| Costinnicusor2296 a întrebat:

Salutare
Voi cum gestionati o relatie cu parintii posesivi sau protectivi cand de un an de zile m-am mutat din casa parintilor cu chirie impreuna cu partenera mea iar mama continua sa-mi reproseze si sa ma ameninte cu lucruri ca din cauza mea s-a imbolnavit de ficat si ca nu ma suna din cauza prietenei mele, ca nu o vizitez impreuna cu prietena mea si indiferent de cat i-am explicat lucrurile cu calm si cu rabdare tot o tine pe a ei. Ceva sfaturi?

13 răspunsuri:
| ania a răspuns:

Insoara_te daca chiar o iubesti pe prietena ta si esti bărbat resoonsabil, cine locuiește cu cineva fara casatorie nu are o relație binecuvântată de Tatal nostr ceresc.
După ce te insori, spune i mamei ca nu mai permiti nimanui sa sebage in familia ta si ca de acum inainte oricand inceoe cu reproșurile vei pleca imedoat. Nimeni nu e dator sa suporte la nesfârșit abuzul verbal al nimănui.

| MarianWLF a răspuns:

O lasi sa se crizeze fara sa reactionezi, cand parintii se baga in relatia ta ramai fara relatie, esti major si ai nevoie de familia ta, aceea e prietena ta in momentul de fata, alaturi de ea duci fiecare zi, tine cu dintii de relatia ta daca esti fericit si nu lasa pe nimeni sa se bage.

| Costinnicusor2296 explică (pentru MarianWLF):

Fericit sunt pentru ca am parte de lucruri care pentru generatia din ziua de azi nu exista: respect intelegere si loialitate, tin la fata asta ca altfel nu mi doream sa continui cu ea

| mihai69 a răspuns:

Din păcate, nu ai ce face.
Spune-i să vă lase în pace, sau dacă nu, o blochezi peste tot. Altfel o sa vă f^tă toată viața.

| Costinnicusor2296 explică (pentru mihai69):

Pai nu pot totusi sa blochez un parinte, dar trebuie sa existe o solutie

| suntserios a răspuns (pentru Costinnicusor2296):

Asta e soluția.
Daca nu înțelege de vorbă bună că trebuie să îți trăiești viața separat atunci rupi legătură de tot până înțelege

| Costinnicusor2296 explică (pentru suntserios):

Da, este o alternativa sa o fac sa inteleaga daca nu vrea cu frumosul

| mihai69 a răspuns (pentru Costinnicusor2296):

Cum zice colegul...

| ioana748 a răspuns:

In primul rand, felicitări ca ai facut ceea ce trebuia si te ai mutat separat cu prietena ta.
In legatura cu mama ta, mna, este totusi mama ta si nu o vei abandona, dar vei gestiona situatia cu intelepciune.
Ar fi bine cu anumite ocazii sa mearga si prietena ta cu tine la ea, cu rabdare si respect pentru ca dansa ti-a dat nastere. Nu trebuie sa existe vreo competitie,doar o forma de a te ajuta pe tine sa rasufli mai usurat. Mergeți cu gand bun si zambet pe buze. Orice spune,nu bagati in seama, nu o contraziceti si o lasati sa se desfășoare cum doreste.
Posibil este o persoană dificila,dar macar de cateva ori pe an sa mearga si prietena ta cu tine, ca respect pentru tine in primul rand.
Tu cand mergi singur, invoci bineînțeles lipsa de timp a prietenei, job, raceli, cursuri, diverse.
Nu are importanta acum despre problema mamei tale care are probleme de posesivitate si manipulare. Trebuie sa incerci sa fii bun cu dansa in limita posibilităților.
In primul rand trebuie sa te pregătești tu psihologic, pentru ca urmează timpuri grele si iti trebuie mult rabdare in ceea ce o privește pe mama ta.
Prietena ta trebuie sa te inteleaga si sa gasiti calea de mijloc pentru ca tu sa poti avea sufletul usor si sa nu simti constiinta incarcata.
Bineînțeles ca viata ta din prezent este cea mai importantă, relatia cu iubita ta care posibil este viitoarea ta sotie trebuie sa aiba prioritate si sa lucrati la relatia voastra.
Insa, mama ta este parte din tine si tu din ea. O tratezi ca pe un copil, cu iubire si respect, fara sa incerci sa intelegi comportamentul ei, caci oricum nu rezolvi nimic gandindu-te de ce se comporta in felul respectiv.
Incearca sa comunici cu prietena ta pe aceasta tema si cum sa procedati diplomat, cu intelepciune si iubire.

| Costinnicusor2296 explică (pentru ioana748):

Multumesc pentru raspuns in primul rand, apreciez ca ai rapit o parte din timpul tau cu scopul de a imi oferi un raspuns detaliat, mama mea este o persoana mai dificila, m-a crescut singura de cand eram mic, iar prietena mea este destul de sensibila in situatia asta, avand in vedere ca considera ca mama este uneori mai manipulatoare si invoca lucruri de genul ca din cauza mea s-a imbolnavit, de multe ori imi reproseaza sub forma de pedepse ca nu este nu stiu cum vede ea si ca o sa se schimbe fata de mine, nu vreau in ruptul capului sa o las pe mama sa intervina in relatia mea de cuplu doar din simplul fapt ca este o persoana posesiva pentru ca la randul meu o respect, o iubesc, este fiinta care mi-a dat viata, nu contest acest lucru, dar si eu la randul meu trebuie sa intemeiez o familie pentru ca sunt cap de familie si chiar daca uneori gresesc, din greseli se invata si i-am zis de multe ori lucrurile astea dar ea tot parca nu vrea sa le inteleaga.

| darrio2007 a răspuns (pentru Costinnicusor2296):

Poți spune si ce vârstă ai?

P.S. Singurul copil?

| ioana748 a răspuns (pentru Costinnicusor2296):

Multumesc pentru apreciere si încrederea de a impartasi cu mine parte din viata ta.
Este de la sine inteles ca mama ta este o persoană dificila si prietena ta cu siguranța are dreptate sa fie sensibila si chiar sa nu inteleaga comportamentul deviant al mamei tale.
Insa este vorba despre tine si felul cum se raportează la tine cu tot cu aceasta problema, care este mama ta si tot pachetul.
Mama ta nu are cum sa intervină in relatia ta de cuplu pentru ca stabilești cu iubita ta cum,ca dansa este precum un copil fara discernamant si orice zice nu are importanță, sunt doar sunete fara fond.
Este o provocare in relatia voastra situatia aceasta si prietena ta trebuie sa inteleaga ca nu ai nici o vina ca mama ta are aceste devieri de comportament.
Misiunea ta nu este una usoara.
Sa fii cap de familie, implica echilibru si punct de reper al moralității familiei. Nu mi se pare ca abandonand mama castigi vreun respect din partea iubitei,desi asa ar părea la prima impresie.
Daca viitoarea ta sotie poate intelege ca este vorba despre o persoană cu probleme psihice si pentru care nu mai exista leac, doar răbdare si respect pentru ca este mama ta este ok, daca nu doreste sa inteleaga, tu continui sa tii legatura cu mama ta asa cum poti.
Indraznesc sa subliniez faptul ca s-ar putea fara sa constientizezi, sa te simti atras de persoane manipulatoare, asemanatoare mamei tale, conform efectului familiaritatii si la un moment dat sa te regăsești intr-un Perpetuum Mobile si sa nu intelegi de ce.
Este bine sa privești situatia in ansamblu, ca si observator si cu mare obiectivitate.

| Costinnicusor2296 explică (pentru darrio2007):

Am 28 de ani

| Costinnicusor2296 explică (pentru darrio2007):

Da, sunt singurul copil

| Costinnicusor2296 explică (pentru ioana748):

Probleme psihice nu pot sa le consider, dar nici nu pot sa consider intelegere din punctul asta de vedere oricat i-as explica mamei tind sa cred ca as ajunge sa ma lupt cu morile de vant, am pus in discutie cu ea mai demult si problema cu relatia, ca nu prea o vizitam, nu vreau sa mi duc partenera de cuplu intr-un loc unde nu este binevenita si nu as mai dori sa intru in conflicte cu maicamea, ii ofer intelegere si i am explicat ca nu merge asa cum vrea ea. Partenera de cuplu a inteles situatia si ca este o persoana dificila

| ioana748 a răspuns (pentru Costinnicusor2296):

Este putin greu pentru tine, fiind la mijloc si incercand sa impaci pe toata lumea.
In primul rand trebuie sa pui focus pe tine,apoi pe relatia cu partenera si mama, desi este cea mai importantă, caci ti-a dat nastere, conform legii firii va trebui sa accepte ca esti o persoană de sine stătătoare si independenta.
Ce sa facem, puii intr-o zi zboară din cuib si slava Domnului ca o fac.
Tu trebuie sa gasesti calea prin care viata ta de adult sa nu fie afectata si nici sa nu simti ca ti-ai abandonat mama.
Singurul care are vreo obligatie fata de dansa esti doar tu, neavând nici o importanta daca partenera ta doreste sau nu sa participe.
Incearca sa explici mamei tale ca esti fericit si ca doresti sa continui pe drumul pe care esti.
Ca o iubesti dar de acum iti porti singur de grija si sa fie bucuroasa pentru asta.

Inteleg. Si eu am fost singurul copil.
Mama ta o face din dragoste pentru tine. Nu este deloc o persoană dificilă, este ceva normal la mamele cu un singur copil, in special băiat.
Va trebui totusi sa o intelegi si pe ea. Cu toate ca e greu sa te imparti intre mamă si iubită.
Ii este greu sa stea fara tine.

| StoicAnalysis a răspuns:

Maică-ta caută atenție și nu are cu cine vorbi. Poți să o vizitezi o dată la o săptămână sau două și să o mai suni o dată la câteva zile, încât să vezi ce face, dar dacă tot așa se comportă, viziteaz-o din ce în ce mai rar și dă-i de înțeles ca cu tine nu-i merge cu șantajul emoțional și ca ai viața ta de trăit.
Și așa ar trebui să și fie. Dacă îți înveți părinții cu șantajul emoțional primit de la ei, o să te tot bată la cap până când vei face ce spun ei. Și asta nu e ok.

| Costinnicusor2296 explică (pentru StoicAnalysis):

Eu mai merg si o mai vizitez, despre sunatul la telefon imi raspunde cand are chef dupa 2-3 apeluri si imi vine sa o las in pace ca sa isi revina la realitate

| darrio2007 a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Esti departe de a cunoaste imrejurarile. Nu ai trecut prin asa ceva.

| AliGab a răspuns:

Retezi conversatiile cu mama ta si ii spui franc in fata ca reiei legatura cu ea daca se potoleste. Daca nu, spune-i ca o iubesti dar nu ii poti permite sa se bage in viata ta. Cat despre boala de ficat trimite-o la gastroenterolog ca acela o poate vindeca, nu tu.

| Costinnicusor2296 explică (pentru AliGab):

Multumesc mult pentru raspuns, eu oricum o sa incerc sa nu mai las sa ma afecteze lucrul asta cu mama

| eliancodrut a răspuns:

Domnule, sunt si asemenea persoane. Cunosc o familie, unde a ramas doar mama, care are doi fii. Ea nu a fost de acord cu nurorile aduse de fii ei. La unul din ei nu a fost la nunta si cu nora ei nu vorbeste nici acum (nu se intalnesc), dupa 20 de ani de la casatorie. La nunta celuilalt fiu a mers cu mancarea din "traista" sa nu patesca ceva. Macar cu aceasta nora discuta. Si mai este si o bigota.
Tu pune-i in vedere mamei tale: aceasta este alegerea ta si familia ta. Daca vrea sa accepte e bine, daca nu e tot bine, dar te rupi de ea. Si las-o asa sa fiarba in suc propriu. Ai sa vezi ca vine ea la tine.

| Costinnicusor2296 explică (pentru eliancodrut):

Pai avand in vedere ca sunt primul din neam care are o relatie stabila pentru ca toate surorile mamei isi cocolosesc pruncii( ajunsi la minim 25 de ani) sa nu iasa din cuvantul lor.

| eliancodrut a răspuns (pentru Costinnicusor2296):

Foarte rau. Eu, de la 16 ani mi-am luat viata in maini. Si acum am familie, copii si o duc destul de bine. N-am intrebat pe nimeni ce scoala sa urmez: m-am inscris singur la liceu, am dat examen, am facut facultate si apoi inca una, fara ca parintii sa-mi ceara ce sa urmez. Ei m-au ajutat cat au putut material si sfaturi, in rest m-am ajutat singur. Nu am intrebat pe nimeni cu cine sa ma casatoresc sau daca parintilor le place sau nu nora. Locuiesc si lucrez in alta localitate decat cele ale parintilor nostri. Am ascultat sfaturile parintilor, dar am facut ce am considerat eu de cuviinta.

| Kufu95 a răspuns:

Mama ta nu s-a îmbolnăvit din cauza ta ci din cauza obiceirulor nesănătoase pe care le are. Eu bănuiesc că tu ești major, în acest caz nu are de ce să se bage în viața ta dacă tu ești fericit cu iubita ta. Îți vezi de treaba ta, dar rămâi alături de mama ta doar dacă chiar va avea nevoie de îngriji pentru că până la urmă ea ți-a dat viață.

| GligoresiLaruca a răspuns:

Esti un pampalau neintarcat.

| Whitte a răspuns:

Asa sunt mamele cu baieti. Le vor sub fusta lor. Dar ia intreab-o ea de ce a luat un baiat de la mama lui si s-a maritat cu el?

| 1onur a răspuns:

Dacă se uită la seriale turcești de asta face așa. Ficatul ei n-are nicio treabă cu tine.

Minte.

| Costinnicusor2296 explică (pentru 1onur):

Pai se uita la seriale turcesti? fiind la pensie are o gramada de timp liber si crede ca si-l poate umple enervandu ma pe mine.

| 1onur a răspuns (pentru Costinnicusor2296):

Eu cred ca serialele astea turcești și toată dramele astea îi îmbolnăvește grav pe oamenii.

O sa pun o întrare pe subiectul ăsta sensibil! cu serialele și filme turcești care îi afectează pe oamenii.

| darrio2007 a răspuns (pentru 1onur):

Pe altii tineri ii innebunesc filmele xxx. Deci, fiecare cu ce-i place.

| 1onur a răspuns (pentru darrio2007):

Adevărat domnule darrio2007

Dar filme acelea îmbolnăvesc grav omul! îi afectează sănătatea, mintea, gândurile sufletul și mintea ise întunecă și murdărește. Acele filme nu-s menite pentru oamenii și pentru nimeni, acolo este industria pedofililor, traficului de sex feminin cu cât se vor consuma acele filme mai mult cu atâta mai multe minore și Adolescentele vor fi racolate, mințite că fac " ceva bine" și" normal" dar acolo este industria diavolului!

| 1onur a răspuns (pentru darrio2007):

Toți actorii din acele filme... când ieși din acea industrie grav de murdară! Au rămas cu probleme grave de sănătate și toți care au ieșit cu sechele mari...Au spus ca nimeni să nu intră în accea industrie fiindcă nu va mai rămâne un om normal!

| IL0VEDINER0 a răspuns:

Sa rupi legatura cu ea.Este toxica si vrea sa te tina doar pentru ea, nerealizand ca iti poate distruge viata, cariera si speranta de a avea o familie

| AdeA1991 a răspuns:

Mai rarut ca-i mai dragut, asta daca nu vrei sa te duci full no-contact.