| Dina10 a întrebat:

Am văzut de câțiva ani un film cu naziști, în care oamenii dintr-o localitate au creat un club de carte pentru a ascunde faptul că se întâlneau noaptea să se distreze. Știe cineva cum se numește?

Răspuns Câştigător
| minrest a răspuns:

Am sa ma uit neaparat la film. Modul in care isi imagineaza oamenii sisteme totalitare ma intereseaza. Multumesc!

11 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

Incearca the great evasion - asa au facut ei https://www.youtube.com/watch?v=xkwmIDx9RwQ am jucat si jocul :))

| Dina10 explică (pentru mgtow):

O să mă uit și la acesta. Mulțumesc.

| gabicoo a răspuns:

Ședințele guvernului Câtzu!
winking

| minrest a răspuns:

Sub forma asta, nu are logica, Dina. Pe nazisti ii deranjau cartile, nu distractia. Poate erau prizonieri de razboi, aveau un club de lectura ca sa ascunda nu faptul ca se distreaza, ci faptul ca sapa un tunel ca sa evadeze. Asa ar avea mult sens.

| Dina10 explică (pentru minrest):

Acțiunea se desfășura intr-o țară sub dominație nazistă, unde nu aveai voie să crești animale pentru hrană, pentru că îți erau confiscate. Nu aveai voie să ieși după lăsarea întunericului și multe alte restricții. O familie a reușit să crească în pivniță un porc, l-au tăiat și urmau să-l mănânce cu alți prieteni și vecini. S-au furișat noaptea și au fost prinși de naziști. Întrebați unde merg la acea oră, au spus că au un club de citit cărți și așa au fost lăsați ca o dată pe săptămână să se întâlnească să citească cărți, bineînțeles sub pază nazistă. Asta este ce îmi aduc aminte.

| minrest a răspuns (pentru Dina10):

Era un flacau tanar, intr-un sat, caruia ii placea fata padurarului; oamenii pe vremea aia, prin 1900, erau posesivi, padurarii sunt inarmati, asa ca flacaul se ferea de padurar. Dar ii tot cauta fata, si cateodata se intalnea cu padurarul, care banuia ca umbla dupa fata lui si il intreba ce face prin padure. El zicea ca umbla dupa ciuperci, dupa flori, dupa leurda; pana la urma in graba, a zis ca vrea sa ia ceva lemne, asa ca padurarul i-a facut proces verbal, la dus la jandarmerie si apoi a intrat in puscarie. Sa le spui nazistilor, ca sa te feresti ca tai porcul, ca mergi sa citesti, inseamna sa faci ca flacaul care pretindea ca fura lemne. Nazistii urau cartile, majoritatea titlurilor erau interzise, cartile erau arse, iar eu am citit in presa vremii din Romania, preluat din presa de stat germana, de oameni care au intrat in puscarie pentru ca au pastrat o carte interzisa.

Este doar un film, în care se poate întâmpla orice. Sau crezi că eu am inventat povestea? Nu înțeleg unde bati.

Imi place sa discut despre subiectul asta, pur si simplu. Normal ca ai vazut un film, care descrie ce ai spus; de ce as avea vreun dubiu? Eu doar comparam un pic nazismul istoric, cu cel din film. As zice ca se duceau sa valorifice porcul, nu sa se distreze; chiar daca, cu ocazia asta, se distrau.

Am găsit filmul, Scrisori din insula Guernsey. Merită să-l vezi. Chiar m-ai făcut să mă gândesc dacă într-adevăr am văzut acest film sau mi-am imaginat?

Am sa ma uit neaparat la film. Modul in care isi imagineaza oamenii sisteme totalitare ma intereseaza. Multumesc!

| Zuzu1991 a răspuns:

Ordonanta treishpe? laughing

| tonyc7 a răspuns:

The Counterfeiters, parcă. Nu sunt sigur.