Cel mai bine ar fi sa nu fumezi. In primul rand este vorba de sanatatea ta. Gandeste-te numai ca vei fi mult mai expusa la viroze decat cei care nu fumeaza. Iti vei strica tenul si dintii. Tigarile vor costa din ce in ce mai mult si vei plati in plus si la asigurarea de sanatate. Vei ajunge sa platesti destul de mult pentru acest viciu. Mie, ca nefumator, mi-a displacut intotdeauna sa fiu cu o fumatoare. Ii miroseau neplacut parul, gura, hainele. Mai gandeste-te.
Crrezi ca daca le spui mai pe ocolite, parintii tai vor fi impresionati mai putin neplacut?
Pai nu e prea bine sa fumezi, dar daca asta e alegerea ta nu te critic. Ar trebuii sa le spui cand sunt intr-o stare mai poroasta sa fie mai nervosi. Asa nu cred ca o sa te certe mai rau de cat ar face-o cand ar fi intr-o stare mai buna.
Da acest lucru nu este bun dar anunturajul ne prinde pe toti, daca vrei sa fumezi incearca sa le spui părintilor cat mai intelegator ca decat sa te ascunzi si sa ii minti încontinuu mai bine le ai spus
Multumesc pentru fundita
M-as simti si mai bine daca as sti ca te-am convins sa renunti la fumat
Sper sa te ajute acest articol, pentru ca sa renunti la fumat, pentru ca iti face rau.
Ce ar trebui să ştiu despre fumat?
Care dintre următoarele afirmaţii consideri că ţi se potrivesc? Bifează în dreptul lor.
□ Sunt curios.
□ Sunt stresat.
□ Vreau să fiu acceptat de alţii.
□ Sunt îngrijorat de greutatea mea.
DACĂ ai bifat cel puţin în dreptul uneia dintre afirmaţiile de la pagina 237, înseamnă că ai ceva în comun cu cei de-o vârstă cu tine care fumează sau care s-au gândit să fumeze. Iată câteva exemple:
Satisfacerea curiozităţii. „Mă tot întrebam cum e să fumezi, aşa că am acceptat o ţigară de la o colegă, m-am furişat afară şi am fumat-o." (Tracy)
Stresul şi dorinţa de a fi acceptat de alţii. „Îi auzeam mereu pe colegi spunând: «Am nevoie de-o ţigară», iar apoi: «Aşa mai merge!». Când eram stresată, îmi doream şi eu să fumez." (Nikki)
Scăderea în greutate. „Unele fete fumează ca să nu se îngraşe. E mult mai uşor decât să ţii regim." (Samantha)
Dar înainte să aprinzi prima ţigară — sau următoarea —, stai şi gândeşte-te. Nu fi asemenea unui peşte care se repede la momeală. E adevărat, el se alege cu ceva, dar plăteşte scump! Urmează mai degrabă sfatul Bibliei şi foloseşte-ţi „capacitatea de a gândi clar" (2 Petru 3:1). În continuare sunt prezentate câteva aspecte la care ai putea medita.
Ce ştii în realitate despre fumat?
Marchează cu adevărat sau fals următoarele afirmaţii.
a. Dacă fumez, nu voi mai fi atât de stresat.
□ Adevărat □ Fals
b. Nu voi trage tot fumul în plămâni.
□ Adevărat □ Fals
c. Fumatul nu-mi va afecta sănătatea decât la bătrâneţe.
□ Adevărat □ Fals
d. Dacă fumez, fetele/băieţii mă vor plăcea mai mult.
□ Adevărat □ Fals
e. Fumatul mă afectează doar pe mine.
□ Adevărat □ Fals
f. Pe Dumnezeu nu-l interesează dacă fumez sau nu.
□ Adevărat □ Fals
Răspunsuri
a. Fals. Deşi fumatul reduce pe moment stresul cauzat de simptomele de sevraj, oamenii de ştiinţă au descoperit că, în realitate, din cauza nicotinei, nivelul hormonilor de stres creşte.
b. Fals. Potrivit unor studii, peste 80% din particulele fumului de ţigară inhalat rămân în organism.
c. Fals. Deşi riscurile cresc cu fiecare ţigară pe care o fumezi, anumite efecte ale fumatului sunt imediate. Unii oameni devin dependenţi chiar de la prima ţigară. Capacitatea pulmonară scade şi, foarte probabil, fumătorul rămâne cu o tuse persistentă. De asemenea, fumatul provoacă îmbătrânirea prematură a pielii şi creşte riscul apariţiei disfuncţiilor sexuale, a atacurilor de panică şi a depresiei.
d. Fals. Cercetătorul Lloyd Johnston a constatat că adolescenţii care fumează sunt „mai puţin atrăgători pentru majoritatea persoanelor de sex opus".
e. Fals. Fumatul pasiv ucide anual mii de persoane. Fumând, le faci rău membrilor familiei, prietenilor şi chiar animalelor de companie.
f. Fals. Cei care doresc să-i fie plăcuţi lui Dumnezeu trebuie să se cureţe de „tot ce murdăreşte carnea" (2 Corinteni 7:1). Fără îndoială, fumatul murdăreşte corpul. Dacă alegi să fumezi şi deci să nu fii curat, făcându-ţi rău ţie şi altora, nu poţi fi prieten cu Dumnezeu (Matei 22:39; Galateni 5:19–21).
Cum să te împotriveşti tentaţiei
Aşadar, ce vei face dacă cineva îţi oferă o ţigară? De obicei, este suficient să spui cu hotărâre: „Mulţumesc, dar nu fumez". Dacă persoana respectivă insistă sau chiar te ia peste picior, nu uita că tu decizi. Ai putea spune ceva de genul:
● „Am aflat care sunt riscurile fumatului şi m-am gândit că nu-i pentru mine".
● „Mi-am făcut nişte planuri importante de viitor şi pentru asta am nevoie de plămâni."
● „E dreptul meu să aleg ce să fac."
Dar, asemenea tinerilor citaţi în acest capitol, ţi-ai putea da seama că cele mai mari presiuni vin din interior. Dacă aşa stau lucrurile, poţi să te împotriveşti acestei dorinţe lăuntrice meditând la întrebări precum:
● Am într-adevăr ceva de câştigat dacă fumez? De exemplu, dacă aleg să fumez doar ca să fiu acceptat de alţii, mă voi integra în grupul lor, deşi am puţine în comun cu ei? Chiar vreau să fiu acceptat de persoane care s-ar bucura să vadă că-mi distrug sănătatea?
● Ce preţ aş plăti dacă aş fuma? Merită să-mi sacrific sănătatea, să pierd respectul altora şi, pe deasupra, şi o grămadă de bani?
● Aş fi dispus să renunţ la prietenia cu Dumnezeu pentru o ţigară?
Dar ce poţi face dacă eşti dependent de tutun? Cum poţi renunţa?
Cum să te laşi de fumat
1. Convinge-te. Fă-ţi o listă cu motivele pentru care vrei să te laşi de fumat şi uită-te pe ea cu regularitate. Dorinţa de a fi curat în ochii lui Dumnezeu poate constitui o motivaţie puternică (Romani 12:1; Efeseni 4:17–19).
2. Cere ajutor. Dacă fumezi pe ascuns, acum este momentul să le spui celor apropiaţi că vrei să te laşi de fumat şi să le ceri ajutorul. Dacă doreşti să-i slujeşti lui Dumnezeu, roagă-l să te ajute (1 Ioan 5:14).
3. Stabileşte o dată. Propune-ţi să te laşi de fumat în aproximativ două săptămâni şi notează-ţi în calendar data când vrei să faci asta. Informează-ţi familia şi prietenii cu privire la acea dată.
4. Caută şi distruge. Înainte de data fixată, caută atent prin cameră, prin maşină şi prin buzunarele hainelor, strânge toate ţigările pe care le găseşti şi distruge-le. Aruncă brichetele, chibriturile şi scrumierele.
5. Suportă simptomele de sevraj. Bea mult suc de fructe sau apă şi dormi mai mult. Nu uita că neplăcerile sunt temporare, pe când foloasele sunt de durată!
6. Evită tentaţiile. Evită situaţiile şi locurile în care ai fi tentat să fumezi, precum şi compania altor fumători (Proverbele 13:20).
Nu te lăsa înşelat
În fiecare an, companiile producătoare de ţigări cheltuiesc miliarde de dolari pe publicitate. Care este ţinta lor preferată? Într-un document intern al unei companii producătoare de ţigări se spune: „Adolescenţii de astăzi pot fi clienţii fideli de mâine".
Nu le permite magnaţilor industriei tutunului să-ţi ia banii din buzunar. Nu muşca momeala lor. Nici ei şi nici prietenii tăi care fumează nu se gândesc la binele tău. Mai degrabă urmează sfatul Bibliei şi „învaţă ce-ţi este de folos" (Isaia 48:17).
ÎN CAPITOLUL URMĂTOR
Insistă prietenii tăi să consumi alcool? Află de ce trebuie să-ţi cunoşti limitele.
[Notă de subsol]
Deşi acest capitol vorbeşte despre fumători, problemele şi pericolele menţionate aici sunt aceleaşi şi în cazul persoanelor care mestecă tutun.
VERSET-CHEIE
„Să ne curăţim de orice murdărie a trupului." (2 Corinteni 7:1, Noul Testament — Traducere în limba română modernă, 2000)
SFAT
Nu te amăgi spunându-ţi: „Trag doar un fum". Dacă gândeşti aşa, cel mai probabil te vei apuca din nou de fumat (Ieremia 17:9).
ŞTIAI CĂ . . . ?
Tutunul care nu se fumează, cum ar fi cel care se mestecă, poate elibera mai multă nicotină decât ţigările şi conţine aproximativ 25 de substanţe cancerigene, care măresc riscul apariţiei cancerului laringian şi bucal.
PLAN DE ACŢIUNE
Dacă un coleg insistă să fumez, voi ․․․․․
În legătură cu acest subiect, aş vrea să-i întreb pe părinţi: ․․․․․
CE PĂRERE AI?
● De ce ai putea fi tentat să fumezi, deşi cunoşti pericolele?
● Ce te-a convins că nu e bine să fumezi?
[Text generic pe pagina 240]
„Când cineva îmi oferă o ţigară, zâmbesc şi spun: «Mulţumesc, dar nu vreau să mă îmbolnăvesc de cancer»." (Alana)
[Chenarul/Fotografia de la pagina 241]
este marijuana chiar atât de periculoasă?
„Unii spun că marijuana îi ajută să uite de probleme şi că nu are efecte adverse", afirmă Ellen, care locuieşte în Irlanda. Ai auzit şi tu afirmaţii asemănătoare? Compară următoarele păreri cu dovezile.
Părere: Marijuana nu este dăunătoare.
Dovadă: Efectele de durată ale marijuanei, unele dintre ele fiind bine cunoscute, sunt: slăbirea capacităţii de memorare şi de învăţare, tulburări ale sistemului imunitar, precum şi apariţia unor disfuncţii sexuale atât la bărbaţi, cât şi la femei. Marijuana poate cauza crize de anxietate, psihoză şi paranoia. Copiii ale căror mame au consumat marijuana în timpul sarcinii vor avea, foarte probabil, tulburări de comportament şi probleme în ce priveşte concentrarea. În plus, vor întâmpina dificultăţi în luarea deciziilor.
Părere: Fumul de marijuana nu este la fel de dăunător ca fumul de tutun.
Dovadă: În comparaţie cu fumul de tutun, fumul de marijuana conţine de patru ori mai mult gudron, care se depune pe căile respiratorii. În plus, eliberează în sânge de cinci ori mai mult monoxid de carbon. Cinci ţigări cu marijuana conţin aceeaşi cantitate de substanţe cancerigene cât un pachet de ţigări cu tutun.
Părere: Marijuana nu creează dependenţă.
Dovadă: Tinerii cu tulburări mentale sau afective pot deveni uşor dependenţi de marijuana. Alţii ajung dependenţi după ce consumă marijuana timp îndelungat. În plus, studiile arată că, în cazul tinerilor care fumează marijuana, riscul de a deveni dependenţi şi de alte droguri, cum ar fi cocaina, este mult mai mare.
[Chenarul/Fotografiile de la paginile 244, 245]
ce efect are tutunul asupra corpului tău
În multe ţări, în reclamele pentru ţigări sunt prezentaţi oameni sănătoşi. Având în minte acele imagini, observă efectul real pe care îl are fumatul asupra corpului tău.
Gură şi gât Poate cauza cancer
[Legenda fotografiei]
Limbă afectată de cancer
Inimă Îngustează arterele şi le face rigide, împiedică oxigenul să ajungă la inimă şi creşte riscul apariţiei bolilor de inimă de aproximativ 4 ori
[Legenda fotografiei]
Arteră blocată
Plămâni Distruge alveolele pulmonare, produce inflamarea căilor respiratorii şi creşte riscul apariţiei cancerului pulmonar de aproximativ 23 de ori
[Legenda fotografiei]
Plămânul unui fumător
Creier Creşte riscul unui atac vascular cerebral de aproximativ 4 ori
Piele Poate cauza îmbătrânirea prematură
Dinţi Îi îngălbeneşte
Stomac Cauzează cancer
Pancreas Cauzează cancer
Vezica urinară Cauzează cancer
Rinichi Cauzează cancer
[Legenda ilustraţiei de la pagina 239]
Asemenea unui peşte care se repede la momeală, fumătorul plăteşte un preţ prea mare pentru o plăcere de moment
Salut
nu fumatul sau alte vicii te va face sa arati majora sa sa fii "in top".cum crezi cine da dovada de maturitate si tarie de caracter: ci ce cad prada viciilor sau cei ce au taria de a evita sau rezista in fata lor. cred ca stii raspunsul.
http://www.jw.org/......-fac-rele/
cele bune