| ChromenGuy a întrebat:

Salut.
Sunt cu prietena mea într-o relație de 7 ani. De 2 ani stăm împreună. Recent ne-am uitat peste actele din casa din lipsa de ocupație și am descoperit niste diferente in certificatul ei de naștere și al meu. Ea, născută în '98 eu in '96. La mine certificatul arata precum un carnet de note și scrie când sunt născut și când am fost înregistrat, 6 zile mai târziu. La ea însă este o problema: certificatul arata precum o diplomă( cum e aceea de o primești la bac) și nu este semnat de cei de la maternitate ci de primărie și un ofițer al stării civile. Menționez că ea este născută în noiembrie 98. Apoi mai jos după datele părinților scrie "Act de naștere Nr. ( Nu am sa scriu Nr aici) din decembrie '99( adica la un an distanta) iar mai jos scrie că documentul este semnat de primarie și starea civila in ianuarie 2002.
Întrebarea mea este, exista o posibilitate ca prietena mea sa fie adoptată. Menționez că și bunica mea a fost adoptată și avea un document asemănător cu discrepanțe de câțiva ani între data nașterii și data înregistrării documentului.

Răspuns Câştigător
| Yuoia a răspuns:

Cel din 2002 poate fi un duplicat.
Acolo cu '98 si '99 poate fi o greseala. Sa mearga la Starea civila/nasteri si o lamureste. Sa aiba CI cu ea.

10 răspunsuri:
Răspuns utilizator avertizat
| Wr3nch a răspuns:

Poate merge la evidenta populatiei acolo unde a fost emis certificatul si sa intrebe. Daca a fost emis pe baza unui alt certificat /decizii de adoptie ar trebui sa aiba dovada.

| ChromenGuy explică (pentru Wr3nch):

Da, ideea e că atunci când i-a întrebat pe ai ei, s-au făcut că nu aud/înțeleg( sunt bătrâni). O să mergem la starea civilă, cei de la evidența populației ne-au trimis acolo

| Wr3nch a răspuns (pentru ChromenGuy):

Iti dai seama ca daca e adevarat nu ar ar vrea sa afle. Multi parinti adoptivi se tem ca nu o sa mai fie iubiti/apreciati de copil daca afla adevarul.

| ChromenGuy explică (pentru Wr3nch):

O prostie dacă mă întrebi pe mine. Până la urmă are dreptul să știe, și dacă e educat cum trebuie copilul, va realiza că până la urmă părinți sunt cei ce te cresc, nu cei ce te fac

| mi25 a răspuns (pentru Wr3nch):

Nu are ce cauta la evidenta populatiei, ci la starea civila. Evidenta populatiei si starea civila sunt doua institutii independente, subordonate primariei.

| sofisis a răspuns:

Este duplicat. Originalul a fost pierdut in 2002 si i s-a eliberat altul

| Lioana a răspuns:

Asa arata un certificat de nastere in modelul actual.
https://images.app.goo.gl/3fooN4pZuvK1b2Gs6

Al tau probabil e model vechi. Adica asa:
https://images.app.goo.gl/3uXGKHnYebRmpJSW6

Faptul ca certificatul fetei a fost emis mai tarziu poate insemna ca parintii ei au fost neglijenti si nu au facut formalitatile la timp.

| anonimuIl a răspuns:

Are duplicat după certificatul de naștere eliberat în 2002.

| ChromenGuy explică (pentru anonimuIl):

Aha okay. Bun, asta rezolvat, dar mai e o diferență de date. Între data nașterii și data înregistrării faptului că s-au născut, și vorbim de un an și o lună. Știu că în general sunt întârzieri sau probleme birocratice( deși legea zice 30 de zile) și întrebând in stânga-dreapta la nimeni nu am văzut vreo discrepanță mai mare de, sa zicem, 2-3 luni. Oricum, mersi de răspuns, o să încerc totuși și cu varianta lui Wr3nch.