| ImJack a întrebat:

Salut TPU, ce ma îndrumați sa fac? Problema sta în felul următor eu nu ma înțeleg cu taicamiu deloc mama este moarta și vreau sa plec însă ce as putea sa fac în asa fel sa ma pun pe picioare? Imi este și cam frica sa plec dincolo dar aici în tara sa stau sa îmi caut chirie și pe bani putini, va rog ajutați-mă nu mai știu ce sa ma fac. crying((

8 răspunsuri:
| MihaelaDart a răspuns:

Nici in strainatate nu umbla cainii cu covrigii in coada! Am observat ca doresti spre Germania sa o tulesti. Sistemul in perioada pandemiei este total schimbat, nu se mai gasesc locuri de munca asa cum era inainte. Ca sa ai un loc de munca in Germania trebuie sa ai pe cineva sa locuiesti 1-2 luni pana tu iti gasesti de munca. La inchirierea unui apartament, multi proprietari cer adeverinta de salariul de la ultimele 1-3 luni muncite pentru a putea sa inchiriezi o locuinta. Iar chiriile sunt in functie de regiune, incepand de la 150 euro in sus la rece, adica fara utilitati. Daca mergi in zona Bavariei, o garsoniera o inchiriezi in jur de 1000 euro/luna fara utilitati. Iar tu ca incepator vei fi platit cu 8, 80 euro/per ora si cat avansezi in ani, atunci si salariul pe ora creste. Fiind singur necasatorit ti se opreste impozit circa 200-300 euro nu mai tin minte exact din salariu, adica undeva vei castiga la cele 8 ore calculate la 1000-1200 euro lunar. Mai pune mancarea, intretinerea pe anotimpul rece (iernile sunt lungi la ei nu este ca in Romania), mai vrei sa iti iei o haina ceva, daca fumezi alti bani, alta distractie. Pentru o singura persoana si la varsta de 18 ani printre straini este riscant. Mai ales ca nemtii cer germana sa le-o vorbesti, asta daca doresti sa lucrezi intr-o fabrica. Ai mare grija la restaurante, poti sa muncesti peste 10 ore si sa intalnesti un nemernic de patron turc, grec ori roman care nu iti vor face carte de munca.
Asigurarea medicala este obligatorie sa o ai, ca se va intampla ceva si pentru o simpla raceala si nu poti sa mergi la medicul de familie. Medicamentele sunt scumpe, dar compensate de la medic au preturi destul de mici. Nu doresc sa te speri, desi gandeste-te unde vrei sa o apuci. Daca dai peste cineva cu promisiuni ca te va ajuta si tu ajuns acolo vei plange ca nu ai locul de munca promis, fara locuinta, fara nimic, ce vei face? Incotro o vei lua? Au fost atatea cazuri cand cupluri disperati dupa munca din Germania si nu musai din Tarile de Vest au fost pacaliti si cereau ajutorul romanilor care locuiesc acolo sa ii ajute ca sa se reintoarca spre Romania. Efectiv dormeau in strada, prin garile de la metrou ori tren.
Poti reusi si sa nu... Mereu trebuie sa pui si raul in fata...

Parerea mea este sa iti cauti o facultate la ce te pricepi mai bine si sa poti sta la camin, in anii studentiei poti lucra part-time la un fast-food, ospatar, ajutor de bucatar sau unde doresti tu. Poti opta pe o facultate din Cluj-Napoca, vestul Romaniei mereu este in top, salariile sunt mereu laudate acolo, asta daca ai si dorinta de a munci. Verii mei din Constanta au luat drumul Clujului, mai intai facultatea tot acolo si din timpul facultatii si dupa au ramas cu munca la o firma multinationala unde salariile sunt pe masura.
Si in Romania se traieste bine si sunt locuri de munca foarte bune, asta daca ai vrei sa muncesti. Inceputul oriunde ai merge va fi greu in primii 2 ani pana cand te vei pune pe picioarele tale.

Succes si gandeste-te logic unde doresti sa o apuci, nu decide cand esti disperat!

| sierra1 a răspuns:

Câti anișori are intrebătorul?

| Freya1 a răspuns:

Dacă ești major cautati de munca si strânge bani mai multi.Cand ai suficient de multi pentru chirie, avans plus de pus deoparte cauta o chirie ieftina si de acolo vezi tu.
Sau gaseste un loc de munca cu cazare.

| Emma30555 a răspuns:

Găsește un job, poți mergi la facultate în alt oraș și încearcă sa stai la cămin, stai cât mai mult plecat de acasă, cauta o chirie ieftina

| Lukasssz a răspuns:

Muta-te in strainatate si muncesti acolo.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In Romania muncesti mult pe bani putini. Ma indoiesc ca te-ai descurca sa te intretii singur/a si sa platesti si chirie/facturi dintr-un singur salariu. Eu zic sa iti faci curaj sa pleci in strainatate, nu a nimic de pierdut. Daca nu iti place, te poti intoarce in Romania, dar macar stii ca ai incercat. Nu ai de ce sa te temi.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ce as putea sa fac în asa fel sa ma pun pe picioare?
Daca faci ceva fa in sensul sa nu mai depinzi de tac-tu, in caz contrar vei fi nevoit sa depinzi mereu si mereu de el, si nu o sa iti placa.
Primul pas ar fi sa te angajezi undeva si, la primul salariu sa te muti.
Cand te muti sa faci in asa fel sa gasesti chirie undeva mai aproape de locul tau de munca, astfel incat sa nu mai fi nevoit sa dai pe naveta.
Al doilea pas este sa pui bani la saltea.
Nu e usor dar nici imposibil.
Succes.

Răspuns utilizator avertizat