Da, l-am văzut cu mult timp în urmă...
„The Wall" urmărește viața protagonistului fictiv Pink Floyd, începând din copilărie, după cel de-al Doilea Război Mondial în Anglia, până la apogeul carierei de star rock. Filmul e extrem de metaforic și bogat în simbolistică.
Ca să înțelegi mai bine semnificația simbolurilor, le leg de melodiile din care fac parte.
1. Pasărea imensă din „Goodbye Blue Sky" http://youtu.be/AhWKSFkC3eY
Tema melodiei este teama indusă de război și anxietatea simțită de o țară aflată încă în tranziție de la conflict. În paralel, Pink își ia rămas bun de la casa copilăriei și pornește pe cont propriu în lume.
Pasărea reprezintă, evident, „The Reichsadler", stema cu vulturul bicefal, negru pe auriu, a Germaniei naziste.
2. Florile din „Empty Spaces" http://youtu.be/4rAgeVvDJHM
Floarea răpitoare reprezintă viziunea protagonistului asupra soției sale (în funcție de interpretare, înfațișează femeia în general), iar floarea timidă îl reprezintă pe el. La început se plac, apoi fac dragoste, se căsătoreasc, după care se luptă, iar în final floarea de sex feminin devorează floarea de sex masculin.
3. Șobolanul din „Comfortably Numb" http://youtu.be/YQWszrZHBPI
Nu sunt sigură ce simbolizează, cert este că nu are legătură cu vreo persoană sau relație din viața protagonistului. Ceea ce face amintirea semnificativă este faptul că probabil e unul dintre puținele momente în care acesta dă dovadă de empatie.
4. Mașina de tocat din „Another Brick In The Wall" http://youtu.be/YR5ApYxkU-U
Semnifică faptul că oprimarea de orice fel (personală sau socială) duce la moartea individualității și în final la descompunere.
5. Ciocanele încrucișate din „In the Flesh" http://youtu.be/XGtKXMAgbVk
Simbolul a fost creat de membrii trupei Pink Floyd, strict pentru a fi utilizat în contextul fictiv al filmului. Secvența neo-nazistă din actul final a fost satirică, la fel ca spectacolul live și conceptul original al albumului.
Mai multe detalii despre film: http://www.thewallanalysis.com/main/
Seară faină!
anonim_4396 întreabă: