Depinde ce fel ai vrea sa o dresezi, si ce rasa e... Daca ai caine de vanatoare, ei se dreseaza foarte usor, aproape din instinct. Insa tind sa cred ca ai un catel mai micut, si mai putin "pradator". Cu unele specii de catei nu poti face mare lucru, deci ar fi fost de folos sa ne spui cam ce ai vrea sa faci cu ea.
Dar, in principiu, poti dresa toti cateii intr-un fel...De exemplu, poti sa iti faci catelusa sa dea "noroc" cu tine, si de destul de simplu. O iei de labuta, si, ca si cand ai da noroc cu ea, ii strangi labuta si o misti, spunand "Noroc!". Dupa, ii dai o mica gustare buna( de exemplu, daca stii care e mancarea ei preferata ii poti da o mica bucatica, ca sa o rasfeti). Dupa, repeti procedura, spunand intai "Noroc!" si apoi ii iei labuta, recompensand-o de fiecare data. La un moment dat, vazand cum functioneaza si recompensele primite, cand vei spune "Noroc!" ea va eactiona, dand singura labuta.
Si, astfel, poti sa o inveti mai multe trucuri, folosind metoda cu recompensa. Sper ca te-am ajutat, si sa ai o catelusa fericita si sanatoasa!
Hii! Si eu am o catelusa pe care o cheama Pufarina si e bichon maltez. [care a si nascut acum cateva saptamani 4 pui]:*
Eu am reusit sa o dresez si iata ce stie sa faca: sa sada, sa dea labuta, sa stea culcata si sa se rostogoleasca.
Am reusit sa o dresez cu biscuiti. Daca facea exercitiul pe care o puneam sa il faca primea un biscuite.
Incearca sa ii iei de exemplu labuta si sa ii explici. Incearca de multe ori pana va intelege. {Nu uita trebuie sa ai multa rabdare!}
Succes!:d
Sper k ti-am fost de folos!