai....trebuie sa te inteleaga (poate ca asa sau comportat la fel parinti lor).
Si spune-le parintilor ca nu mai vrei sa stai cu ei!
Succes!

| DomnishoaraTPU explică (pentru Adi_Chindea_1995):

Dar nu am cum.
Părinţii muncesc de dimineaţa până seara.
Dacă insist mă ceartă urât de tot şi îmi cheamă părinţii.
P.S. Bunica este cea care exagerează.
Bunicul e mai înţelegător.

| Adi_Chindea_1995 a răspuns:

Vai.e cam urata treaba...
In cazul asta nu prea poti face multe.
Imi pare foarte rau. sad
Atunci poti face doar un lucru..Trebuie sa termini scoala si dupa, cred ca mergi la liceu (cred ca nu te mai lasa la bunici)...
Si nu stiu alt ceva.

| H3R0UL a răspuns:

Pai ei pur și simplu au grijă de tine așa e și problema mea...Nu ai ce face pentru că ei sunt atât de grijulii încât ne limitează distracția și eu sunt singurul băiat din clasă care se culcă la ora 21:00.Plângete părinților dar mi se pare că o să-ți zică ceva de gen: "Pai dacă ăia/alea sunt proști/proaste să se culce la ora x așa trebuie să fii și tu?"

| luccasluk a răspuns:

Hei părintii tai sunt foarte protectori asa ca nu prea ai ce face si eu am o prietena la fel
singurele lucruri care le poti face sunt : - incearca sa aveti mai multe conversații despre moda de acum
- povestestele despre prietenii tăi de ex spune-le la cate se culca restul colegiilor etc.
- in jurnal incearca sa scrii tot cand esti singura sau asigurăi ca nu e nimic important

| AntoniSoulesOne a răspuns (pentru luccasluk):

Poate ai vrut sa spui bunici, ca din cate am inteles eu mai sus ea s-a referit ca parinti sunt mai mereu plecati si asta nu e bine, parinti ar trebui sa ofere educatie copilor happy.

| piticaa9 a răspuns:

Imi pare foarte rau pentru tine...si eu am aceiasi varsta ca tine, dar prea multe nu pot sa iti zic: te duci la ea si incepi sa plangi ca astazi au raa copii de tine, este bine daca te duci acum in noaptea de inviere la biserica, si cand vii acasa incepi sa plangi si sa ii zici ca au ras totii copiii de tine si au zis ca te imbraci urat si ii mai zici ca ceilalti au haine potrivite pentru varsta lor( sunt sigura ca i.ai mai zis asta dar mai incearca). Poti sa ii zici ca ai citit undeva sau ti.a spus cineva ca pentru a avea o viata sanatoasa trebuie sa te culci la ora 22:00 si sa te trezesti la 6:00 ( asta am citit si eu undeva). Cand vrei sa iesi pe afara poti sa ii zici ca te.a invitat x sa stati putin la aer, si daca nu merge poti sa ii zici ca pe tine nu te.a lasat niciodata si sa te lase macar acum. ( stiu ca ai zis ca nu poti sa comentezi in fata ei si ca o respecti, dar cred ca merita sa ii zici, nu cred ca se va supara). Din punctul meu de vedere ar mai fi o solutie, ai spus ca bunicul tau este mai intelegator asa ca poti sa vorbesti cu el si sa ii povesteasca el bunicii tale care, cum sta treaba. Sau ai mai putea sa ii mai ceri voie buniculuitau: "bunicule pot sa stau si eu in seara asta pana la 10, pot sa imi i.au perechea aia de bluci...", sau ai mai putea sa faci multa treaba si sa ii ceri voie, cred ca o sa te lase daca o ajuti la treburi ( daca nu te lasa poti sa ii spui ca meriti si tu macar odata la cata treaba ai facut). Sper ca te.am ajutat! happy

| SoniaMaria2112 a răspuns:

Deci nu poti face nimic altceva decat sa porti o discutie foarte deschisa cu ea.Incearca sa-i explici asa cum poti tu ca nu mai traim in trecut.Asta e prezentul. Oamenii s-au schimbat si se vor mai schimba.Sincer,eu n-as permite asta.Nici mamei nu-i permit sa ma dreseze asa.

| DomnishoaraTPU explică (pentru SoniaMaria2112):

Dar nu pot!
Încerc să-i explic dar ea zice:
-Lasă că ştiu eu ce-i mai bine pentru tine!
Tu vezi-ţi de treaba ta!
Şi apoi mă ignoră.
Dacă insist mă ceartă şi zice că nu o las să-şi vadă de treburi şi că trebuie să mă preocupe şcoala şi lasă "fiţele"(aşa spune ea).

| DomnishoaraTPU explică (pentru DomnishoaraTPU):

Iar legat de jurnal...
Când mi-au cumpărat părinţii unul, bunica l-a luat i-a desprins cheiţa şi l-a ascuns undeva.
Iar eu nu-l mai găsesc.

| cvbhjiok a răspuns:

Ai macar Calcultor! Ai noroc ca ai asta uni nici asta nu au e greu cu comunisti... Daca ai facebook am putea vorbi si eu am avut problema asta cu matusimea dar am trecutwinking

| DomnishoaraTPU explică (pentru cvbhjiok):

Nu n-am calculator.
La Facebook nu am voie.
Eu stau la internetul de la mobil, iar bunica mea fiindcă este cam depăşită de situaţie, crede că dau şi primesc mesaje şi mă lasă.
Dar în privinţa lucrurilor palpabile, cum ar fi jurnalele, cărţile, hainele, se pricepe.