Pisica mea este sterilizata ( nu mai intra in calduri), si litiaza renala este boala pisicilor sterilizate sau castrate! La usa facea si cu si fara sange. Atunci cand sangereaza inseamna ca s-au produs leziuni pe traiectul de eliminare a urinei, adica uretera. Dar criza poate dura putin, adica sa elimine nisipul o data cu urina, fara sa sangereze, sau poate dura mai mult, cand se elimina putin cate putin, si urina si nisip si poate si sange! Eu in 10 ani am invatat cum sa preintampin crizele periculoase, care pot duce la blocaj renal! Te sfatuiesc sa pui o carpa alba la locul respectiv si un naylon dedesubt, pana te lamuresti daca se urineaza mult si clar, putin si clar sau putin si cu sange. Urinarea cu sange este o urgenta medicala.Atunci cand este bolnava pisica are botul uscat, eventual il tot umezeste cu limba, are temperatura (temperatura lor normala este 39 de grade, asa ca temperatura inseamna 40-41 de grade.)Poti verifica acest lucru daca are urechile fierbinti sau cu termometrul in fundul pisicii! Este posibil si ca pisica ta sa se fi invatat rau! Dar, in principiu, un animal sanatos nu are de ce sa-si schimbe obiceiurile!
E posibil sa fie in calduri si d'aia se manifesta asa. Isi lasa urina langa usa ca sa o simta masculii ca e in calduri si sa o caute.
Poti sa incerci cu spray de tantari. Eu am motan si asa il dezvat sa faca in locurile aiurea. Sprayez bine locul dupa ce il curat si apoi las tubul acolo fara capac. Si din cand in cand mai sprayez sa improspatez mirosul. La al meu are efect. Incearca si tu si vezi daca merge.
Si oricum, daca face asa pentru ca e in calduri in vreo 2 saptamana o sa se potoleasca singura.
Bafta!
Am patit si eu acelasi lucru, si tot la usa de la intrare. Dar, cu regret trebuie sa-ti spun, ca de cate ori facea asta avea probleme de sanatate, adica avea nisip la rinichi, nu putea urina sau urina cu sange. Intotdeauna! Stiam cand sa merg la medic cu ea dupa cum facea la usa! Nu am reusit sa o dezvat nici acum, si are 10 ani.Tot ce pot face este sa-i urmaresc starea de sanatate si sa o iau din pripa, inainte sa faca crizele. La locul respectiv spal cu vanish, dar nu o impiedica sa vina iar data viitoare! Am pus uneori cate un ziar acolo ca sa aud cum fasaie si sa vad ce culoare face pipi, am dat cu parfum...in zadar! De cele mai multe ori ma ia pe nepregatite! Cam la 3 luni face asta.
@neynya :Atunci este bine! Probabil, ca daca a fost ceva, a reusit sa elimine. Si urmareste de cate ori merge la litiera.In principiu, o data pe zi este suficient. Daca face si la litiera si la usa, inseamna ca s-a invatat rau. Eu aveam o expresie cand eram suparata pe ea, si saraca, atunci cand o cert si din ale motive, dar folosesc expresia asta ("magartito") fuge pe litiera! In legatura cu caldurile...motanul vecinei este agitat din alte cauze decat pisica ta! Ea nu mai intra in calduri.Pentru a fi lamurita daca face cu sange sau nu, ar trebui sa folosesti nisip alb la litiera, si atunci vezi! Si de asemenea este hrana pentru pisici care este speciala contra litiazei renale, este cam scumpa, e drept! Dar eu am gasit un fel de mancare pentru pisici mai ieftina si care are PH neutru.Se numeste Top-Cat.
Nu stiu cum se numeste, ca nici nu m-a interesat, dar stiu ca este in jur de 18-20 lei/kg.Eu nu pot sa iau asa ceva ca am 4 pisici! As ajunge la sapa de lemn!
Trebuie sa o invezi sa nu mai faca acolo, de obicei pisicile cand fac in casa oamenii ca sa le obisnuiasca sa faca afara sau in tava cu nisip baga pisica cu botu unde a facut si o loveste un pic peste bot merge iti spun eu ca si eu am pisica si mai face cateodata prin casa.
Succes!
Poti sa stergi locul cu otet. Nu se va mai apropia. Cred ca este in calduri si se simte atrasa de un miros. Am avut si eu problema asta, dar astfel am scapat. Sa nu o certi pentru ca nu va intelege, pisica este manata de un instict sa faca asta. Daca o dojenesti va deveni stresata si frustrata, lucru ce nu ti-l doresti.
Este sterilizata?
@neynya: eu cred ca da, tu ce zici? vorbim de instinct... dincolo de asta, nu mi-ai raspuns, este sau nu sterilizata. indiferent de raspunsul tau, incearca cu otet. si nu o mai certa...
@neynya - chiar daca sunt sterilizate, comunica prin miros de orice fel. sa ne mai si gandim ca isi marcheaza teritoriul. eu daca sunt castrat nu o sa mai inchid usa la intrare? cam asa e si ea...
Din cate stiu eu nu prea tine cu mirosurile pe care NOI le consideram respingatoare. Am citit intr-o revista ca pisicilor nu le place mirosul cojilor de portocale. Nu trebuie sa fie neaparat puternic, ele au mirosul fin si gasesc ceva respingator in acel miros.
@ SRJ: Daca e sterilizata, mai intra in calduri?
@Elianna: Cand facea la usa, facea cu sange? A mea face normal, ba in litiera, ba la usa si fara sange. Dar sincera sa fiu, incep sa ma ingrijorez.
Am bagat-o cu capul in pipi, am certat-o. Degeaba.Se simte nasol cand o cert si pe urma ii trece.
@Elianna: Urineaza mult si clar, nu-i nevoie sa pun carpa. Temperatura nu pare sa aiba. Acum vad ca a facut la litiera, mai putin ce-i drept. Ce parere ai? Oricum daca continua asa, o duc la veterinar.
@SRJ: E sterilizata.Ma gandeam ca pisicile sterilizate nu mai intra in calduri. D-aia o fi motanul vecinei agitat?
@Elianna: Si cea scumpa cum se numeste? Mi-e teama ca, daca ii iau ceva mai ieftin, nu mananca.Ca mata mea e obisnuita cu bobite Royal Canin pentru pisici sensibile(mofturoase); urinary(ce-i drept nu i-am mai luat de cateva saptamani); indoor; hair and skin; hairball; sterilizate; Purina sterilizate si cu conserva de ton in suc propriu pentru oameni(ce-i drept prostia mea, fiindca am inteles ca de la asta exista riscul foarte mare sa faca pietre la rinichi, dar e innebunita dupa el). Nu mananca whiskas(nici bobite, nici umeda); Friskies; nici un alt tip de mancare umeda in afara de Schesir(doar ton). In schimb adora parizerul de pui, carnea de pui(piept, pulpe)-cruda, prajita, fiarta; sunca presata si cam atat. E o mofturoasa si din cauza asta mai face si foamea cand ramane doar cu bobite Acum am lasat-o doar pe bobite ca mi-e teama sa-i mai dau conserva de peste.
Si eu am o pisica si-mi facea la fel!
O urmaream si cind o vedeam ca se ducea sa-si faca nevoile unde nu trebuia, o luam de ceafa si o duceam la litiera. Daca nu facea atunci eram atent, pentru ca pisicile sunt smechere, o duceam iar si asa ori de cite ori era nevoie pentru ca odata s-odata tot trebuia sa faca. Cam asa am obisnuit-o, iar daca apuca sa faca (pipi, kk nu conta) o bagam cu botu acolo pina se murdarea bine ca sa poata savura gustul a ceea ce facea ea. La mine a mers si sa nu-ti fie mila pentru ca te simte si nu vei reusii.
Mai e o problema, daca e in "calduri", nu ai ce face mai ales daca e cotoi (astia-si marcheaza teritoriu) iar daca e pisicuta atunci transmite celorlalte pisici, cotoi ca ea pregatita.
P. S.
Cind o duceam de mai multe ori la litiera o puneam un pic mai "fortat" si de cite ori incerca sa se ridice ii apasam fundul ca si cum si-ar facea nevoile si de multe ori isi dadea drumu alte ori renunta si crede-ma ca pe mine ma asculta si ma iubeste cel mai mult. Cind vrea sa faca ceva si o vad sau o aud e suficient sa strig la ea pentru ca-si da seama din tonul vocii ca nu e bine.
Mult succes!
Nu trebuie sa iei nici o solutie.Si eu am patit acelasi lucru cu pisica mea.Intereseaza-te pe la vecini, nu cumva vreun vecin are un motan.De-acum trebuie sa intre in calduri.Si iti arata ca vrea sa iasa si sa plece dupa motani.Ai grija sa nu o scapi vreo-data pe usa.Si cand o s-o apuce caldurile sa te tiica ca s-ar putea sa faca foarte urat. Ti-am zis chestia cu usa din experienta.Pentru ca a mea cand a vazut ca nu poate sa iasa pe usa, a sarit pe geam.Asta a fost ieri.Am cautat-o, dar nu o mai gasesc.Si am cerut sfaturi la farmacia veterinara si mi-a spus ca nu o sa se intoarca pana ce nu-si gaseste un motan.Si cand o sa se intoarca o sa vina cu pui. Dar pentru mine asta nu mai conteaza.Important este sa vina. Ti-am zis toata chestia asta, ca daca o s-o patesti si tu sa nu te sperii.Desi mie imi este foarte frica, deoarece ea nu avea decat 8 luni, iar farmacista mi-a zis ca o sa se intoarca acasa daca o sa nimereasca drumul.Si de aceea fac des ture prin fata si prin imprejurul blocului.Ca sa imi las pirosul si sa vina dupa miros. Ti-am dat doar niste sfaturi prietenesti