Eu iti raspund dupa ce am intrebat-o pe prietena mea care e medic veterinar. Nu, varsta minima nu este de un an jumate, varsta minima pentru imperechere este de 2 ani la orice catea. Asta daca iti doresti tot ce e mai bun pentru ea si catei. Daca nu, poti s-o imperechezi si inainte de 2 ani, dar sa nu te miri daca puii nu vor trai, sau nu poate sa-i fete sau moare in timp ce se chinuie sa-i fete. Evident, asta nu se intampla absolut la toate catelele, dar majoritatea au probleme daca fac pui inainte de 2 ani.
Si ink ceva, e posibil sa nici nu aiba instinct matern daca e prea mica. E posibil ca dupa ce ii ''livreaza'' sa uite de ei si sa se poarte ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Si cand va veni vremea sa o imperechezi, sa alegi un mascul mai mic ca ea, ca sa nu fie puii prea mari si sa-i fete usor. Prietena asta a mea a avut un caz cu o catea yorkshire care s-a imperecheat cu un mascul mai mare ca ea, desi din aceeasi rasa, si nu a putut sa fete catelul, pentru ca ala mic era pe jumatatea maica-si. Deci ai mare grija cand si cu cine se imperecheaza, sa nu ai surprize neplacute!
Varsta minima este un an si jumatate la orice catel. Te sfatuiesc pe la doi ani cand e pregatita, dar trebuie sa-i cauti si un partener potrivit, doar nu face cu oricine. Ea trebuie sa se inteleaga cu catelul.
Daca te grabesti poti sa o imperechezi dupa un an, daca nu e nici o graba, recomandat este dupa ce implineste cel putin un an si jumatate; in nici un caz mai devreme de un an.
La la un an si jumatate cand mai creste unpic dar ea e pregatita inca de la un an
Deniissel întreabă: