OK. Uite greselile: "desii" se scrie cu un singur "i". La fel "s-ar auzii", "propriie". Mare atentie cand "i"-ul este dublu sau este doar litera accentuata din cuvant. Inainte de "dar", "iar" se pune virgula, insa niciodata inainte de "sau". Apropo, "nici o data" se scrie impreuna, "niciodata". Continuand cu acest cuvant, niciodata nu se pune virgula intre subiect si predicat, indiferent daca vrei sa accentuezi pauze de vorbire: "Nocte scrie." si NU "Nocte, scrie." Cam atatea imi vin momentan in minte.
Cand vorbeam despre mersul la editura nici nu ma refeream la acest experiment de pe wattpad. Este prima ta incercare, credeam ca nu va fi si ultima. Posibil sa ma fi inselat avand in vedere ca nu ai reactionat tocmai bine la critici. Daca vei continua, atunci poate dupa 10-20 proiecte literare finalizate vei reusi sa produci ceva suficient de cizelat incat sa fie publicat sau chiar sa faci bani buni. Insa asta inseamna peste doi ani de munca si perfectionare continua in ceea ce priveste tehnicile de scris. Nu ma mai obosesc sa-ti spun sa citesti foarte mult. Asta e necesar doar cand vrei sa evoluezi, nu si cand preferi sa ramai la un fel de pseudo-blogging strabatut de vreo 2 cititori lunar. Pacat!
Apropo, ar trebui sa-i tragi o scaltoaca profei tale de romana ca te lasa in plop si nu te invata regulile elementare.
La cum ai scris "spune-ti" si "desii" eu zic sa citesti mai mult decat scrii.
Doar nu crezi ca primele tale carti vor fi succese rasunatoare. Dupa ce vei avea peste 1000 de carti citite din proprie initiativa (nu pe sarite) si 1 milion de cuvinte scrise in incercarile tale, de abia atunci poti sa te apuci de o carte care poate fi acceptata pentru publicare de vreo editura mai de doamne-ajuta. Doar doua sfaturi sunt: sa citesti foarte mult si sa scrii foarte mult. Chiar si asa nu garanteaza nimeni ca vei scoate vreodata o carte buna pentru care n-a fost nevoie sa scoti bani din propriul buzunar pentru a fi publicata.
Eu nu vreau sa o public ca sa scot bani, eu scriu de placere si pe wattpad nu poti face un capitol de 10-20 de pagini scriu ca sa placa si cititorilor apoi voi vedea. Vreau sa stiu daca le place modul in care scriu, in care ii induc in scenele descrise si etc.
OK. Vrei sa te cizelezi si sa devii mai bun sau doar o bataie pe umar si aprecieri? Sa stiu cum sa-ti fac recenzia.
In fine, sper ca doresti o recenzie realista, critica si constructiva si nu una in care nu ti se precizeaza greselile. Daca esti la primele incercari, da, esti pe drumul cel bun. Acum urmeaza partea mai critica:
1. Schita de teatru sau nuvela? Nu e clar. Ai ales o naratiune la persoana I, dar intercalata cu descrieri la persoana a III-a. Trebuie sa te hotarasti din ce perspectiva scrii.
2. Atentie la gramatica. Reguli de baza: nu se pune virgula intre subiect si predicat, atentie la "desii", "s-ar auzii", "si etc".
3. Foarte multe dialoguri. Dialogurile dintr-o carte, o nuvela, un roman sau ce vrei sa fie, nu trebuie sa ocupe mai mult de 30-40% din volumul cuvintelor. Iar dialogurile NU trebuie sa aiba inaintea lor numele personajelor, ci simple linii de dialog; daca vrei sa iasa o schita de teatru, atunci uita ce am spus.
4. Trebuie sa lucrezi la descrierea mediului, a trairilor, a situatiilor. O carte buna este despre capacitatea autorului de a implica cititorii in poveste. Aceasta se face prin descrieri amanuntite, de exemplu:
"- Buna Boo, am ajuns acasa! spuse Arl zambind cu gura pana la urechi, pregatindu-se sa-si scoata pantofii. Boo se intoarse spre Arl scotandu-si o suvita de par balai care ii deranja pleoapele obosite. Chiar daca era partial ascuns dupa cratitele din bucatarie, se vedea printre ele ca poarta din nou sortul imbibat cu pete de ulei. Nu-i trecuse prin cap ca trebuie pus la spalat. Sau chiar la tomberon daca luam in considerare si arsurile de pe material.
- Buna Arl! Ti-am pregatit cina! spuse Boo cu un entuziasm fals."
5. Intriga. Am citit vreo 4 capitole, dar nu am inteles care este intriga, spre ce se indreapta lucrurile.
Recomandari:
1. Citeste. Citeste mult. Foarte mult. Incepe cu carti simple, de exemplu "20.000 de leghe sub mari" sau "Robinson Crusoe" si fii foarte atent cum scrie autorul, care ii este stilul, cum sunt aranjate dialogurile, cum descrie, cum intervine naratorul si din ce perspectiva. Apoi continua cu carti tot mai grele, tot mai detaliate, tot mai mari.
2. Fa-ti o schita inainte sa incepi un proiect de acest gen. Incepi cu intriga. Apoi schitezi personajele, fiecare cu trasaturi fizice proprii, gesturi, personalitati. De abia apoi incepi sa umpli spatiile goale cu descrieri si dialoguri.
3. Absolut toti scriitorii o fac pentru bani, faima si putere. Daca macar unul din aceste lucruri te motiveaza si crezi ca il poti obtine prin scris, atunci ai sanse sa ajungi departe.
4. Sa nu te opresti din scris din cauza raspunsului meu. Dar sa iei aminte ce ti-am spus.
5. Succes!
Da este prima mea incercare, multumesc pentru critici, si in pricipiu sunt multe replici ca intr-un film, recunosc la primele capitole totul este mai grabit de la capitolull 5 devine mai a normal si da stiu ca mai am greseli gramaticare de punctuatie sau ortografie, si am decis sa ma axez pe scenele importante din carte. La inceput e mai greu de inteles pentru ca e un joc de cuvinte psihologic si daca te referi la titlul cartii va urma sa scriu si partea aia dar vreau sa iau totul treptat, nu ma axez pe un stil anume gen nuvela, teatru etc mai mult accentul e pe teatru dar tot o data ca o viata reală. Nu am pus descriere pentru ca cititorul vreau sa isi imagineze cum vrea el anumite puncte din poveste. Gandeste-te daca ar fi un film intriga nu incepe inca de la început o sa observi anumite descrieri in capitolul VI - VIII si IX pun accent pe scenele importante asta incerc cel putin si trebuie sa ajung si la miezul titlului pentru ca el va ajunge intr-o inchisoare, ajunge la nebunie apoi da de partea lui spirituala si ajunge in lumea spirituala unde va fi mai multa descriere, practic capitolele astea sunt ca o introducere dar fiind pe wattpad nu pot face un capitol de 10-20 de pagini cum ar avea o carte reala de altfel. Na poate sunt doar o ciudata care vrea sa gandeasca si ca un manipulator in pielea spionului dar si ca cei manipulati si totul trebuie calculat chiar daca unele par mai grabite. Din nou multumesc pentru critici probabil din acest motiv nu am nici cititori
Numarul de cititori este irelevant pentru determinarea calitatii unei opere literare. Avem carti geniale care s-au vandut in cateva zeci de exemplare, dar si carti scrise de, cu si pentru idioti care s-au vandut in sute de mii de exemplare.
In mod clar trebuie sa te pui la punct cu ortografia. Nu stiu in ce clasa esti, poate ca nici nu vrei sa spui, dar regulile elementare ale virgulei si cratimei le gasesti pe internet. Noteaza-le pe un carnetel si repeta-le. Nu zice nimeni sa folosesti virgula la perfectiune, dar daca vei merge intr-o buna zi la un editor cu o mostra din munca ta, atunci acesta iti va respinge cartea in 10 secunde (cat ii ia sa citeasca o pagina) daca e plina de greseli ortografice. Poate sa fie si o capodopera, acesta ti-o va refuza din start vaduvind literatura de un posibil bestseller.
Vointa ai, creativitate ai, harnic/a esti. Insa munca ta pare foarte influentata de anime-uri sau de filme, nu si de literatura. Asta denota ca ai citit destul de putin in timpul vietii. Incepand de azi fa-ti timp o ora pe zi sa citesti din carti. Nu recomand autori romani prezenti in bibliografia scolara. In general eu nu recomand deloc autori romani acestia fiind, cu cateva exceptii, slabi si foarte slabi.
Nu te descuraja din cauza criticilor. Nici Tolstoi n-a scapat de ele. Exercitiul tau de imaginatie de pe wattpad iti va fi benefic. Continua, adauga, evolueaza, creste. Si in urmatorul tau raspuns te rog sa-mi spui ce carte te-ai hotarat sa citesti! Si s-o incepi cat mai repede.
Practic mi-ai spus să mă opresc din scris pentru că sunt varză, eu când citesc o carte nu mă uit la ortografie, punctuație etc. ci actiunea în sine. Am să mai fac modificări legat de cele 3 aspecte, și am o imaginație propriie, și un stil propriu.
Eu povestea o să o continui, chiar dacă e criticată sau de proastă calitate, nu o să mă duc nici o dată la un editor pentru că nu este o carte care să fie cerută pe piață și pentru că nu am experiența necesară.
Unele virgule sunt puse pentru a denota o pauză în vorbire nu pentru că sunt doar prost puse și repet, sunt conștientă ca am greșeli, și nu imi dau seama, dacă mi-as da seamă as repara.
Mulțumesc, pentru critici și o să încerc să remediez cât o să îmi dau seama. Știu ca nu sunt bună dar măcar încerc.
Mulțumesc! Am înțeles criticile și le respect. Îți mulțumesc și pentru ajutorul acordat, și cât despre o publicare repet nu sunt suficient de bună pentru a ajunge o carte de a mea să se vândă, cel puțin chiar și tu mi-ai dat de înțeles asta nu am acel ceva care să atragă și e ok.
Și nu e vorba ca nu am reacționat adecvat deja am inceput să rectific cap. I adică m-ai ajutat foarte mult și nu mulți sunt dispuși să o facă.
Dacă poți te rog să te uiți și să îmi spui dacă este mai oky acum ti-as fi recunoscătoare. Bine încet încet o să îmi dau seama sibo să rectific fiecare greșeală și o să mă apuc de citit din nou după ce termin de scris nu as vrea să îmi pierd ideeile la această dacă mă înțelegi
L-am citit si se vad imbunatatiri. Incepe sa arate mai bine. Corecturi:
1. Original: Kira: Eu, te-am adus la nivelul asta, nu comenta la mine [...]
Corect: Eu te-am adus la acest nivel/nivelul acesta, nu(-mi) mai comenta [...]
2. Or.: Arl: Pentru ca imi dai piedici.
C.: Pentru ca imi pui piedici.
3. Or.: Nu acept parteneri si sti foarte bine asta.
C.: Nu accept parteneri si stii foarte bine asta.
4. Or.: Voi veni cu tine, te voi ajuta frumuselule.
C.: Voi veni cu tine, te voi ajuta, frumuselule./Voi veni cu tine. Frumuselule, te voi ajuta.
5. Or.: [...]imi face mici incuraturi dar bine ca am capul pe umeri[...]
C.:[...]imi face mici incuraturi, dar bine ca am capul pe umeri[...]
6. Or.: Vad ca a-ti terminat destul de repede[...] plecati la New York, impreuna.
C.: Vad ca ati terminat destul de repede[...] plecati la New York impreuna/veti pleca impreuna la New York.
(Utilizari corecte ati/a-ti: Voi ati mers acasa./A-ti subestima creativitatea este rau.->"a-ti" inlocuieste "a iti")
7. Or.: Am inteles sti ca imi place asta.
C.: Am inteles, stii ca imi place asta.
8. Or.: [...]drum bun si du-te si distreaza-te diseara.
C.: [...]drum bun! Du-te si distreaza-te diseara!
Recomandari:
Fa-ti timp si citeste macar 10 pagini pe zi, dar cu atentie sporita la detalii si stil.
http://www.bibliotecapemobil.ro/......0Verne.pdf
Ok. Deși nu îmi plac toate cum suna în comparație cu scenele și modul care l-am format în cap, o să citesc dar o să îmi las și stilul propriu și o să mai fac și unele modificări de punctuație nu o să schimb replicile în mare parte sunt după o schita făcută în cap care dacă schimb replica nu mai are farmec dar o să mai fac modificări :* mulțumesc
Și observ ca esența povești nu pare nici criticată dar nici apreciată e cam inexistentă în fața punctuației și ortografiei dar eu sunt fericită pentru criticile zi sfaturile primite și de asemeneă pentru ajutorul acordat pentru că răcește reguli de bază nu mă vor ajuta doar în cărți ci și în viața de zi cu zi :3 :*
Zi- Și* și fără răcește* scuze nu am corectat după, pe telefon face o corectare automată
Cu placere!
OK. Uite greselile: "desii" se scrie cu un singur "i". La fel "s-ar auzii", "propriie". Mare atentie cand "i"-ul este dublu sau este doar litera accentuata din cuvant. Inainte de "dar", "iar" se pune virgula, insa niciodata inainte de "sau". Apropo, "nici o data" se scrie impreuna, "niciodata". Continuand cu acest cuvant, niciodata nu se pune virgula intre subiect si predicat, indiferent daca vrei sa accentuezi pauze de vorbire: "Nocte scrie." si NU "Nocte, scrie." Cam atatea imi vin momentan in minte.
Cand vorbeam despre mersul la editura nici nu ma refeream la acest experiment de pe wattpad. Este prima ta incercare, credeam ca nu va fi si ultima. Posibil sa ma fi inselat avand in vedere ca nu ai reactionat tocmai bine la critici. Daca vei continua, atunci poate dupa 10-20 proiecte literare finalizate vei reusi sa produci ceva suficient de cizelat incat sa fie publicat sau chiar sa faci bani buni. Insa asta inseamna peste doi ani de munca si perfectionare continua in ceea ce priveste tehnicile de scris. Nu ma mai obosesc sa-ti spun sa citesti foarte mult. Asta e necesar doar cand vrei sa evoluezi, nu si cand preferi sa ramai la un fel de pseudo-blogging strabatut de vreo 2 cititori lunar. Pacat!
Apropo, ar trebui sa-i tragi o scaltoaca profei tale de romana ca te lasa in plop si nu te invata regulile elementare.
Alexandru_Andru_1999 întreabă: