Sergiu Nicolaescu s-a născut la Târgu Jiu, dar la vârsta de cinci ani, părinții săi au părăsit orașul și s-au stabilit la Timișoara. Sergiu Nicolaescu a absolvit Universitatea Politehnica București ca inginer mecanic, iar după absolvire a început să lucreze la filmări combinate în cadrul Studioul cinematografic Alexandru Sahia, specializat în filme documentare și jurnale de actualități. A jucat în multe filme: Supraviețuitorul, Cu mâinile curate, Pistruiatul.În perioada comunistă, Sergiu Nicolaescu a fost un apropiat al regimului Nicolae Ceaușescu. [2]
După revoluția română din 1989, în care a fost implicat, Sergiu Nicolaescu a susținut Frontul Salvării Naționale, fiind ales în repetate rânduri senator pe listele acestei formațiuni politice, iar apoi al PDSR. La inițiativa sa, s-a înființat Comisia Senatorială de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989, inițial condusă de dânsul iar ulterior de Valentin Corneliu Gabrielescu. A scris mai multe cărți referitoare la revoluția din 1989. În 2004 a fost numit de Ion Iliescu membru în Colegiul Național al Institutului Revoluției Române. Sergiu Nicolaescu a fost ales în Senat în legislaturile 1990 - 1992, 1992 - 1996, 1996 - 2000, 2000 - 2004, 2008 - prezent.Conform declarației de avere din 2008, Sergiu Nicolaescu poseda atunci 2 terenuri, 3 apartamente și un cont de bancă la Deutsche Bank din Berlin, unde era depusă suma de €103.000.[3]Sergiu Nicolaescu a făcut în anul 1981 antecameră la dictatorul Nicolae Ceaușescu pentru a face o turnătorie prin care-i acuza pe Lucian Pintilie și Alexa Visarion, cum că aceștia ar face acte de anti-patriotism. Sergiu Nicolaescu a scris o notă scurtă dictatorului pe care a trimis-o Comitetului Central (CC) al PCR, care era de fapt o cerere de primire în audiență.[4] El ar fi dorit să-i prezinte lui Nicolae Ceaușescu "o serie de probleme de mare importanță pentru existența și dezvoltarea cinematografiei naționale". Atașat cererii, exista și un rezumat al ideilor pe care domnia sa dorea să le expună[5].
Prin filmul său "Reconstituirea", Lucian Pintilie dăduse o lovitură de imagine regimului ceaușist și tocmai pregătise spre difuzare filmul "De ce trag clopotele Mitică?". Alexa Visarion a declarat Evenimentului Zilei că ar fi o victimă colaterală deoarece ar apărea pe nota lui Nicolaescu din cauză că actorii pe care i-a folosit el în spectacolul "O noapte furtunoasă" au jucat în filmul lui Pintilie.
Contactat de ziarul Evenimentul Zilei, Sergiu Nicolaescu și-a recunoscut inițial semnătura și a recunoscut cum că ar fi trimis două cereri similare dictatorului, una cu un subiect pe care nu și-l amintește și una legat despre o casă. Ulterior a declarat că nu ar fi putut să scrie niciodată așa ceva și că totul este un fals. La vârsta de 81 de ani, actorul Nicolaescu a început să-și amintească de fragmentul din notă sa pentru cererea de autofinanțare a cinematografiei dar nu că ar fi "turnat" pe cineva.[6]
Ca orice persoană publică în regimul ceaușist, Sergiu Nicolaescu a avut și un dosar la securitate, pe care l-a văzut în anii de după evenimentele din 1989. Așa cum menționează ziarul Gândul:
„Sergiu Nicolaescu spune că și-a văzut dosarul de Securitate și că, printre cele 20 de nume întâlnite acolo, l-a găsit și pe cel al lui Szoby Cseh. Nicolaescu susține că, "în mod cert", fostul cascador l-a turnat. "Pe mine mă suspecta, pentru că lucram cu străinii. Niciodată Szoby Cseh n-a fost un om deștept. Mai degrabă un prostănac".[7][8]"
—Gândul, 01.02. 2011
Ca urmare a scandalului media care s-a declanșat în disputa Nicolaescu - Szoby Cseh, Cseh a declarat că Nicolaescu era un securist "că nu degeaba stăteau toți în poziție de drepți în fața lui" și că din informațiile pe care le deține de la unchiul său, acesta din urmă l-ar fi văzut pe Nicolaescu în uniformă de general de securitate.[9] a fost internat la Spitalul de Urgență Elias din data de 27 decembrie pentru o afecțiune digestivă cronică. Ulterior medicii i-au diagnosticat cu totul o altă boală. Nicolaescu a fost operat laparoscopic în data de 28 decembrie. Interventia chirurgicala a fost impusă de evoluția clinică în contextul afecțiunii digestive cronice benigne cunoscute. Intraoperator a fost descoperita o peritonită localizata cu punct de plecare apendicular, care a fost rezolvată laparoscopic. Intervenția chirurgicala a decurs fără incidente. În dimineața zilei de 3 ianuarie 2013 la ora 08.24 actorul a încetat din viață. [10]mi-au placut mult filmele
Unul dintre cei mai buni actori ai tuturor timpurilor şi poate cel mai mare regizor! Viaţa lui a fost dedicată trup şi suflet artei cinematografice! Păcat, au mai rămas puţini din monştri sacri ai cinematografiei Române!
Mie pentru ca uite asa se duc toti oamenii de valoare ai Romaniei adica putini cati au mai ramas si presupun ca nu vom vedea in viitorul apropiat asa niste genii, niste oameni talentati precum Iurie Darie si altii care au decedat anul trecut si din pacate s-a dus unul si anul acesta...
NU ca as avea ceva cu persoanele pe care urmeaza sa le dau exemplu dar nu cred ca INNA Corina si alte figuri ce ne reprezinta vor reusi sa fie atat de profunde incat sa ramana in amintirea oamenilor prin ceva ce au facut sau au spus.
Trebuia să vină acel moment în care ne va părăsi şi el. Marii actori români dispar, încet dar sigur, cinematografia românească se umple de ciurucuri care nu sunt în stare să interpreteze bine nici măcar un personaj.
Sergiu Nicolaescu, regizor, scenarist, actor. 3 în 1. Le făcea toate la perfecţie, nişte filme absolut geniale care au fost lăudate în întreaga lume şi care sunt în continuare pe placul multor oameni. Asta e, oamenii vin, oamenii pleacă, unii lasă ceva în urma lor, alţii mor anonimi. Sergiu Nicolaescu a lăsat ceva şi pentru asta îi mulţumim. Odihnească-se în pace.
Salut. Mie imi pare foarte rau ca a murit. Mi-a placut cum juca si mi-au placut si filmele.
Tatal meu a avut onoarea de a vedea cum se comporta pe platourile de filmare si suntem mandri de asta. pacat ca nu am luat un autograf.
GeorgeH21 întreabă: