Imediat dupa ce a nascut puii, stapanii constata ca femela scade in greutate. In aceasta perioada, catelusa are nevoie de 2, 3 ori mai multa hrana decat un patruped obisnuit, pentru a produce suficient lapte. Astfel, femelele trebuie hranite de mai multe ori pe zi. Daca medicul veterinar este de acord, stapanii le pot lasa hrana uscata la discretie in locul unde obisnuiesc sa manance. Perioada alaptarii dureaza cinci saptamani de la nastere. Intre 5-8 saptamani, catelusii vor manca si hrana solida, iar dupa 8 saptamani vor fi intarcati. Imediat dupa intarcare, mama trebuie sa revina la dieta ei normala.
Ratia zilnica trebuie sa fie complexa si completa si trebuie sa contina: 1/3 carne sau alte produse cu proteine de origine animala sau peste complet dezosat - fierte. Carnea de vacasi cea de pasare se recomanda sa se dea cruda, deoarece prelucrarea termica ii reduce din valoarea nutritiva si o face mai greu de digerat. Este bine sa evitati sa dati cainelui dvs. carne de porcsi cu atat mai putin cruda, aceasta putand sa trasmita animalului boli virotice grave; 1/3 cereale fierte sau mamaliga; 1/3 legume fierte usor. Este indicat ca femelelor, mai ales, sa li se introduca in alimentatia zilnica patrunjel crud tocat, care preintampina gestatia falsa.
Avand un ficat sensibil braza de vaci este un excelent aliment pentru caini. De 2-3 ori pe saptamana este bine sa ii dati cainelui dvs sa consume cate un ou, fiind un produs cu o valoare nutritiva ridicata - galbenusul crud se amesteca in mancare, iar albusul se da intotdeuna fiert. Adaugati in alimentatia animalului grasimi vegetale sau animale, precum: margarina, untura, unt sau ulei.
In alimentatia cainilor urmatoarele produse sunt complet interzise: oasele de pasare, de miel, iepure sau peste, care pot produce perforatii intestinale sau iritatii ale mucoasei gastrice (dar este recomandat sa introduceti in mancare oase de pui zdobite); carnea de vanat sau de porc cruda, organele sau pestele crud, generatoare de parazitoze sau viroze grave; fasolea uscata, cartofii, painea proaspata, lintea, varza acra, mazarea, alunele sau nucile care sunt indigeste sau pot provoca boli de piele; prajiturile, cremele, maionezele, care conduc la obezitate si lipsa de apetit pentru celelalte alimente; ciocolata si provoaca stari de nervozitate; mezelurile, afumaturile sau braza fermentata sunt nocive pentru stomac.
Pentru ca animalele inghit cu lacomie mancarea si nu o mesteca, aceasta fiind digerata in stomac, este recomandat sa taiati alimentele in bucati mici sau sa le tocati. Mancarea nu trebuie sa fie nici rece, nici fierbinte, ci calduta, sub forma de pasta semilichida (adaugati in hrana solida zeama de legume sau apa) si cu un adaos de sare la fel ca pentru oameni. sper sa te ajute
Dai de multe ori pe zi sa manance, poate e obosita ca trebuie tot timpul sa aiba grija de ei. Daca vrei sa dai pui ai putea sa faci o poza cand ei au in jur de 3 luni si sa o pui pe www.animale.ro asa isi vor gasi repede noi stapani.Succes:)
In general ar trebui sa manance de 2 ori pe zi, dar avand in vedere ca a nascut si alapteaza atatia puisori, e normal sa manance mai mult, sa aiba lapte.Asa ca dai sa manance mai mult.Intreaba la un magazin de animale daca este hrana pentru catele care alapteaza, stiu ca pentru pisici era.Eu am un caniche. Felicitari! Ce faci cu puisorii?
Sa ti triasca. din cite stiu o sa mi dai si mie un pui.[catel]nu?/? dar nu uita sa i vaccinezi, te pup vb pe mess
Pai catelusa ti-a facut puisori? :OoO
wtfF? oO eu stiam ca gaina cloceste oua si ies pui nu cateii :O
Vreau si eu un pui de caţel!
Cred ca trebuie sa-i dai mancare de catei si nu stiu daca e interzis ceva, daca nu-i prieste nu va manca, fii sigura. dai de toate ca are nevoie sa-si hraneasca puisorii.
Bafta!