Se spune ca o zi buna incepe cu un mic dejun consistent. Cand sarim peste micul dejun este foarte probabil sa ne simtim obositi atunci cand creierul si corpul raman fara “combustibil”.
Cei care se multumesc sa bea o cana de cafea si sa molfaie cu pofta un croissant sau un baton de ciocolata cu siguranta au observat ca nu dureaza prea mult pana sa le fie foame din nou.
Asadar, ce ar trebui sa contina un mic dejun sanatos?
In primul rand, de la micul dejun nu trebuie sa lipseasca proteinele si fibrele. O sursa buna de proteine pot fi diferite tipuri de carne slaba (pui sau peste fiert), ouale, leguminoasele (mazare, fasole, soia), oleaginoasele (nuci, alune, arahide, caju, seminte de floarea soarelui) si lactatele. Pentru fibre, aveti de ales dintr-o gama variata de alimente: cereale integrale, legume, leguminoase, fructe si chiar unele produse de panificatie (painici cu tarate).
Desigur, nu orice aliment din lista de mai sus se potriveste pentru prima masa din zi, asa ca iata cateva combinatii delicioase:
* cereale integrale cu seminte, fructe proaspete si lapte degresat (sau lapte de soia) + o cafea
* omleta cu branza, sunca slaba de pui, ardei si ceapa + o felie de paine de graham prajita + un suc proaspat de fructe (daca se poate, de citrice si morcov)
* piept de pui fiert cu paine prajita si feta + iaurt cu fructe proaspete si miere + cafea
* clatite umplute cu branza de vaci si verdeata (2 bucati) + un baton de cereale + cafea
* salata din spanac proaspat, 2 oua fierte, nuci, telemea si 2-3 rosii cherry, paine prajita + milkshake de banane si kiwi
* un pahar de branza proaspata de vaci si doua felii de paine prajita cu unt si gem facut in casa + ceai aromat de plante.
Lista poate continua in functie de imaginatia si preferintele fiecaruia!
Totusi, sa ne ferim de greselile cel mai des comise la orele matinale.
O eroare majora de nutritie e conceptia gresita ca la micul dejun este permisa imbuibarea cu alimente “interzise”, cum ar fi ciocolata si batoane de ciocolata, dulciuri din comert, gogosi, pizza, unt de arahide si crema de ciocolata, pe motiv ca “ce mananc dimineata nu ingrasa”. In realitate, astfel de bombe calorice sunt prost primite de corpul proaspat trezit din somn, care nu va putea metaboliza toti nutrientii. Rezultatul? Vizibil pe cantar si in oglinda.
In plus, daca ingeram mult zahar dis-de-dimineata, pana spre pranz vom resimti oboseala cauzata de dezechilibrele metabolice si, cel mai probabil, ne vom pricopsi cu o balonare de zile mari.
Iata ce mai e pe lista neagra la micul dejun:
* oua-ochiuri cu mezeluri - sunt alimente bogate in colesterol si greu de digerat; ouale fierte si omleta sunt variante mult mai sanatoase
* cereale bogate in zahar si hiper-procesate - au mult zahar, putine fibre si un nivel ridicat de sodiu
* snacksuri, chipsuri si bauturi racoritoare carbogazoase – mai e nevoie sa spunem de ce? :)
* produse de patiserie – au calorii cu duiumul, insa valoare nutritiva scazuta.
* exces de cafea – daca bem mai mult de doua cesti de cafea, ne-am semnat sentinta la deshidratare si chiar si dureri de cap. De ce sa abuzam de cafea cand putem obtine energie dintr-o cana de ceai verde sau un pahar de fresh de fructe?
Acum ca stiti, de ce sa nu puneti ceasul sa sune cu cinci minute mai devreme pentru a da startul unei zile plina de sanatate si energie?
Cafea, suc natural de portocale si un corn cu ciocolata sau fara. asta este micul meu dejun in diminetile cand am timp pentru asa ceva, cand n u, nimic pana la ora doua cand iau masa de pranz.
Depinde de varsta si sanatate.
Pentru mine, fiind pensionara si destul de sanatoasa, imi ajunge o farfurie cu lapte si fulgi de porumb, sau iaurt dietetic, in care adaug un mango mixat cu blanderul, sau o caisa, o piersica.Este micul dejun cel mai placut.Bineanteles cafeluta, pe care o sorb toata ziua.
Eu prefer la mic dejun ouale(fierte sau omleta, din cand in cand ochiuri). sau cereale cu lapte.
parca fructele nu le pot ingera atat de devreme.
Inteleg eu ca trebuie sa mananci cat mai bine la micul dejun, insa eu m-am obisnuit sa mananc lapte cu cereale dimineata si mai mult de atat nu pot sa mananc
Trei felii de pâine prăjită cu unt şi miere, un ou fiert, o cană de ceai şi 2-3 fructe. Şi după aceea o cafea delicioasă.
Eu de obicei beau la micul dejun o cana cu ceai(nu prea dulce) cu 2-3 felii de paine alba(rareori prajita) cu margarina si gem/dulceata de casa. E bine?
Painea alba nu e la fel de sanatoasa ca si cea neagra/integrala/facuta in casa, pentru ca e facuta din miezul bobului de grau (partea cea mai rea din bob) si contine foarte mult amidon.
Nici margarina nu e prea sanatoasa.Incearca in schimb untul.
Micul tau dejun mi se pare foarte slab caloric. Mananca un fruct/un pahar de suc de fructe (FACUT IN CASA, nu chimicalele din magazin), bea lapte sau mananca un produs lactat (lapte, unt, branza) sau 1-2 oua (omleta, ochiuri, fierte) sau carne (piept pui, sunca) -pentru. ca ai nevoie si de proteine-, 1-2 felii paine si bine ar fi sa ai si
Io la micul dejun mananc lapte+cereale integrale+omleta+suc de portocale+supliment weightgainer.
Cereale cu lapte, gem cu paine integrale, compot de fructe sau spremuta, branza topita, pateu, margarina, capuccino,,, asta mananc eu la mic dejun
Hey! Sunt foarte folositoare sfaturile! Eu de obicei sar peste micul dejun din pricina timpului, chiar daca nu e bine, dar de obicei eu mananc:
2felii de paine prajita cu unt si miere+o omleta cu sunca, au ou fier si o cana de lapte sau ceai.
mai nu stiu ce o sa spuneti voi, dar eu dimineata ii dau in cola, ochiuri, sandwici cu salam sau pate si un pahar cu lapte, ori cartofi prajiti, supe, piure sau salata macar eu o spun pe fata, nu ca altii oricum bun articolul!
Micul dejun trebuie sa fie bogat in proteine si vitamine care sa asigure energia necesara. Sucuri naturale, brinzeturi, produse din carne fara euri, oua.
O banana, 4 biscuiti cu cereale, un pahar mic de iaurt fara grasimi combinat cu seminte de in si o cana de ceai verde. :d
anonim_4396 întreabă:
biutzaB întreabă: