Cea mai importanta regula a unui scenariu mi se pare: scrie doar ceea ce poti auzi si poti vedea.In cuvinte cat mai concise, fara a complica textul cu indicatii tehnice,oricum regizorul le va dezvolta in decupaj dupa gandirea lui.
Scenariul nu este literatura, nu este teatru, nu se folosesc metafore, descrieri, etc.Scenaristul trebuie sa ARATE,nu sa SPUNA.
Scenariul are cateva reguli foarte stricte, fie ca este de lung-metraj, fie ca este de scurt-metraj.Scenariul se formateaza intr-un anume fel, folosind ceva programe de calculator, Movie Magic Screenplay sau Final Draft dar sunt si altele.
Scenariul trebuie sa aiba arate ca o pagina tiparita. Textul este intotdeauna aliniat la stanga.Se foloseste un font anume si nu se fac sublinieri,floricele,stelute, etc.
Pagina de titlu contine la mijlocul foii titlul si numele scenaristului, eventual ceva informatii de contact.Atat.
Nu se lasa pagini albe.
Nu se pune ca la piesele de teatru o lista cu personajele.
Pagina de titlu nu se numeroteaza dar celelalte pagini se numeroteaza in dreapta sus.
Descrierea scenei se face stabilind clar locul si timpul zilei in care se petrece actiunea si se specifica daca ai nevoie de spatiu interior sau exterior.Descrierea este ceva de genul:EXTERIOR, PADURE, NOAPTE.
Cand apare un personaj in poveste, numele lui este scris cu majuscule si se se pune varsta sa in paranteza. Ceva de genul:SCUFITA ROSIE(10 ani)
La dialoguri, numele personajului se scrie mereu cu majuscule si este centrat pe pagina.
Parantezele pentru explicatii despre tonul sau atitudinea personajului se folosesc numai daca este absolut necesar. Ele sunt centrate sub numele personajului si deasupra dialogului.
Sunt cazuri in care vocea unui personaj se aude, dar acel personaj nu se afla acolo, se specifica (V.O.) - Voice Over-voce peste.
Cand personajul care vorbeste nu se afla in cadru, se specifica (O.C.) - Off Camera-in afara camerei de filmat sau (O.S) - Off Screen-in afara ecranului.
Scenariul nu va oferi niciodata indicatii de camera.Nu-i treaba scenaristului ci a regizorului sa rezolve vizual povestea.
Scenariul de scurt-metraj are intre 10 si 30 min. si are si reguli putin diferite,eu cred ca are mai multa libertate un scenariu scurt pentru ca te poti juca fain cu anumite etape,reguli.
Asa se scrie un scenariu, tinand cont de astea, cat de cat.