| Meme10Memu a întrebat:

Libertatea de alegere exista. In mintea omului exista un generator de idei oarecum asemanator cu functia random, din informatica, ce genereaza aleator numere. Dupa ce apare ideea omul o ia in considerare sau o ignora asteptand sa apara urmatoarea idee. *?

Pentru a răspunde la o întrebare trebuie să ai cont pe TPU.ro
42 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

"In mintea omului exista un generator de idei oarecum asemanator cu functia random"

interesant: intrebi sau afirmi?

| Meme10Memu explică (pentru sierra1):

Afirm si supun parerii altora.

| sierra1 a răspuns (pentru Meme10Memu):

Dacă afirmi, nu mai supune părerii altora - adevărul NU se votează.

Intre noi fie vorba (că tot nu ne vede/citește nimeni), e fals ce afirmi

| Meme10Memu explică (pentru sierra1):

Vezi ca am venit cu completari. Cand un om nu are niciun indiciu din prezent si din trecut cand alege intre doua drumuri. De exemplu o intersectie intr-o padure cu copaci la fel de desi si pe un drum si pe celalalt cu ses.

| sierra1 a răspuns (pentru Meme10Memu):

Mda, parcă mai vii pe-acasă!

| Meme10Memu explică (pentru sierra1):

Exemplul cu, curiozitatea nu e 100% libertate de alegere pentru ca omul din fire e curios. Insa exemplul cu intersectia cred ca e bun, si acest exemplu arata ca exista libertate de alegere.

| sierra1 a răspuns (pentru Meme10Memu):

E cam mecanic modul de abordare. nu totul e alb-negru. Mai sunt nuanțe, de fapt alea sunt majoritare

| Meme10Memu explică (pentru sierra1):

Vrei sa spui ca nu exista o astfel de intersectie in lumea reala in care ambele drumuri sunt la fel la inceput. Eu zic ca exista in realitate asa ceva. Cauta poze pe internet si vei gasi cu siguranta. Si daca nu ar exista, procesul de alegere libera si neconditionata exista in acest caz cu o astfel de intersectie. Nu toti oamenii au prejudecata sau conditionarea cu stanga sau dreapta.

| sierra1 a răspuns (pentru Meme10Memu):

" Meme10Memu : exista o astfel de intersectie in lumea reala in care ambele drumuri sunt la fel la inceput...Cauta poze pe internet si vei gasi"

prea le zici cu foc, așa să fie (?!)

| Meme10Memu explică (pentru sierra1):

Sau doua drumuri pe un platou in timp ce in departare nu se vede nimic diferit intre cele doua drumuri. Pot pune si al treilea si al patrulea drum ca sa nu mai fie prea evidenta dreapta cu stanga.

| sierra1 a răspuns (pentru Meme10Memu):

Da, știu, ai găsit o poză pe net cu platoul ăsta!

| Meme10Memu explică (pentru sierra1):

Nu am gasit, nu am cautat. Mi-am imaginat-o. Urmeaza sa o caut insa argumentul meu nu ma impinge neaparat sa caut o astfel de poza. Pot fi poze trucate sau editate.

| sierra1 a răspuns (pentru Meme10Memu):

Ok, o seară faină!

| Meme10Memu explică (pentru sierra1):

Apropo mai sunt si alte cazuri unde omul are de ales liber intre cel putin doua lucruri la fel sau impartiale: ghicirea unei maini in care e un obiect cu mainile la spate, alegerea unei bile din 10 bile identice, etc.

Mersi la fel! O seara buna!

| Mosotti a răspuns:

Nu ignora nimic, apar n idei dar o alege pe aia care-i convine cel mai mult adica care-l duce la cel mai dorit lucru, cel mai prioritar, plus ca o alege si pe aia care crede el ca il duce la cel mai important lucru pentru el, chiar daca real nu va fi asa poate.
Da, este un generator de idei ca la informatica care lucreaza in functie de capacitatea intelectuala si in functie de informatiile acumulate.

Dar ce este cel mai important pentru el, nu prea alege el, el simte doar ce e mai important si aia va alege automat ca scop prioritar.
Daca de exemplu vrei sa mananci ceva, alegi din ce-ti place mai mult, nu alegi tu ce sa-ti placa. Nu alegi tu ce partener sa-ti placa, alegi din cei ce-ti plac, alegi pe ala care-ti place cel mai mult, adica cumva alegi ce ti se zice ca trebuie sa alegi.
Deci libertatea de alege exista mai putin daca e sa ne gandim, am mai zis-o pe undeva.

| Meme10Memu explică (pentru Mosotti):

Si cand alege o bila din 10 bile identice cum e?

| Mosotti a răspuns (pentru Meme10Memu):

Pai am zis cum e, crede ca ideea aia e cea mai buna si poate fi fals, acolo depinde de convingeri, de crezul lui care si ala se formeaza pe capacitatea intelectuala si pe baza mediului, experientei de viata si in acel domeniu, informatiile acumulate.

Iar daca nu e vorba de doar o convingere care poate fi nebazata pe realitate, atunci nu prea exista 10 identice, ca doar una duce la un scop prioritar, sau daca sunt inca 3 care duc tot acolo, o va alege pe aia care e cea mai facila de aplicat, sau tot in functie de convingeri.

Ca Hitler, era convins ca va invinge, era fals! De unde venea? De la personalitatea lui, felul de a fi, deci tot constrans a ajuns la aceasta convingere, nu putea avea alta nici daca vroia, ca el asa simtea, deci nu a ales nici el.

| Meme10Memu explică (pentru Mosotti):

Degeaba te chinui sa arati ca nu exista libertate de alegere. Exemplu cu cele 10 bile identice ar trebui sa-ti dea de gandit si ca exista de fapt libertate de alegere.

| Mosotti a răspuns (pentru Meme10Memu):

Tu nu esti constient dupa ce criterul alegi una din bile, pare ca alegi, da, alegi dar motivele din fundal nu le alegi tu.

| Mosotti a răspuns (pentru Meme10Memu):

Aparent sunt identice, dar nu e chiar asa, pana la urma alegi ce iti place cel mai mult, altfel zici "nu pot alege, trag la sorti sa vedem care cade, aia aleg". Una din ele e cea mai convenabila chiar daca diferenta este foarte mica si tu nu constientizezi, inconstientul tau stie f bine care e pe locul 1.
Adica daca chiar totul e identic, din 10 fete nu poti alege nici una, ori zici ca le iei pe toate, ori inchizi ochii si alegi una fara sa stii care e, ca, chiar nivelul de atractivitate este identic si-ti plac toate la fel.

E exact cum nu poti alege care din copii sa traiasca in caz de o boala si trebuie sa ramana doar unul! Ca acolo e identica treaba, ca sa intelegi mai bine.
Nu poti alege ca nu ai cum, ii iubesti pe ambii 100 % la fel de mult.
Nu e asa simplu cum pare la suprafata.
Ca sa vezi care ramane, nu poti face decat sa bagi doua bile in care pui numele, le amesteci, si sa tragi una, adica lasi sa aleaga soarta, dar nu tu.

Daca iubeai pe unu 97 %, alegeai sa se duca ala fara sa constientizezi de ce-l alegi pe ala, alea 3 % le percepe inconstientul si el iti dicteaza alegerea constienta.

| Meme10Memu explică (pentru Mosotti):

"Aparent sunt identice" - nu tine. Sunt chiar identice. Alegere libera cu ochii deschisi nu tragand la sorti. Prin asta se inlatura cauzalitatea anterioara. Asa ca am demontat argumentul tau.

"E exact cum nu poti alege care din copii sa traiasca in caz de o boala si trebuie sa ramana doar unul!" - nu e exact la fel pentru ca copiii nu sunt identici.

| Meme10Memu explică (pentru Mosotti):

Tocmai asta e pentru ca nu exista vreun criteriu - toate fiind identice. La prima alegere alegi una. Apoi o introduci inapoi si le amesteci apoi alegi iar. La a doua alegere exista probabilitatea sa alegi alta neexistand vreun criteriu dupa care alegi. Reintroducere reamestecare realegere si asa mai departe. Asta inseamna alegere libera intrucat alegerea este aleatorie neexistand vreun criteriu sau vreo formula care determina alegerea. Este alegere libera, vointa libera nefiind constransa de vreun criteriu de vreo formula de vreo cauza anterioara. Astfel alegerea libera vointa libera nu e predictibila.

| Mosotti a răspuns (pentru Meme10Memu):

Daca alegi altceva da! Ai tu dreptate, nu am pus situatia asta insa in discutie ca nu m-am gandit la asta sincer, si zis bine ce ai zis.
Doar daca alegi la fel, atunci era cum zic, bine, sa vezi variantele ca asa daca amesteci variantele si nu le vezi, normal ca alegi altceva fara sa vrei.

Si dovada este ca la cei doi copii, vei alege acelasi lucru adica nu vei putea alege care din ei, adica acolo se respecta ce am zis eu.
La restul e cum spui tu.

| Meme10Memu explică (pentru Mosotti):

"daca amesteci variantele si nu le vezi" - nu-ti vine a crede. Chiar le vezi dupa reamestecare si alegi alta din cele 10 bile si nu alegi aceeasi bila neexistand niciun criteriu de selectie - bilele fiind identice.

Sunt drumuri in viata care cantaresc la fel ca bilele identice, nu 10, insa macar doua se poate sa apara astfel de drumuri. In astfel de momente omului ii este cel mai greu sa faca o alegere pentru ca sub toate aspectele cele doua drumuri cantaresc la fel de mult sau chiar sub aspecte diferite precum o para si o nuca la fel de grele ca un mar si o pruna in aceeasi balanta. Si dupa ani de zile omul spune "imi pare rau, daca alegeam cealalalt drum era mai bine", dar e posibil sa se insele in acest moment intrucat nu are de unde sa stie daca lucrurile chiar ar fi decurs mai bine.

| Mosotti a răspuns (pentru Meme10Memu):

Da, daca vezi variantele sigur ca poti sa nu alegi mereu aceiasi bila asa cum ai zis.

Pai omu nu poate spune "imi pare rau ca am facut asa", ca asa a fost la vremea aia, asa a gandit atunci, nu putea face altfel in acel moment, si da, nu stie daca chiar mergeau bine daca alegea alta varianta, putea fi bine, la fel sau mai rau.

| Meme10Memu explică (pentru Mosotti):

"nu putea face altfel in acel moment" - cred ca putea fiind doua optiuni identice dar nu avea cum sa le aleaga pe ambele optiuni.

Ar mai fi razgandirea.

| Mosotti a răspuns (pentru Meme10Memu):

Da, si razgandirea poate fi, dar tot de la aleator vine, ca gandesti in alt moment ca e mai bine asa.
Uite eu, mamei i-a murit sotul si am vrut sa vina inapoi in Romania, n-am vrut sa raman in Germania in 2017. A vandut tot si a venit acasa (acasa aici, ca acasa era si acolo ca a stat 20 de ani).

Acuma o saptamana m-a luat regretu ca n-am ramas, deci ai dreptate in cazurile astea, de la creier a venit fara sa vreau, de ce, nu stiu.

| Meme10Memu explică (pentru Mosotti):

"dar tot de la aleator vine" - acest aleator vine de la faptul ca drumurile de ales sunt identice si nu exista niciun criteriu de alegere si oricand omul e pus in situatia de a se razgandi cand s-a aflat odata in viata in fata unor astfel de doua drumuri identice.

Vei merge inapoi in Germania si la un moment dat te vei razgandi si vei spune "cred ca era mai bine sa fi ramas in Romania". Asadar, in cazul tau fie ca mergi inapoi in Germania sau ramai in Romania e acelasi lucru daca ai trai vesnic.

| Mosotti a răspuns (pentru Meme10Memu):

Bine, la mine a existat criterul de alegere, insa contextul pentru ca nu am vrut sa raman acolo acum a cam disparut, si atunci nu stiam ca va dispare.

| Meme10Memu explică (pentru Mosotti):

Da, razgandirea e de fapt o alta alegere. Drumurile nu sunt identice in acelasi timp. happy

| Mosotti a răspuns (pentru Meme10Memu):

Normal.

| Meme10Memu explică (pentru Mosotti):

Revin la cele 10 bile. Cum se face ca alege diferit in momente diferite desi bilele sunt identice?

| Mosotti a răspuns (pentru Meme10Memu):

Tinand cont de cum zici tu si ti-am dat dreptate ca nu alege la fel chiar mereu, atunci poate o fi din cauza ca prioritatea era aceiasi insa omul odata crede ca, cutare varianta e buna, alta data crede altceva in mod constient ca ajuta pentru prioritatea respectiva. Deci alege acum o varianta, apoi tot aceiasi, sau alta, e relativ in functie de convingerile in care crede in acel moment.

Varianta mea cu inconstientul duce doar la o aceiasi alegere mereu, aia cu copiii de ex.

Asa ca-s doua variante, si am explicat acum ce ai intrebat la prima varianta, ce despre aia este vorba.

| Meme10Memu explică (pentru Mosotti):

Nu te obliga nimic, niciun criteriu, sa alegi mereu aceeasi bila dintre cele 10 identice. Neexistand nici o obligatie atunci e alegere libera.

| Mosotti a răspuns (pentru Meme10Memu):

Ba da, de ce nu alegi nici a 10-a oara care copil sa traiasca si care nu? Am zis in cazul in care trebuie sa ramana doar unu (cazuri medicale grave unde doar unul sa primeasca inima sau altele, e doar un exemplu).
Si obliga criteriul ca ii iubesti identic pe ambii, si niciodata nu poti alege care, decat daca tragi la sorti fara sa stii.

| Meme10Memu explică (pentru Mosotti):

Luand cele doua exemple, cei zece copii si cele 10 bile putem spune ca exista si ca nu exista libertate de alegere. Ambele afirmatii sunt adevarate insa nu in orice caz si nu in acelasi timp. In unele situatii omul e constrans sau nu e liber sa aleaga sau nu are de ales iar in altele omul e liber sa aleaga liber fara constrangere.

| Mosotti a răspuns (pentru Meme10Memu):

Pai normal ca nu in acelasi timp, am zis daca il pui sa aleaga acum din cei 10 copii care scapa si care ramane, maine pui iar sa aleaga, si tot asa, nu va alege nici unul.
Asa ca daca au nevoie toti de inima si sunt doar 3 inimi, posibil sa moara toti, altfel vor trage la sorti, sau asa ar trebui neaparat sa faca, ca sa scape macar 3.
Si daca iti zice idiotenia "nu pot trage la sorti soarta copiilor", atunci vor muri toti, asa ca tragi si gata.

Am si zis ca in alte situatii omul e liber sa aleaga liber fara constrangere asa cum ai spus.

| Meme10Memu explică (pentru Mosotti):

"Am si zis ca in alte situatii omul e liber sa aleaga liber fara constrangere asa cum ai spus." - imi amintesc ca ai zis asta cu luni in urma pe acest subiect cu alegerea.

Mai e partea urmatoare. Momentele cand omul alege liber sunt rascruci de drumuri in viata si societate. Nu-ti amintesti si tu ca au existat momente de liniste, de plictiseala in viata ta cand ai ales liber neconstrans si probabil ca acum ti se pare ca ai ales gresit? Daca crezi ca ai gresit vin cu ideea salvatoare: "nu poti fi sigur ca era mai bine daca nu alegeai "gresit"". happy Apareau alte evenimente imprevizibile si probabil chiar mai rele. Evenimentele imprevizibile afecteaza pe toti oamenii.

| Mosotti a răspuns (pentru Meme10Memu):

Ba da, sigur ca uneori regret ce am ales alta data crezand ca ar fi fost mai bine daca alegeam aia, insa nu se stie.

| MPersephone a răspuns:

Nu e chiar random.
Pa nivel cognitiv si neurologic se intampla multe procese pe care noi nu le constientizam, dar absplut fiecare idee, alegere este, categoric, o reactie la un anumit stimul, nu un "fulger" intamplator.

| AlinMrs a răspuns:

Daca te referi in luarea de decizii, acestea se bazeaza pe experiente anterioare si in functie de asta facem predictii care ar fi cea mai buna. Sincer nu am multe cunostinte legate de asta insa mi se pare o varianta plauzibila.

| Meme10Memu explică (pentru AlinMrs):

Partea cu experiente anterioare determina partial sau 100% daca ideea aleatoare va fi considerata sau ignorata insa omul nu invata doar din greseli. Mai apare curiozitatea. Curiozitatea nu poate fi numita preferinta 100% deoarece nu stie daca ii va place sau nu. Generatorul de idei are acces la amintiri si experiente anterioare. Multe alegeri facute din curiozitate sunt alegere libera. Cand cineva trebuie sa aleaga pe care drum va merge fara sa aiba niciun indiciu dupa care sa se ghideze sau care sa-l determine care drum sa aleaga.