:-))) Sigur înțelegi care este rolul regizorului? Pentru că mie mi se pare că ești departe de a înțelege.
Dacă regizorul este atât de "puțin important", atunci de ce oamenii merg la film și nu stau acasă să citească scenarii?
Îți spun eu de ce. Pentru că una este să scrii pe o foaie "Hello, Clarice" și alta este să transformi asta în cea mai celebră scenă din Tăcerea Mieilor.
Exemplificarea e foarte elocventa...
Ca să nu mai vorbim de faptul ca în timpul filmărilor, regizorul poate sa ceara mici modificări fata de scenariul inițial, schimba, șterge, sau adaugă replici dacă în viziunea lui asta va aduce un plus filmului.
Vad ca multi dintre voi nu intelegeti de fapt ce face scenaristul si cata munca si viziune e in spate. Probabil nu ati citit in viata voastra un scenariu de film ca sa va dati seama cat de exacte sunt detaliile si indicatiile pe care le da scenaristul.
In opinia mea un film cu un scenariu mediocru regizat foarte bine nu are cum sa iasa un film decat mediocru, in timp ce un film facut dupa un scenariu exceptional si un regizor destul de prost dar realizat intocmai scenariului fara alte modificari poate fi un film surprinzator de bun. Stiu ca am dreptate.
Hai sa spun eu cum e asta. Un autor scrie o carte super, bestseller, etc si toate laudele ii se aduc editurii care o tipareste (eventual corecteaza unele greseli gramaticale si ii face coperta (care poate fi foarte buna, nu zic nu).
După cum îți stă în obicei, te lansezi în dispute pe subiecte pe care nu le stăpânești, pentru că ți se pare că ai devenit brusc specialistă când te-ai trezit în dimineața aia.
Apropos, tu câte scenarii de film ai citit în viața ta, de ne întrebi pe noi asta cu atâta superioritate? Vrei să-mi spui că-ți petreci timpul liber cu tomuri de scenarii în brațe?
Îmi vine foarte greu să cred asta, având în vedere că acum patru zile întrebai:
" în 20 Septembrie | xxScândurăxx a întrebat:
Daca stiti careva cum se scrie un scenariu de film? Adica elementele, reguli etc. Multumesc."
Revenind la discuție, nu a negat nimeni că scenariul este foarte important într-un film și nu a încercat nimeni să minimizeze rolul scenaristului.
Tu însă ai minimizat complet rolul regizorului, reducându-l la un om care "caută actori și decoruri", pentru că nu înțelegi cu ce se ocupă în realitate.
Cât despre teoria ta, că un scenariu bun produce filme bune chiar dacă este regizat prost, iar un scenariu mediocru nu poate să producă decât filme mediocre, hai să o punem la încercare...
Uita-te la lista celor mai bune 100 de filme din toate timpurile și compar-o cu lista celor mai bune 100 de cărți din toate timpurile.
Dacă teoria ta ar fi corectă, atunci un procent substanțial din cele mai bune filme ar trebui să se bazeze pe cele mai bune cărți. Lucrurile nu stau nici pe departe așa.
Este cartea "The Godfather" de Mario Puzo mai bună decât "Marele Gatsby" de F. Scott Fitzgerald? Cu siguranță nu.
Este filmul "The Godfather" regizat de Francis Ford Coppola mai bun decât filmul "Marele Gatsby"? Cu siguranță da.
Tot ești convinsă că ai dreptate?
Nu inteleg de ce incerci sa ma 'umilesti' cu faptul ca acum 4-5 zile a inceput sa ma intereseze care sunt regulile de scriere a unui scenariu. Unii oameni pur si simplu invata repede. Poate ca in astea 4 zile am citit zi si noapte despre asta.
Pur si simplu cred ca ceea ce face regizorul e doar munca fizica. Si nu apreciez munca fizica atat de mult cum nimeni n-o face.
Eu nu încerc să te umilesc, încerc doar să-mi susțin afirmațiile cu niște fapte relevante. Dacă simpla prezentare a faptelor te umilește, atunci nu sunt eu de vină. Tu te umilești singură atunci când faci paradă cu niște cunoștințe inexistente, când minți, când ești arogantă și când persiști într-o idee greșită chiar și după ce ți s-a demonstrat clar că e greșită.
Sigur, unii oameni învață foarte repede. Sunt doar două mici probleme aici:
1) De regulă, "repede" înseamnă cel puțin câteva luni sau chiar ani, nu câteva zile. Nimeni nu devine stăpân pe un domeniu în câteva zile
2) Tu nu faci parte din categoria persoanelor capabile să învețe repede. Cel puțin zece întrebări pe care le-ai pus pe situl ăsta demonstrează clar acest lucru.
Scenaristul scrie scenariul
scenariul e de doua tipuri
2. dupa roman, moment in care e mai mult sau mai putin o adaptare ca sa poata fi facut film dupa el, deci replicile sunt mai mult sau mai putin decizia scenaristului in functie de intreaga poveste si necesitatea unei scene care e posibil sa fie foarte diferita decat cum e in carte, din motive de buget (avem destui bani pentru efecte speciale majore, de exemplu) sau pur si simplu de posibilitatea fizica de a fi pusa in practica (pe vremuri erau scene care nu puteau fi turnate din cauza ca tehnologia nu permitea iar scenaristul lua decizii ce, cum si cat, in ziua de azi orice scena poate fi facuta, dar cum spuneam, tine de costuri)
1. original... la seriale se practica asta, nu exista povestea spusa dinainte in nici un fel, moment in care scenaristul scrie tot, orice ar fi
sunt productii cu bugete mari in care scenariul costa milioane de $
Bineînțeles că scenaristul scrie... scenariul. Cine altcineva?
Regizorul este cel mai apreciat fiindcă el este ca un dirijor al unei orchestre, el are viziunea de ansamblu a părților disparate - un scenariu bun, o coloană sonoră bună, un casting reușit, costume reușite, sunet, lumină, actori - toate își pierd din valoare dacă "dirijorul" nu este suficient de bun încât să le pună în valoare. Regizorul este cel care le armonizează, el este liantul care face din atâtea elemente separate un întreg care să te țină lipit de ecran.
Scenaristul scrie textul, intreg scenariul iar regizorul il regizeaza.
E mult mai usor sa scrii un scenariu si mai greu sa faci un film dupa scenariu.
Regizorul are grija de tot ce inseamna filmarea filmului (nu in genul ca-l filmeaza), adica se asigura ca filmul sau serialul va iesi perfect.
Tot regizorul sta pe platou impreuna cu actorii filmand de mai multe ori o scena urmand sa fie aleasa cea mai buna.
Scenaristul scrie Dialogul și toate replicile pentru film/serial.
Regizorul e considerat mai important deoarece, se ocupa ca filmul sa iasă bine mai exact se asigura ca sunetul, luminile și imaginea sunt bine reglate.
HadSeDervorteaz? întreabă: