| Inferno a întrebat:

Toti stim, sau cel putin credeam ca stim, modul in care are loc fuziunea nucleara in interiorul Soarelui.
In primul rand in interiorul Soarelui avem plasma,ceea ce inseamna ca practic nu avem atomi ci nuclee atomice si electroni. (Atomi ionizati)
Nucleele atomice contin protoni si neutroni, deci au sarcina electrica pozitiva, prin urmare daca apropiem doua nuclee atomice acestea se resping, deci putem vorbi despre o bariera de potential.
Pentru ca nucleele sa fuzioneze trebuie sa le apropiem cu o viteza suficient de mare pentru a invinge bariera de potential.
O viteza mare presupune o energie cinetica mare, iar o energie cinetica mare presupune o temperatura considerabila.
In absenta unei temperaturi mari,avem o energie cinetica mica si nucleele atomice nu pot fuziona, ca urmare nu avem fuziune nucleara, cel putin asta sustine fizica clasica.




Noi existam,deci Soarele exista, ceea ce, prin deductie logica,inseamna ca in interiorul Soarelui intalnim acea "temperatura considerabila" despre care vorbeam mai sus.
Ce facem insa daca aflam ca ea nu exista? Ei bine,daca nu exista atunci fizica clasica ne spune ca nu avem fuziune si drept urmare nu avem nici Soare.

Problema este ca noi chiar stim la ora actuala ca Soarele nu are o energie suficient de mare incat sa permita reactia de fuziune nucleara, cum se face ca, in pofida acestor lucruri, noi tot existam?

Pentru a răspunde la o întrebare trebuie să ai cont pe TPU.ro
Răspuns Câştigător
| doctorandus a răspuns:

Daca nu ar exista efectul tunel, Soarele n-ar emite energie. Efectul tunel exista la nivel cuantic, e ca si cum ai da cu capul de n ori de un zid si ai avea sansa ca el sa treaca prin zid.

34 răspunsuri:
| IzvorulDeIntelepciune a răspuns:

N-ai inteles nimic dar ai pretentia ca ai inteles. Temperatura aia mare din interiorul soarelui este datorata transformarii nucleelor de hidrogen in heliu, transformare ce se produce datorita gravitatiei uriase a stelei, gravitatie ce determina compresia nucleelor atomilor de hidrogen.

| Inferno explică (pentru IzvorulDeIntelepciune):

Este absolut remarcabil faptul ca atunci cand vorbesti cu prostii poti intra intr-o polemica pe absolut orice subiect, este remarcabil talentul acestora de a contrazice orice.
Cineva spune: "Spiritul de contradictie este personalitatea prostiei."


Ma intrebam,cat de dobitoc trebuie sa fie cineva pentru a crede ca gravitatia, care este cea mai slaba forta fundamentala, poate invinge electromagnetismul, o alta forta fundamentala, cand un simplu magnet poate infrange gravitatia unel planete intregi.
Adica trebuie sa fii cretin rau de tot, pai da cum domne, iti spun eu ca stiu, cretin cu acte-n regula. Cretin domne, cretin, asta-i termenul consacrat.

| IzvorulDeIntelepciune a răspuns (pentru Inferno):

Cineva care chiar a citit si altceva decat pagini pe wikipedia stie. Stie ca gravitatia este cea care face o gaura neagra sa atraga totul in ea (inclusiv lumina) si stie ca gravitatia unei stele este asa de mare incat comprima nucleii atomilor de hidrogen (facandu-i sa se izbeasca intre ei) si transformandu-i in heliu.

Abordezi subiecte care te depasesc incercand sa pari inteligent si vorbesti doar tampenii. Macar citeste reaq niste cursuri inainte sa afirmi ceva.

| Inferno explică (pentru IzvorulDeIntelepciune):

Asa e cand gandesti cu maduva spinarii.

Fuziunea nucleara este cauzata de temperaturile extrem de mari din interiorul stelei.

| Inferno explică (pentru IzvorulDeIntelepciune):

Citez:
"For stars like the sun which have internal temperatures less than fifteen million Kelvin, the dominant fusion process is proton-proton fusion. For more massive stars which can achieve higher temperatures, the carbon cycle fusion becomes the dominant mechanism. For older stars which are collapsing at the center, the temperature can exceed one hundred million Kelvin and initiate the helium fusion process called the triple-alpha process."
sursa: http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/astro/astfus.html


| IzvorulDeIntelepciune a răspuns (pentru Inferno):

''Fuziunea nucleara este cauzata de temperaturile extrem de mari din interiorul stelei. ''

Si cum ajunge steaua sa aiba asemenea temperaturi? Oricine stie ca temperatura este degajata de energie si nu invers. E la mintea cocosului. Tu vezi doar reactia de fuziune si atat, fara sa ai habar ce a determinat-o.

| Inferno explică (pentru IzvorulDeIntelepciune):

Deoarece creste densitatea si agitatia moleculara, dar nici pe departe nu e din cauza reactiei de fuziune nucleara, car apare dupa ce temperatura protostelei are deja cel putin 10 milioane de grade celsius.

| IzvorulDeIntelepciune a răspuns (pentru Inferno):

''Deoarece creste densitatea si agitatia moleculara,''

si ce anume determina aceasta crestere?

| Radu284 a răspuns (pentru Inferno):

Umm...
Ideea este ca intr-o stea ai temperatura foarte mare (milioane de grade la interior), ceea ce face ca protonii (si uneori atomii) sa se miste foarte mult. Dar numai temepratura nu este suficienta, pentru ca ei oricum sunt la mare departare unul de celalalt si ar avea sanse minime sa se ciocneasca.

Aici intervine si presiune aimensa, care ii face sa fie unul langa celalalt (adica la distante foarte mici, nu ca intr-un gaz). Si asa creste sansa ca ei sa se ciocneasca.

| Radu284 a răspuns (pentru Inferno):

"Ma intrebam, cat de dobitoc trebuie sa fie cineva pentru a crede ca gravitatia, care este cea mai slaba forta fundamentala, poate invinge electromagnetismul, o alta forta fundamentala, cand un simplu magnet poate infrange gravitatia unel planete intregi."

You know, o stea este, in principiu, neutra din punct de vedere eectric. Adica sarcinile pozitive si cele negative vor fi more or less egale.

Gravitatia nu are antiparticule, deci toate actioneaza 'constructiv', si li se acumuleaza efectul.

| Inferno explică (pentru Radu284):

Ce legatura are postarea ta cu discutia?
Faptul ca fara gravitatie nu ar exista fuziune in interiorul stelelor, pentru ca nu ar exista stele, nu inseamna ca fuziunea nucleara este cauzata de gravitatie.

| IzvorulDeIntelepciune a răspuns (pentru Inferno):

Poftim, ia si citeste. E cum iti place tie, un articol de pe net :

http://stelara.narod.ru/

| Radu284 a răspuns (pentru Inferno):

Nu este cauzata de gravitatie, dar gravitatia ajuta sa se produca in cantitati mari.

| Inferno explică (pentru IzvorulDeIntelepciune):

In mod normal te-as fi declarat irelevant din start si nu m-as mai fi obosit prea mult cu tine din moment ce ai postat un site in care informatia prezentata este irelevanta in proportie de 99%.
Probabil doresti sa-mi dai si un citat, cu informatia semnificativa din toata acea polologhie, ca asa, nu stau sa citesc romane in cautare unei fraze ascunse.

In al doilea rand, nu ai mentionat si cu ce ar intra in contradictie siteul tau.
Ca asa, na: "O stea se formeaza din un nor mare de hidrogen..."
Nu am spus nicaieri ca nu se formeaza intr-un nor de hidrogen, deci culca-te la loc.

sau
"Majoritatea stelelor din univers, vreo 80%, sunt stele mici, care sunt relativ "reci""
Nu am spus nicaieri ca nu, deci nani nani puisor.


Dar, din eleganta ci nu din respect, am sa analizez singura contradictie pe care eu o vad aici: "Apoi dupa ce aduna si mai mult gaz din nor, pitica maronie devine destul de masiva si are presiune asa de mare in centrul sau incat se aprinde fuziunea nucleara..."
Evident ai citit superficial, caci mai sus scrie: "...cu presiune destul de mare incat incepe sa radieze caldura proprie..."
Deci
presiune - caldur-fuziune, cumam spus si eu.
Asa ca poti se te culci la loc.

| Inferno explică (pentru Radu284):

Pai si am spus eu ca nu ajuta sa se produca in cantitati mari, sau cum?
Eu am afirmat doar ca nu gravitatia cauzeza fuziunea nucleara.

| Radu284 a răspuns (pentru Inferno):

Gravitatia comprima atomii/protonii impreuna, ceea ce ridica temperatura si micsoreaza distanta intre ei. Deci, gravitatia (foarte multa) va cauza fuziunea nucleara. Adica, presiunea si/sau temperatura cauzeaza doi atomi sa se combine. Gravitatia produce atat presiune cat si temperatura.

| IzvorulDeIntelepciune a răspuns (pentru Radu284):

Este inutil sa-i mai raspunzi. Nici pus in fata faptului deja implinit el n-ar trece peste orgoliu sa recunoasca pentru ca asta ar insemna sa admita ca a gresit iar eu am avut dreptate. Mai mult, s-ar face si de ras in fata tuturor (ceea ce oricum era deja cazul)
@Inferno : singurul care abereaza pe siteul asta esti tu. Ma rog, nu singurul dar esti printre cei mai mari ''pierde vara'' ce debiteaza tampenii non-stop. M-am saturat de prostiile voastre si am sa incep sa va arat tuturor (astia cu intrebari recomandate in permanenta) care este nivelul vostru real de pregatire. Nici macar in temele astea inutile pe care le atacati non-stop nu sunteti in masura sa va dati cu parerea (fiindca nu va pricepeti) daramite sa le dati altora lectii de etica, viata si corectitudine.

| Inferno explică (pentru Radu284):

De fapt cauza e Big Bangul,ca daca n uera ala nu era nici materia, si nici gravitatie,deci na,ca nu ai dreptate.

Eu am spus ca temperatura cauzeaza fuziunean nucleara? Corect?
Ea este cauza directa.
Si am postat o intrebare.
Nu vad ce legatura are gravitatia aici. Gravitatia cauzeaza temperatura ridicata?
Bun,si care-i faza.
Atat timp cat afirmatia mea e corecta, iar temperatura cauzeaza fuziunea, primul raspuns pe care l-am primit, care contesta aceste lucruri, ramane in continuare eronat, iar interventia mea cat se poate de justificata.


Deci repet:
1. Am afirmat ca temperatura este cauza reactiei de fuziune.
2. Am primit un raspuns care spunea ceva de genul: 'Nu temperatura, ci gravitatia produce fuziunea."
Rapsunul pe care l-am primit este eronat si vad ca si tu recunosti acest lucru cand afirmi temperatura este cauza, iar gravitatia o cauza indirecta ce provoaca temperatura.

Vrei sa modific intrebarea si sa scriu "cauza DIRECTA"? ca sa nu mai intram in polemici inutile? Ca asa sunt n cauze indirecte a fiecarui fenomen.

| Inferno explică (pentru IzvorulDeIntelepciune):

"Din cauză că nucleele participante în fuziune sunt încărcate electric, reacția de fuziune nucleară poate avea loc numai atunci când cele două nuclee au energie cinetică suficientă pentru a învinge potențialul electric (forțele de respingere electrică) și prin urmare se apropie suficient pentru ca forțele nucleare (care au rază de acțiune limitată) să poată rearanja nucleonii. Această condiție presupune temperaturi extrem de ridicate dacă reacția are loc într-o plasmă, "

http://ro.wikipedia.org/wiki/Fuziune_nucleară


"(protostelele)Ele strălucesc, dar sclipirea lor este neregulată. Jeturi foarte rapide de gaze sunt emise în direcția polilor. Când temperatura în centru atinge 10 MILIOANE de grade, se declanșează reacțiile nucleare: s-a născut o stea."

http://ro.wikipedia.org/wiki/Stea


"Vorbim de energia care alimentează Soarele şi toate celelalte stele, numai că în cazul acestora gravitaţia enormă menţine "combustibilul nuclear" la locul său în timp ce temperaturile extrem de mari imprimă nucleelor o viteză suficientă pentru a înfrânge repulsia electrică dintre ele."

http://www.scientia.ro

| Radu284 a răspuns (pentru Inferno):

Caldura nu e suficienta pentru a avea stele. Daca ai un nor de hidrogen, si folosesti un laser extrem de puternic, vei obtine putina fuziune, dar nu vei obtine ceva self sustaining ca intr-o stea. Gravitatia face ca stelele sa arda, prin apropierea nucleelor.

Plus ca nu stiu daca iti trebuie neaparat caldura, teoretic, daca presezi niste atomi suficient de mult, vor fuziona (desi o sa li se mareasca si temperatura, din cauza compresiei).

| Inferno explică (pentru Radu284):

"Caldura nu e suficienta pentru a avea stele."
Eu am spus ca e suficienta pentru a avea fuziune nucleara, nu stele.

| Radu284 a răspuns (pentru Inferno):

Tu ai spus ca soarele nu are o temperatura suficienta pentru asta. Noi iti spunem ca doar temperatura nu este suficienta, dar daca ai si presiune e OK. Plus ca oricum, inauntrul soarelui sunt cateva milioane de grade, deci nu stiu de ce crezi tu ca nu are suficienta 'putere' soarele de a cauza reactii de fuziune.

| IzvorulDeIntelepciune a răspuns (pentru Radu284):

Comprimarea rapida a unui gaz creste temperatura lui (din legile fizicii). Prin comprimare scade volumu gazului si creste temperatura lui, din cauza ciocnirii mult mai rapide a particulelor intre ele.
Cum ziceam, gravitatia este responsabila de aceasta compresie.

| Inferno explică (pentru Radu284):

"Noi iti spunem ca doar temperatura nu este suficienta, dar daca ai si presiune e OK"
Nu prietene, citez:
"gravitatia unei stele este asa de mare incat comprima nucleii atomilor de hidrogen (facandu-i sa se izbeasca intre ei) si transformandu-i in heliu."
VOI, ca tot te identifici cu ceilalti, sustineti ca gravitatia cauzeaza fuziunea, ceea ce este fals.

Afirmi ca porcul zboara si dupa spui ca nu ai afirmat asta.


"Plus ca oricum, inauntrul soarelui sunt cateva milioane de grade, deci nu stiu de ce crezi tu ca nu are suficienta 'putere' soarele de a cauza reactii de fuziune."

M-ai lamurit, eu nu vorbesc din ce cred eu...

| Radu284 a răspuns (pentru IzvorulDeIntelepciune):

Pai problema aici este ca hidrogenul nu se comprima rapid, norii aia ne avand imediat masa critica. Probabil ca e ceva de genul, se strange niste hidrogen, se comprima un pic, se degaja caldura, caldura se disipa in spatiul cosmic, iar mai vine putin hidrogen in norul ala, iar se comprima, and so on.

| Darkmagic a răspuns:

:)))))))
O Doamne...
Inferno...ramai la filosofie, lasa "Stiinta" si daca poti, evita sa mai premiezi raspunsuri eronate, care sunt luate apoi drept bune de catre niste pustani amarati.

SirLancelotTheBrave are dreptate, GRAVITATIA este forta "vinovata" de transformarea hidrogenului in heliu, si in consecinta, de "existenta" stelelor.

Probabil ca te-ai "documentat" de pe Merlot Classics, Descopera.ro, sau alte site-uri "inteligente"...DAR, daca fuziunea s-ar petrece la temperaturi joase, prin "efectul tunel" (alta ineptie!) atunci am avea cate o stea, in orice gigant gazos bre "fizicienilor"! :))
Jupiter ar fi stea, Saturn ar fi o stea, Neptun asisderea, ...si mai continuati voi. :))
De ce nu se intampla asta?
Pai pentru ca respectivii giganti gazosi NU au suficienta masa, (adica GRAVITATIE bre) ca sa genereze reactii nucleare in interiorul lor!


Asta e cel mai simplu raspuns la o asemenea ineptie, cred ca ma tii minte, :D asa ca daca nu ai inteles, spune-mi, si explic pe larg cum functioneaza o stea.
Sunt convins ca iti place sa discuti fizica cu mine, la fel de mult cum ti-a placut discutia despre "Evolutionism"... :))
http://www.tpu.ro/go-to-answer/11777516/

| Inferno explică (pentru Darkmagic):

"Din cauză că nucleele participante în fuziune sunt încărcate electric, reacția de fuziune nucleară poate avea loc numai atunci când cele două nuclee au energie cinetică suficientă pentru a învinge potențialul electric (forțele de respingere electrică) și prin urmare se apropie suficient pentru ca forțele nucleare (care au rază de acțiune limitată) să poată rearanja nucleonii. Această condiție presupune temperaturi extrem de ridicate dacă reacția are loc într-o plasmă, "

http://ro.wikipedia.org/wiki/Fuziune_nucleară


"(protostelele)Ele strălucesc, dar sclipirea lor este neregulată. Jeturi foarte rapide de gaze sunt emise în direcția polilor. Când temperatura în centru atinge 10 MILIOANE de grade, se declanșează reacțiile nucleare: s-a născut o stea."

http://ro.wikipedia.org/wiki/Stea


"Vorbim de energia care alimentează Soarele şi toate celelalte stele, numai că în cazul acestora gravitaţia enormă menţine "combustibilul nuclear" la locul său în timp ce temperaturile extrem de mari imprimă nucleelor o viteză suficientă pentru a înfrânge repulsia electrică dintre ele."

http://www.scientia.ro

| Darkmagic a răspuns:

Inferno, hai sa-ti explic simplu, ca e greu cu tine... laughing

Temperatura intr-un gigant gazos, (si de fapt IN ORICE volum de gaz) este data de PRESIUNE vere!

Altfel spus:
1. Stelele sunt sfere de gaz, mentinute in echilibru de gravitatie, si de reactiile nucleare ce au loc in interiorul lor, datorita TOCMAI masei uriase!

2. Temperatura aia "medie" a Soarelui, atat de adusa de tine in discutie, este asa si nu altfel, PENTRU CA SOARELE ESTE O STEA DE MARIME MEDIE, si in consecinta, reactiile nucleare sunt mai lente, mai "cuminti", in timp ce o stea din ordinul de marime super-masiv, va genera in interior presiuni si reactii nucleare cu mult mai violente, fapt ce va determina si consumarea resurselor intr-un ritm alert*.

*(mergi inapoi unde ti-am spus ca TEMPERATURA unui gaz este data de presiune, ca vad ca n-ai habar de fizica clasica) big grin

La final, fiecare stea, odata cu epuizarea combustibilului pierde lupta cu gravitatia si devine dupa caz: o pitica alba, o pitica rosie, o stea neutronica, o gaura neagra, ETC, ETC, ETC, toate astea, in functie de MASA respectivei stele!
(din nou, tot gravitatia aia nenorocita de care ti-e groaza tie) big grin

3. O sfera de gaz ce nu are suficienta masa si nu dezvolta presiuni capabile sa "porneasca" "reactorul" nuclear din interior, NU se transforma intr-o stea, ci ramane ghici cum?
IN STADIUL DE GIGANT GAZOS!
Ca Jupiter, mai "fizicianule". happy

Gravitatia este cumulativa iar in cazul sferelor de gaz masive, genereaza reactiile nucleare din interior!

Acesta este cel mai simplu mod de a explica mecanismul stelelor, astfel incat sa intelegi si tu, si orice user din clasa a-8-a traitor pe TPU.

Acesta, si NU prostiile luate de tine de pe internet si lipite aici dupa ce ai apasat intr-o veselie tastele "Ctrl + C", fara insa a consuma si neuronul...

Habar n-ai de fizica, habar n-ai sa explici ceva, si ii mai induci si pe altii in eroare asa ca...mai du-te pe la scoala. laughing

| Inferno explică (pentru Darkmagic):

Nu vreau sa-ti spulber entuziasmul,insa lucrurile pe care le-ai enumerat mai sus sunt, pai... sunt de gradinita, de fapt aproape orice copil le stie,atat de mult au fost vehiculate de Discovery si alte canale.

Insa ceea ce cautam eu aici a fost o parte mai putin cunoscuta a fenomentului,exact efectul tunel, despre care utilizatorul doctorandus vad ca stie cate ceva si chiar sunt curios,daca a cautat pe net,sa vad unde a gasit informatia,caci eram sigur ca nu va sti nimeni raspunsul.
Cunosteam raspunsul la intrebarea mea,iar acela este efectul tunel,asteptam doar sa-l aud.

Ai inceput sa-mi scrii randuri intregi, mare parte din ele neavand legatura cu subiectul, ca sa ce? Sa imi demonstrezi ca ai habar de subiect?



In mod normal nu te-as lua in serios, deoarece sustii o aberatie, insa fie, cum vrei.


"... evita sa mai premiezi raspunsuri eronate..."
Raspunsul pe care l-am premiat este cat se poate de corect. Poti sa imi explici si mie de ce e eronat?

Nu ba, nu pot, am vrut sa-ti analizez raspunsul tot, dar e prea aberant, o las balta, e evident fals. Discutia asta nu are sens.

| Darkmagic a răspuns:

laughing))))))))))))))))))))))

Mai baiatule...
Efectul de tunelare cuantica te depaseste, crede-ma. happy
Acesta se aplica particulelor de energie inalta, particule emise TOCMAI in urma reactiilor nucleare din stele, sau in acceleratoarele de particule (vezi CERN).
Mai exista in electronica, in dioda care-i poarta numele, asa-numita "dioda-tunel"...

Vrei sa-ti descriu pe larg fenomenul?
Spune "Da", si te lamuresc!
Nu o intoarce tu aiurea-n tramvai, dupa ce ai pus o intrebare inepta al carui final suna asa:

Inferno wrote:
"Noi existam, deci Soarele exista, ceea ce, prin deductie logica, inseamna ca in interiorul Soarelui intalnim acea "temperatura considerabila" despre care vorbeam mai sus.

Ce facem insa daca aflam ca ea nu exista? Ei bine, daca nu exista atunci fizica clasica ne spune ca nu avem fuziune si drept urmare nu avem nici Soare.

Problema este ca noi chiar stim la ora actuala ca Soarele nu are o energie suficient de mare incat sa permita reactia de fuziune nucleara, cum se face ca, in pofida acestor lucruri, noi tot existam?"
___________________________________

Cine naiba ti-a spus tie ca Soarele nu functioneaza prin fuziune nucleara?
Ai consumat ceva?
Repet:
Efectul de tunelare cuantica functioneaza cu particule de INALTA ENERGIE, sau care "IMPRUMUTA" energie pentru a "tunela", si apoi o dau inapoi!
Respectivele particule SUNT PRODUSE TOCMAI, in "reactoare" stelare, in explozii stelare, in campuri gravitationale foarte puternice, ETC
Iti sunt cunoscuti termenii astia?

Ma indoiesc sincer, tu nu ai habar de notiuni elementare ale fizicii, iar aici ai vrut doar sa faci pe desteptul cu unul care are studii in domeniu.
Ghinionul tau, si pierderea mea de timp.
Iesi afar'! big grin

| Inferno explică (pentru Darkmagic):

Http://www.scientia.ro/......-_136.html

Sper sa reusesti sa-ti faci o aproximare a nivelului IQ urmarin acest filmulet.
Intai documenteaza-te, si dupa apari aici sa afirmi ca Soarele are suficienta energie incat sa produca fuziunea nucleara,iar efectul Tunel nu ar fi vinovat.

Efectul tunel functioneaza pentru particule in general si tine de natura ondulatorie al materiei, dupa cum spunea si De Broglie, orice paricula este si unda.

"Cine naiba ti-a spus tie ca Soarele nu functioneaza prin fuziune nucleara?"
Vad ca citesti dar nu intelegi nimic. Unde am scris eu ca Soarele nu functioneaza prin fuziune nucleara? Am spus ca nu are suficienta energie pentru a functiona prin furiune nucleara, dar de functionat functioneaza asa, datorita efectului Tunel, care permite acest lucru.

"...care "IMPRUMUTA" energie pentru a "tunela", si apoi o dau inapoi!"

Praf, daca ar face asta nu ar mai fi fenomen cuantic, ca ar putea fi explicat si de fizica clasica.

| Inferno explică (pentru Darkmagic):

As zice ca ai cam ramas fara voce...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Efect de sera, nene.

| Gabitzu246 a răspuns:

Noi (omenirea) habar nu avem ce se afla in interiorul pamantului,(iar aici exista doar cateva teorii nimic precis).
Iar tu vrei sa imi spui mie ca stim ce se intampla in interiorul soarelui?! mai gandeste-te..., nu sunt fizician dar incerc sa iau totul cat mai logic.

Întrebări similare