| andrei4ka a întrebat:

Va rog frumos sa ma ajutati!
Am aproape 17 ani...invat bine la scoala,sunt ascultator,cuminte dar nu am deloc libertate,vreau si eu sa stau cu prietenii, sa merg la disco, sa ma distrez, ...nustiu ce sa-i mai spun sa imi dea voie, VA ROG ajutati-ma!

10 răspunsuri:
| Fatamuntilor a răspuns:

Fa si tu compromis cu parintii tai,
Vad ca esti inca elev.Continua sa inveti bine,cauta sa ajuti in casa,la muncile de,, barbat'' - te poti oferi -, poti comunica mai mult cu parintii tai.
Stabiliti un program de distractie (pe care se vrea respectat), de preferat la sfarsitul saptamnanii.
Oricum, parintii tai trebuie sa stie ca scoala e pe primul plan.

| milan9 a răspuns:

Trebuie mai întâi să vezi într-adevăr care sunt cauzele interdictiilor (neintelegerilor), care sunt motivele stării irascibile a celorlalţi din jurul tău.

Dar dacă eşti în situaţia de a te simţi cu adevărat nedreptăţită, atunci gândeşte-te că uneori purtăm şi greutăţi şi "sarcini" care nu sunt ale noastre. Este poate starea felul de a fi al parintilor, educatia lor, starea conflictuală din familie, este poate o situaţie tensionată de serviciul părinţilor, de relaţiile dintre ei, de alte neîmpliniri sau probleme familiale.

O altă cauză majoră ar putea fi lipsa dialogului, iar în această privinţă atât tu dar şi părinţii tăi (în special mama ta) aveţi nevoie de dialog, de cunoaştere din partea lor a specificului vârstei tale (mereu în schimbare).

| milan9 a răspuns:

E de dorit ca rezultatul dialogului ca pariuntii sa fie unul constructiv... happy
Ei au nevoie permanent sa stie ca pot avea incredere, ca nu-ti faci rau singura. Este teama lor de a nu esua ca parinti sad
Pretuieste la maxim experienta de viata a părinţilor tăi (invatand inclusiv din greselile lor) sau altfel, viata ne va forta sa regretam ca nu am facut-o… sad

Nu intotdeauna sfaturile parintilor sunt stralucite, dar cele care indeaman la precautie, la siguranţa, la o viaţă morala sunt intotdeuna 100% valabile.
Viaţa (şi "vieţuitorii" ei) este prea marşavă pentru a fi altfel, pentru a merita sa ai incredere in cineva... fara sa-l verifici ani de zile;

Da, experienta de viata a parintilor va putea sa te ajute sa EVITI multe drame ale compromisurilor pe care un copil, un adolescent, un tanăr (si mai ales o tanara) din nestiinta ar risca sa le facă... thinking

| danay72 a răspuns:

Pe situl jw.org sectiunea adolescenti poti gasi unele articole utile.

| Radu284 a răspuns:

E un proverb: E mai usor sa obti iertarea decat permisiunea happy

| vocea a răspuns:

Pai ii explici situatia si incerci sa o faci sa te lase sa mergi ii explici ca o sa mergi cu prietenii si o sa fii in siguraanta, si ca oricum mai este un pic si esti major sigu vor intelege

| AtateaConditii a răspuns:

Ai 17 ani aproape 18, deja majora, spune-ti drepturile. Parintii sunt prea protectivi, spune-le ca nu o sa fii pregatita de viata daca te tine inchisa in colivie.

| Someonewhoappreciatelife a răspuns:

Salut.

Cu aceasta dificultate_se confrunta multi tineri ajunși la vârstă adolescenței. Nu stiu daca te_ai gândit la faptul ca si părinților le este greu sa acorde libertate. Știi de ce? Pentru ca de când te_ai nascut ei au luat multe decizii in locul tau iar a_ti acorda prea mare libertate însemna sa te expună pericolului. E adevărat ca cu cat un copil creste cu atât e mai capabil de a deveni independent si într_o buna zi va ajunge liber. Insa perioada adolescentei este una de tranzacție când si părinților le e greu sa rămână echilibrați si sa ofere acea măsură de libertate pe care copilul lor o merita.

Iti recomand un articol care oferă mai multe sugestii practice in acest sens: http://www.jw.org/......e-in-mine/

Sper sa te ajuta.

Cele bune!

| 116111 TelefonulCopilului a răspuns:

Buna, Andrei,

Hai sa stam de vorba. Vrem sa te ajutam sa-ti fie mai bine.
Poti primi ajutor specializat in mod gratuit.
Asociatia Telefonul Copilului poate fi partenerul tau de discutii sau poate fi prietenul tau atunci cand te confrunti cu o problema. Confidentialitatea este cuvantul cheie in relatia ta cu serviciul Telefonul Copilului, oferit de organizatia noastra.
Apelul catre 116 111 este gratuit din retelele Romtelecom si Cosmote, de luni pana duminica, in intervalul orar 08.00 – 00.00. Mai multe poti afla si la: http://www.telefonulcopilului.ro/intrebari-frecvente
Pentru ca problemele cu care te confrunti reprezinta subiecte delicate si te-ai putea simti in largul tau mai degraba in mediul online, te indrumam sa ne transmiti mesajul tau la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro

Asteptam sa te ajutam!

| aveam14ani a răspuns:

Ori ii convingi spunandu-le ca si copiii mai mici ies afara tarziu, merg in cluburi, cate si mai cate. Daca te considera un copil destept (uneori notele de la scoala nu spun nimic), descurcaret si daca au incredere in tine ar trebui sa te lase.
Ori te distrezi fara sa le spui. ( eu asa as face. parintii mei imi dau foarte multa libertate, de care nu abuzez, spre exemplu, toata vara am stat numai in casa, plus ca eu nu depind de parinti cand vine vorba de nevoile mele personale).