* Specii
* Ingrijire
* Hrana
* Sanatate
* Reproducere
Ingrijire hamsteri
Ce trebuie sa stim inainte sa achizitionam un hamster
Hamsterii sunt animale de companie ideale pentru cei care sunt plecati de acasa in timpul zilei pentru ca sunt animale nocturne iar mare parte a zilei si-o petrec dormind. De asemenea, ingrijirea lor nu necesita foarte mare efort si nici sume mari de bani. Totusi, angajamentul de crestere al unuia sau mai multor hamsteri nu trebuie luat cu usuratate, odata achizitionat, animalul va trebui ingrijit cu responsabilitate. Copiii vor trebui instruiti de catre adulti in ceea ce priveste manipularea si regulile de ingrijire ale hamsterilor.
Hamsterii sunt animale mici si dragalase, a caror lungime poate ajunge pana la 17-18cm lungime (in functie de specie) si a caror durata de viata este de 3 ani desi au fost raportate si cazuri de hamsteri care inregistrau varsta de 4 ani. Exista 5 specii de hamsteri care sunt intalniti ca animale de companie iar din acestea 3 sunt cele mai frecvente: hamsterul sirian (Mesocricetus auratus) - supranumit si hamsterul auriu, hamsterul pitic (Phodopus campbelli, Phodopus sungorus, Phodopus Roborovskii) si hamsterul chinezesc (Cricetulus griseus). Toate aceste specii necesita ingrijiri similare, cu mici diferente. Niciodata nu trebuie sa tinem impreuna specii diferite de hamsteri si in principiu este bine sa ii tinem individual in custi pentru a evita pericolul gestatiilor repetate si a batailor intre indivizii de acelasi sex.
Hamsterii au auzul si mirosul foarte bine dezvoltate, dar vederea este slaba. Ei va vor recunoaste dupa miros si sunetul vocii. Obrajii lor sunt conceputi ca niste pungute care se dilata si in care isi stocheaza hrana. Hamsterii pot fi tinuti in custi cu gratii, custi de plastic sau chiar acvarii si trebuie sa aiba multe jucarii la indemana, intrucat sunt animale foarte active.
Ingrijirea este foarte importanta cand vorbim de bunastarea animalului de casa. Animalele de mici dimensiuni, precum hamsterul, trebuie sa se obisnuiasca sa fie tinute in mana si ingrijite, de la o varsta frageda. Indicat este sa incepeti cu reprize scurte de ingrijire si sa le mariti durata treptat, pana cand animalul va sta linistit atunci cand il periati. Aceasta este o ocazie buna de a verifica si daca micutul are diverse probleme ale pielii, ca umflaturi sau iritatii. De asemenea, puteti inspecta si ochii, urechile, gura, nasul, labutele si unghiile animalului atunci cand acesta va sta linistit in mainile dumneavoastra.
Trebuie sa va asigurati ca nu provocati animalutului disconfort atunci cand ii controlati dintii sau unghiile pentru mai mult timp. Daca dintii patrupedului sunt prea mari atunci acesta nu va mai putea manca si va deveni infometat. Cea mai buna varianta, in cazul companionilor de mici dimensiuni, ar fi o vizita la doctorul veterinar pentru taierea dintilor si a unghiilor. Fata de alte animale de mici dimensiuni, ca iepurii sau porcusorii de Guinea, hamsterii nu au nevoie sa le fie taiate unghiile in mod regulat. Majoritatea hamsterilor isi rod unghiile pentru a le tine scurte. Chiar daca unghiile hamsterului pot fi destul de ascutite, acesta nu va poate zgaria daca il tineti cum trebuie in mana. Totusi, unghiile acestui animalut se pot intepeni in podeaua unei custi de sarma sau intr-un covor, asa ca incercati sa depistati cand unghiile devin prea lungi.
Hamsterii se spala singuri, la fel ca pisicile. Isi vor linge picioarele si labutele si isi vor verifica blana. Nu este deloc nevoie sa facem baie acestor rozatoare. De fapt, nu exista niste cerinte speciale pentru ingrijirea acestor patrupede. Rasele cu par lung, in schimb, vor avea nevoie cateodata sa le fie indepartate mici impuritati din blana. Pentru aceasta sarcina puteti folosi o periuta de dinti moale.
Unele varietati de hamster prefera baile de nisip. Pe piata se gaseste un nisip special pentru aceste animale, la fel de bun si pentru chinchilla (nu folositi nisip normal si cu atat mai putin din cel luat din curte sau din preajma vreunei constructii, pentru ca poate afecta sanatatea animalului). Hamsterii se vor invarti prin acest nisip pentru a indeparta orice mizerie din blana. Folositi un vas destul de mare pentru ca hamsterul sa aiba loc sa se miste iar nivelul nisipului trebuie sa fie de aproximativ 1.3 cm. Daca vasul nu este destul de inalt (cam 5 cm) atunci o mare parte din nisip se va imprastia in jur. Lasati animalutul sa se "scalde" cat doreste, o data pe saptamana, si inlocuiti nisipul dupa doua sau trei folosiri.
Hamsterul are grija de propriile urechi destul de eficient insa exista semne care ar putea indica o afectiune si nevoia ca dumneavoastra sa luati masuri. Daca observati ca animalutul se scarpina excesiv in zona urechilor sau acestea sunt rosii si inflamate trebuie sa mergeti cu hamsterul la doctorul veterinar.
Un animal mic care este batran sau supraponderal nu mai reuseste sa se ingrijeasca singur cum trebuie. Totusi, ii place sa fie curat, asa ca incercati sa stabiliti o rutina a ingrijirii si respectati-o toata viata animalutului.
Site-ul asta este foarte bun, pe el m-am uitat inainte sa-mi iau hamster si a fost foarte folositor!
http://www.descopera.net/animale_hamsterul.html
Bafta!
Heiii! Uite :
http://www.latifa.ro/......un-hamster
http://www.animalutze.com/articole/ingrijirea-hamsterului.php
http://www.zooland.ro/......-4618.html
http://www.animalutul.ro/mamifere-mici/ingrijire/puii-de-hamster/1541/
Spor la ingrijit;).
Funda? :D
Nu era neaparat sa dati copy - paste si sa spuneti ca e raspunsul vostru [ puteatzi da direct site´urile ]
Un animal ne incanta privirea de fiecare data, dar sa ai un animal de companie implica ceva mai mult decat privitul. In acest articol iti vom oferi cateva sfaturi despre cum trebuie ingrijit un mic "blanos" si pufos hamster.
Daca ai cumparat deja un hamster, poti sari peste randurile urmatoare. In cazul in care ai intentia de a cumpara unul, trebuie sa stii ca de obicei hamsterii sunt activi si curiosi, asa ca daca observi unul ceva mai timid decat ceilalti, ar trebui sa iti indrepti privirea catre altul.
Asa cum spuneam mai sus, hamsterii sunt foarte activi si prefera sa aiba un loc de joaca in care sa poata sa faca exercitii, sa alerge sau sa se catere. De preferat sunt acele custi de plastic special amenajate pentru ei, dar nu este exclus nici un acvariu. Trebuie avut insa grija sa aiba un capac ce-l va impiedica pe "nataflet" sa iasa afara. O alta grija pe care o implica acvariul, este ventilatia. Pentru ca este un spatiu inchis, aerul nu va circula foarte mult, asa ca trebuie sa folosesti un capac ce permite aerului proaspat sa intre inauntru.
Dupa ce ai ales cusca, trebuie sa alegi si asternutul. Este de preferat sa folosesti rumegusul, dar este important sa alegi unul ce nu contine uleiuri nocive pentru hamsteri. Cel mai bine e sa cumperi un "asternut" direct din magazin, pentru a nu pune in pericol viata micutului. Trebuie schimbat saptamanal, sau in functie de cat de des se umple "toaleta".
La capitolul mancare, hamsterul nu este foarte pretentios. Mananca aproape orice. Este adevarat ca mai face mofturi cateodata, asa ca vei invata repede ce prefera. Poti sa ii dai peleti speciali sau seminte pentru hamsteri. De asemenea ii poti da legume si fructe si ar trebui sa insemne cam 25% din hrana pe care o consuma zilnic. Din aceste legume si fructe hamsterul isi procura si apa, dar este important sa ii oferi o sursa separata pentru ca hamsterii beau apa. Un picurator special este bine-venit.
Un hamster curat, este un hamster fericit! funda?
Buna,INGRIJIREA HAMSTERILOR
1. Cusca.
Asigurati-va ca ati achizitionat o cusca suficient de mare pentru un hamster adult din specia aleasa de dumnevoastra. Rotile sunt adesea prea mici pentru sirienii adulti si trebuie inlocuite. Fiecare tip de cusca are propriile avantaje si dezavantaje, asa ca alegeti tipul care va satisface cel mai bine nevoile.
In cusca, trebuie sa existe tot timpul o sursa de apa proaspata. Este bun si un vas pentru hrana, desi hamsterii aleg, in general, sa depoziteze hrana prin ascunzisurile din cusca. O casuta este si ea apreicata de hasmteri. Aveti grija ca jcuariile si casuta hamsterului sa fie usor de curatat si dezinfectat; usile trebuie sa fie suficient de mari pentru ca hamsterul sa poata iesi fara sa se raneasca.
3. Curatenia
Custile trebuie sa fie minutios curatate o data pe saptamana, doar daca hamsterii nu sunt foarte mici. Fructele si legumele proaspete trebuie inlaturate la 24 de ore dupa ce au fost date hamsterului si nu au fost consumate, pentru a evita alterarea. La fiecare curatenie, trebuie sa verificati starea de sanatate a hamsterului. Daca exista ceva suspicios, adresati-va medicului veterinar.
Hamsterii nu au nevoie de bai si pot sa se imbolnaveasca daca le este frig. Acestia se ingrijesc si curata singuri. Din cand in cand, multi hamsteri apreciaza o baie in tarana.
4. Perierea
Multi hamsteri au nevoie de periere, in special cei cu parul lung. Daca sunt ingrijiti bine, procesul de periere nu dureaza foarte mult iar hamsterul nu va oopune rezistenta. Pentru foarte multi hamsteri conteaza foarte mult ca atunci ce ii periati sa le vorbiti in soapta, cu o voce calda si sa folositi miscari lente si gentile. Tineti hamsterul cat mai aproape de pamant, pentru a evita caderile. Chiar si dupa ce a fost periat, hamsterul trebuie tinut cat mai aproape de pamant, nu trebuie sa va plimbati cu el prin casa si nici sa il tineti pe umeri.
5. Sanatate
Hamsterii sunt, in general, animale foarte sanatoase. Cu toate acestea, si ei se pot imbolnavi. La cat mai scurt timp dupa achizitionarea unui hasmter, trebuie sa consultati un medic veterinar bun. Acesta va poate ajuta in caz de urgenta. O data ce ati observat ca hamsterul dumneavoastra nu este in apele lui, duceti-l cat mai repede la veterinar. Bolile hamsterilor progreseaza foarte repede, de aceea fiind necesara actionarea imediata.
Hamsterii se spala singuri, la fel ca pisicile. Isi vor linge picioarele si labutele si isi vor verifica blana. Nu este deloc nevoie sa facem baie acestor rozatoare. De fapt, nu exista niste cerinte speciale pentru ingrijirea acestor patrupede. Rasele cu par lung, in schimb, vor avea nevoie cateodata sa le fie indepartate mici impuritati din blana. Pentru aceasta sarcina puteti folosi o periuta de dinti moale. Unele varietati de hamster prefera baile de nisip.
si hranirea
Hamsterul este un mamifer omnivor, adica mananca aproape orice: banane, mere, nuci, graunte, boabe de fasole, paste, carne de pui, oua si, bineinteles, mancare speciala pentru hamsteri, disponibila in magazinele speciale.
Apa nu trebuie sa-i lipseasca: vasul din care bea sa fie mereu umplut pana sus. Hamsterului ii plac de asemenea carnea de orice fel si verdeturile proaspete in cantitati mici. Evitati sa-i dati lamaie sau portocala. Verificati in primele zile cat mananca si ce-i place mai mult, pentru a sti dinainte "meniul" zilelor urmatoare. funda? pup
INGRIJIREA HAMSTERILOR
1. Cusca.
Asigurati-va ca ati achizitionat o cusca suficient de mare pentru un hamster adult din specia aleasa de dumnevoastra. Rotile sunt adesea prea mici pentru sirienii adulti si trebuie inlocuite. Fiecare tip de cusca are propriile avantaje si dezavantaje, asa ca alegeti tipul care va satisface cel mai bine nevoile.
In cusca, trebuie sa existe tot timpul o sursa de apa proaspata. Este bun si un vas pentru hrana, desi hamsterii aleg, in general, sa depoziteze hrana prin ascunzisurile din cusca. O casuta este si ea apreicata de hasmteri. Aveti grija ca jcuariile si casuta hamsterului sa fie usor de curatat si dezinfectat; usile trebuie sa fie suficient de mari pentru ca hamsterul sa poata iesi fara sa se raneasca.
2. Furniturile
Evitati asternuturile din cedru. Cedrul contine niste uleiuri care pot afecta sistemul respirator al hasmterului. Exisat ingrijorari si in ceea ce priveste pinul. Alegeti alimente de calitate care sa alcatuiasca o dieta cat mai variata. Hamsterii nu au tendinta de a manca mai mult decat au nevoie. Insa au obiceiul de a-si face rezerve mari de hrana, in colturi sau ascunzisuri, chiar daca nu au nevoie de toata aceasta cantitate. Cu toate acestea, nu este eliminat risul de a se ingrasa, daca nu le este administrata o dieta potrivita. Evitati "delicatesele" pentru hamsteri din magazine (care sunt lipsite in nutrienti si sunt foarte scumpe) si bazati-va pe portii mici de fructe si legume, mult mai apreciate de catre animalute si mult mai sanatoase. Evitati citricele, salata verde si alte legume cu substante puternice, precum usturoiul si ceapa. Bazati-va pe mere, broccoli, capsune si dovlecei. Pentru a evita deranjamentele stomacale, introduceti fructele si legumele treptat in alimentatia hamsterului dumneavoastra.
3. Curatenia
Custile trebuie sa fie minutios curatate o data pe saptamana, doar daca hamsterii nu sunt foarte mici. Fructele si legumele proaspete trebuie inlaturate la 24 de ore dupa ce au fost date hamsterului si nu au fost consumate, pentru a evita alterarea. La fiecare curatenie, trebuie sa verificati starea de sanatate a hamsterului. Daca exista ceva suspicios, adresati-va medicului veterinar.
Hamsterii nu au nevoie de bai si pot sa se imbolnaveasca daca le este frig. Acestia se ingrijesc si curata singuri. Din cand in cand, multi hamsteri apreciaza o baie in tarana.
4. Perierea
Multi hamsteri au nevoie de periere, in special cei cu parul lung. Daca sunt ingrijiti bine, procesul de periere nu dureaza foarte mult iar hamsterul nu va oopune rezistenta. Pentru foarte multi hamsteri conteaza foarte mult ca atunci ce ii periati sa le vorbiti in soapta, cu o voce calda si sa folositi miscari lente si gentile. Tineti hamsterul cat mai aproape de pamant, pentru a evita caderile. Chiar si dupa ce a fost periat, hamsterul trebuie tinut cat mai aproape de pamant, nu trebuie sa va plimbati cu el prin casa si nici sa il tineti pe umeri.
Nu uitati ca hamsterii pot sa si muste daca sunt speriati sau se simt amenitati, iar muscatura lor nu este chiar usoara. Nu puneti mana pe un hamster atunci cand doarme. Asigurati-va ca este treaz si pregatit pentru a fi manevrat. Nu maevrati hamsterul in preajma unor grupuri mari de persoane, sau in zgomot mare. Hamsterii au un simt al auzului foarte dezvoltat, iar zgomotele puternice pot avea un impact negativ asupra lor.
Pe de alta parte, hamsterii nu au o vedere laterala prea buna. De aceea, pot cadea foarte usor de pe mese sau de pe pat, putandu-se rani. Asigurati-va ca sunt in siguranta. Hamsterii nu ar trebui sa fie lasati sa alerge liberi prin casa, deoarece, fiind foarte mici, se pot pierde usor sau se poate calca pe ei.
5. Sanatate
Hamsterii sunt, in general, animale foarte sanatoase. Cu toate acestea, si ei se pot imbolnavi. La cat mai scurt timp dupa achizitionarea unui hasmter, trebuie sa consultati un medic veterinar bun. Acesta va poate ajuta in caz de urgenta. O data ce ati observat ca hamsterul dumneavoastra nu este in apele lui, duceti-l cat mai repede la veterinar. Bolile hamsterilor progreseaza foarte repede, de aceea fiind necesara actionarea imediata.
Nelutuborda întreabă: