Sezonul 5 incepe in octombrie.
Producatoarea serialului, Julie Plec a dat cateva declaratii despre ce se va intampla in sezonul 5 pe mai multe chestii: -despre Bonnie: "Asta nu o sa fie ultima data cand o vom vedea pe Bonnie. Daca se intampla ceva,ea va fi acolo, in mijlocul povestii, in sezonul viitor, doar cu cateva complicatii."
-despre Katherine ca si om: "Katherine este singura persoana de pe planeta care ar uri sa fie om mai mult decat orice, ea care intotdeauna a fost o supravietuitoare, o puternica si o luptatoare si acum ea va deveni vulnerabila si usor de ucis.Si plus ca toate faptele ei rele din trecut vor iesi la iveala. O sa fie o oportunitate grozava pentru poveste.Nu numai ca este pe punctul de a o pati in fiecare episod,ea o sa aiba nevoie de protectie si pe cine altcineva sa cauti ca si protector decat pe fratele Salvatore care a fost atat de bun si a avut grija de ea timp de atatea secole? "
-despre declaratia de iubire 'Delena':
"Pentru ei ca si cuplu va urma o relatie la distanta, din cauza faptului ca Elena va pleca la facultate, iar Damon va ramane in Mystic-Falls. Ajungem sa ii vedem fericiti timp de o perioada, credeti sau nu, pana cand circumstantele si alte influente supranaturale vor deveni un obstacol in calea lor.E ceva ce noi facem rar in TVD, adica un cuplu care se bucura sa fie cuplu si cu siguranta o sa ne distram cu Elena si Damon, carora le-a trebuit atata timp ca sa isi marturiseasca iubirea unul altuia.Deci,vom fi in masura sa ne bucuram de relatia lor pentru catva timp."
-despre anii de facultate:"Cea mai buna parte este ca am gasit un oras in care ne-am stabilit si o universitate,Withmore College,care nu e in Mystic Falls,dar destul de aproape incat sa vii acasa intr-o sambata si sa speli o tura de rufe.Ce este interesant e faptul ca putem crea o lume cu totul noua,personaje noi,prieteni noi si noi dusmani pentru cei care vor merge la facultate si de asemenea vom putea integra ce se intampla la facultate cu ceea ce se intampla acasa,pentru ca sa nu simtim niciodata ca am parasit Mystic Falls, orasul pe care il stim si il iubim atat de mult."
-despre noul plan diabolic al lui Silas: "De la inceput, Silas a avut o singura misiune: ceea ce vrea el este ca sa ia leacul, sa scape de "cealalta lume" astfel incat sa poata sa moara si sa se reuneasca cu marea lui iubire. Oricum, leacul a iesit din discutie,"cealalta lume" de asemenea asa ca va avea nevoie de un plan B ingenios ca sa se descurce cu toate astea.
-despre invierea lui Jeremy:"E ceva despre care am vorbit foarte mult.Initial,intentia noastra a fost sa spunem ramas bun pentru totdeauna acestui personaj.Dar dupa aia au venit multe intrebari cu referire la aceasta fata, Elena, despre pierderea singurei sale rudenii.Era o tragedie prea mare si era mult prea trist si deprimant."