Buna,
Hai sa stam de vorba. Vrem sa te ajutam sa-ti fie mai bine.
Asociatia Telefonul Copilului poate fi partenerul tau de discutii sau poate fi prietenul tau atunci cand te confrunti cu o problema. Confidentialitatea este cuvantul cheie in relatia ta cu serviciul Telefonul Copilului, oferit de organizatia noastra.
Apelul catre 116 111 este gratuit din retelele Romtelecom si Cosmote, de luni pana duminica, in intervalul orar 08.00 – 00.00. Mai multe poti afla si la: http://www.telefonulcopilului.ro/intrebari-frecvente
Pentru ca problemele cu care te confrunti reprezinta subiecte delicate si te-ai putea simti in largul tau mai degraba in mediul online, te indrumam sa ne transmiti mesajul tau la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro
Asteptam sa te ajutam!
Faptul ca ai luat nota 3 la teza la matematica ma face sa imi dau seama de mai multe lucruri. In primul rand, nu ai chiar cele mai stralucite note. Mama ta e disperata, suparata din aceasta cauza. Se gandeste ca nu o sa mai stii nimic atunci cand o sa cresti, si pe buna dreptate, nu? In conditiile in care iei 3 la teza la romana, ar trebui sa realizezi ca tu chiar ai nevoie sa lucrezi mult. Una e sa iei 3 la mate, alta e sa iei 3 la romana. E mai aiurea, ca na, e romana! In mod normal ti.as fi spus sa ii zici ca ai nevoie de pauze,ca esti obosit etc,dar in conditiile in care ai note foarte nasoale... Poate ar trebui sa incerci sa te schimbi pe tine si nu pe mama ta. Incearca sa intelegi ce scrii la lectii, sa inveti, asa o sa incepi sa ai rezultate mai bune si o sa ii poti spune "mama, las.o mai moale te rog, am note ok, merit putina pauza." Atata timp cat tu iei 3 la teza la romana ar fi si absurd sa ii zici mamei tale sa nu te mai puna sa lucrezi. Dar stii ceva...nu mama ta conteaza. Gandeste.te la tine, ca o sa fie nevoie sa ai un servici la un moment dat si ce vrei sa faci? Sa lucrezi pe 5 milioane cand si numai curentul e mai scump de atat, sa nu mai vorbim de alte cheltuieli. Eu zic asa, spune.i mamei tale ca tu la 12 noaptea nu mai esti in stare sa scrii, ca adevarul este ca nici nu e normal la ora aia,daca te contrazice spune.i calm sa caute si pe internet sau sa intrebe un profesor. Spune.i ca recuperezi de dimineata,si dimineata reciteste.ti lectiile, o sa ai mintea limpede. Pune.te pe invatat, nu doar sa scrii niste lucruri mecanic. Invata ca o faci pentru tine, mama ta intr.o zi nu va mai exista, presupun ca nu vrei sa nu ai bani de paine. Unele lucruri din fiecare materie sunt stupide si ne par nefolositoare, problema e ca tot va trebui sa te specializezi pe ceva in viata si sa stii si cea mai mica cichita. Eu zic sa ii spui maica.tii ca la ore asa tarzii nu mai esti in stare sa inveti si ca mai bine o mai faci putin dimineata caci daca te vei forta sa scrii cand esti foarte obosit o sa gresesti si nu o sa iti intre nimic in cap .
Faptul ca ai luat nota 3 la teza la romana*, iertare, am gresit din neatentie
Dar dar nu stie inca o sa vada carnetu diseara.
Off asta e complicat. Spune.i si tu ca iti pare foarte rau,daca tipa sau te pedepses.te nu te opune,stai acolo cu capul plecat. Poate o sa fii pedepsit o perioada mai lunga. Cheia e sa nu ii arati cat de rau te deranjeaza,sa para ca nu iti pasa foarte tare, ca nu te afecteaza. Daca ii arati cat esti de disperat, din contra, va continua ca stie ca te doare. Vorbeste si tu cu profa, tine.te ca scaiul de ea zi de zi intreband.o din ce sa te asculte pentru o nota buna, pune naiba mana si invata perfect lectiile alea(asta daca vrei sa nu mai fi 'omorat' de mama ta ) si arata.i mamei tale ca ti.ai reparat greseala. Dupa ce repari greselile nu face altele noi, si spune.i ce ti.am zis legat de timpul de invatare. Fundita?
Problema este ca daca afla am note mici. ma si bate.
Poate mama ta te pune la lectii,fiindca vrea sa exersezi mai mult ca sa fii mai bun la invatatura, fara sa isi dea seama ca ai nevoie si de putin timp liber. Explica-i ca ai nevoie de acest timp pentru a te mai relaxa si tu, ii cam dau dreptate mamei tale, dar daca esti disperat, spune-i asta deschis.
De geaba te pune sa faci teme in halul asta pentru ca te streseaza si nu vei retine nimic. Dovada e chiar nota ta din teza. Acum sa stii ca nici ea nu-ti vrea raul. Probabil vede ca nu prea inveti si incearca cumva sa te faca. Trebuie sa-i arati ca te poti organiza si singur cu temele si cu invatatul, ca te duci sa ti le faci din proprie initiativa si nu fiindca te pune ea si ai sa vezi ca nu o sa te mai puna sa stai pana la 12 sa le faci.
Bafta!
Spune-i adevarul.o sa te inteleaga doar e mama ta, da vorbeste frumos cu ea, lamureste-i totul cum s-a intimplat. Cere-ti scuze, si atit, o sa-i treaca.Bafta
Hei si eu cand m-a ascultat am lua un 4 la romana chiar daca n-a fost trecut in catalog insa m-a speriat foarte tare. ma gandeam sa nu ii spun mamei adica acel moment cand iei o nota rea si te simti foarte rau findca iti e frica de ce iti vor face parintii. Eu mamei si tatei i-am zis cu frumosul si mi-au spus ca sa nu se mai intample atunci le-am promis ca ma pun pe carte si asta este am mai tras un 4 la istorie . tu ai nevoie de putin timp ca sa te recreezi. Sti ce spun eu sa faci? Sa vorbesti cu mama ta sa ii explici ca a fost o mica greseala si ca semestrul urmator te pui pe carte si o sa ai media mai mare! Eu iti urez bafta :* :*.
Pai norma, ca daca nu ma pun eu, ma "obliga" "Ma punee" ea.
Doamne ) ce parinti adica ei au invatat mai bine? Ce PNM... daca ii obligi pe ei sa isi taie un deget oare o fac? Ar trebui sa fie speriati cumva adica de ex. te pui la invatat si te faci ca lesini sau infine mai las-o dracu de treaba cu obligatiile astea
Incearca sa fii atent in clasa si sa incerci sa intelegi lectiile. Persevereaza, daca nu intelegi ceva intreaba profesorul. Vorbeste cu mama ta, spune-i ca ai nevoie si de timp liber, fa-ti un program pe care sa il respecti zi de zi. Cum ar fi : De la ora X la ora Z invat, apoi ma relaxez, ies afara sau ce iti place tie sa faci. Incearca sa ii explici ca nu numai scoala conteaza. Daca va vedea ca iti dai silinta si ca vrei sa inveti nu te va mai stresa. Multa bafta
Salut! Pai trebuie sa vorbesti cu mama ta (fara scandal) si sa ii spui ca tu vrei libertate si ca vei invata dar nu in acest fel. Siner sa fiu mama ta nu face bine prin asta dandu-ti mult mai mult de scris sau invatat... Tu trebuie doar sa inveti ce iti da la scoala si sa iei note mai bune (sa nu fie sub 6). Trebuie sa ii spui mamei tale ca tu iti urmezi drumul tau in viata si ca tot ce ne pune la scoala sa facem mai mult de jumate este in plus... Mai mult in Germania Suedia Austria Norvegia si alte tari nu este obligatorie facultatea. adica ce facem noi in plus ei fac asta la facultate si sa mergi la facultate doar daca vrei sa te faci doctor sau profesor sa ceva mai mare.
Buna dimineata, nici in Romania nu e obligatorie facultatea, de aceea ii si spune asa, pentru ca e facultativa!