Dacă mereu ai făcut ceea ce ei au spus, atunci va fi greu să îi faci să te asculte pentru că sunt conștienți cu odată ce îți spun "NU", tu nu vei ridica un deget să li te împotrivești. Discută cu ei ca de la adult la adult, arată-le programul la care lucrezi și explică-le câte posibilități vei avea dacă te vor lăsa să-ți urmezi pasiunea, cât de căutat este acest domeniu și că la calculator poți face mult mai mult decât să te joci niște jocuri violente care "să-ți mănânce creierii". Succes!
Mergi la un prieten (sper că la joacă te lasă?) și roagă-l pe acesta să te lase juma' de oră pe calculatorul lui.
Sau vezi dacă nu se face la școală vreun cerc de informatică.
Vorbește deschis și sincer cu ei. Explica-le de ce e important pentru tine și de ce vrei sa lucrezi pe calculator. Arata-le ca ești responsabil și ca aceasta nu îți va afecta scoala. Fii o persoană de încredere și ei te vor lua in serios.
Tu de fapt nu te lupti cu parintii tai. Tu te lupti cu perceptia lor despre calculator si despre ce faci pe acolo.
Ei nu inteleg ceea ce faci si de aceea te "protejeaza" de ceea ce cred si au auzit ei.
Personal eu l-as lua pe cate unul, pe cel mai maleabil dintre ei si l-as ruga sa ma ajute. Nu in mod special in domeniu, ci sa isi dea cu parerea la culori, gen incerci o pagina de web. Si sa iti dea ei idei.
Cu alte cuvinte eu i-as coopta in incercarea de colaborare. Ei se deschid prin intermediul intrebarilor pe care le pui lor.
Pe de alta parte, aceasta chestie nu va merge instant, va trebui sa ai putina rabdare. A fost nevoie de timp ca ei sa ajunga la acele concluzii cu privire la calculator. E nevoie de timp sa le si corecteze.
Ideea sa inveti mai mult, sa arati ca poti, ca iti faci temele, etc... nu cred ca tine, decat in mod limitat.
A doua optiune, ar fi sa le povestesti cum prietenul X a inceput sa se se taie pe picioare. Cum prietenul Y joaca la pacanele. Cum Z bea de intra in coma... chestii din astea. Si apoi, dupa vreo saptamana, doua chiar, in care povestesti grozavii din astea, sa ii anunti ca mergi cu Z si Y pentru ca te-au invitat nu stiu pe unde, etc. Bine-inteles ca vei fi refuzat. Dupa putine proteste vii cu solutia salvatoare, daca tot nu ies cu ala, atunci sa fac ceva util. Si bagi calculatorul.
Alese corect si coerent, parintii vor fi pusi in fata unei false probleme cu un rezultat corect. Si e o probabilitate marita sa accepte.
Spunele că dacă nu te lasă o să ajungi în Franța la cerșit sau, în Spania la cules de căpșuni.
PS: Încearcă să fi serios când le zici asta.
Multumesc pentru raspunsuri! Am discutat cu ei si a iesit bine. Acum imi pot dezvolta cariera. xD
Asa sunt si parintii mei. Ne rup toate c*** dar asa sunt majoritatea. Poti sa-i pui la punct doar daca incepi asculti mai putin:
1) Daca vrei sa nu-ti mai rupa c*** cu temele poti sa iesi mai mult afara cu prietenii(sper ca nu-ti trebuie acordul lor si pentru asta) unde ei nu pot sa-ti spuna ce sa faci
2)Daca vrei sa te joci la calculator poti sa o faci de la un prieten