anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Care e mesajul sau morala filmului American History X pana la urma?

Răspuns Câştigător
| Diabolique a răspuns:

Bine măi, Marius Mancea, hai să fim serioși. Doar cele mai populare filme de la Hollywood sunt extrem de enigmatice și trebuie analizate profund, mesajul lor fiind transmis, în general, într-o formă împăienjenită.

Îți place mult „American History X"? Ai făcut mici săpături pe lângă? Eu da. De exemplu, înainte de montajul final, a existat o scenă extra la finalul filmului, în care Derek (Edward Norton) este văzut din nou ras în cap, dar scena a fost tăiată pentru că a fost considerată „pro-nazism".

A trecut ceva vreme de când am văzut filmul, așa că la o eventuală revizionare poate mi-aș schimba părerea. Deocamdată însă, consider că e vorba despre faptul că oamenii se pot schimba, însă uneori nu pot evita repercusiunile manifestate în prezent, ca urmări ale acțiunilor din trecut.
Filmul arată că ambele rase pot coexista pașnic, dar cu o floare nu se face primavară, iar schimbarea trebuie să vină din ambele părți. Toleranța e cuvântul cheie, însă e un proces de lungă durată, anevoios și de cele mai multe ori soldat cu victime colaterale. Filmul oferă rezolvări la nivel individual, care trebuie însă aplicate la modul general. Pic cu pic se face marea. Dacă s-ar fi terminat așa cum intenționa regizorul, protagonistul răspunzând unui atac tot cu un atac (acesta fiind un ciclu care se repetă la infinit), concluzia ar fi fost mai ambiguă și mai pe placul meu.
Cu acest final însă, Tony Kaye îți dă mură-n gură mesajul sau morala, lăsând o mică portiță a speranței deschisă.

4 răspunsuri:
| Diabolique a răspuns:

„Don't let yourself get fucked (up) in prison" laughing

| anonim_4396 explică (pentru Diabolique):

Daca nu ai de gand sa fi serios/a mai bine nu raspunde. nu e pentru oricine filmul asta de aia am si pus intrebarea multi se uita putini inteleg ceva.

| MaliciousDeath a răspuns:

...Raportat la ce final a avut filmul am ajuns la concluzia ca niciodata nu poti fi sigur de cine este cu adevarat cel de langa tine asa ca esti mereu obligat sa ramai in stare de alerta(fie el alb sau negru). Uita-te la Derek, fost lider al unui grup nazi.
A invatat sa tolereze negrii, ba chiar a ajuns sa-i accepte, si-a lasat garda jos in fata lor datorita unui caz aparte, si in final cu ce s-a ales? Cu fratele sau omorat de un negru.
Oamenii nu se schimba peste noapte in bine...

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Rasismul pute...