Bună!
Așa mi s-a întâmplat și mie, încălzește-o bine, ai mare grijă de ea să nu moară, e foarte nepotrivit să facă baie pe frigul ăsta.
Baftă!
O zi bună!
Sa moara? Pai nu o dau pe afara pe vremea asta
Știu mă refeream, că e mai cald vara în casă și fără încălzire, adică poți să dai drumul la căldură, și vara va fi mereu mai cald.
O zi bună!
Ii este frig, pune o paturica pe ea, tremuratul si frisonatul este pentru ca incerca sa se incalzeasca si noi oamenii tremuram ca sa ne incazim este ceva innstinctiv.
De frica tremura, nu de frig.
Are schema de vaccinuri completa? Cainele nu se spala pana nu ai terminat cu toate cele 3 vaccinuri.
Da,are 4 vaccinuri facute si urmeaza sa il fac luni pe ultimul.
In principiu un caine sanatos nu are nevoie de baie, el mentinandu-se curat prin periere si pieptanare, care sunt procedee suficiente pentru a indeparta cu succes firele de par moarte si murdaria care se aduna in blana (praful si celulele moarte de pe piele).
Un caine sanatos are blana lucioasa - luciul este conferit de secretia naturala de sebum care se intinde pe firul de par, protejandu-l si dandu-i un aspect sanatos. O blana sanatoasa, acoperita cu o cantitate normala de sebum, este stralucitoare, nu se electrizeaza si, daca animalul este bine ingrijit prin pieptanare si periere regulata, glandele perianale sunt vidate si cainele nu are o boala care sa ii dea un miros neplacut, miroase discret si specific, dar nu deranjant, "a caine". Mirosul se accentueaza la umezeala, de unde si expresia "miroase a caine plouat".
Desi in mod normal imbaierea cainelui nu este necesara iar baile prea dese pot fi chiar daunatoare cainelui, uscandu-i excesiv pielea si predispunandu-l la afectiuni cutanate, exista cazuri exceptionale in care baia trebuie facuta. Aceste situatii speciale sunt cele in care cainele se murdareste excesiv sau in care blana cainelui este patata de o substanta care trebuie indepartata. Astfel, cainele trebuie imbaiat:
in urma unei plimbari afara in plina vreme ploioasa si mai ales daca s-a tavalit si in noroi, (baia este necesara din motive evidente);
in urma unei bai intr-o apa dulce (apa lacurilor, in special, poate contine paraziti, astfel ca este bine ca in acest caz cainele sa fie spalat cu un sampon antiparazitar);
daca s-a murdarit accidental cu o substanta uleioasa sau toxica (benzina, motorina, vopsea etc, caz in care baia trebuie sa fie serioasa si prelungita pana la eliminarea substantei respective)
daca trebuie sa urmeze un tratament care implica imbaiere (samponari antiparazitare, antimicotice etc.)
daca urmeaza sa fie prezentat la o expozitie canina (caz in care tratamentul de dupa baie aplicat blanii este mai laborios si mai special).
Cainilor in general le place apa; daca prima baie se face corespunzator si cainele se simte in siguranta, daca apa nu e prea fierbinte sau daca nu aluneca si nu ii intra sapun in ochi, la urmatoarele bai cainele va participa cu placere. Daca, in schimb, prima baie produce o impresie neplacuta asupra cainelui, acesta va disparea in spatele canapelei de fiecare data cand va banui, dupa preparative, ca urmeaza sa fie supus din nou supliciului.
Asadar, cea mai importanta baie din viata cainelui dumneavoastra este prima. Astfel, veti pregati momentul minutios, pentru ca totul sa fie perfect si sa aveti, in urma acestei prime bai, un caine amator de astfel de distractii.
Pregatirea baii cainelui
Cainele trebuie sa fie familiarizat cu camera de baie, care in niciun caz nu se va folosi pentru a inchide cainele pentru a-l pedepsi. Daca folositi camera de baie ca pe o carcera, sa nu va mirati cand cainele va refuza cu obstinatie sa intre inauntru. Asadar, lasati din cand in cand cainele sa intre cu dumneavoastra in camera de baie - cand va spalati dimineata, de exemplu. Stropiti-l uneori cu apa, in joaca. Invatati-l ca apa poate fi o distractie iar camera de baie o camera ca oricare alta din casa.
Cand se apropie momentul stabilit pentru baie asezati pe fundul cazii un prosop mare; prosopul se va imbiba cu apa si va impiedica alunecarea cainelui in timpul baii, situatie care poate sa-l sperie pe el si sa va incurce pe dumneavoastra. In acest scop, daca aveti, puteti folosi un covor din cauciuc - este mai stabil decat un prosop si are aderenta mai mare. Apoi potriviti temperatura apei (testati pe incheietura mainii sau partea interioara a cotului, ca pentru bebelusi) si umpleti cada in asa fel incat apa sa ajunga la cca 5-10 cm sub burta cainelui, in asa fel incat, daca ii ridicati un picior, acesta sa poata iesi cu usurinta in totalitate afara din apa. Daca apa este prea mare, nu veti putea sampona bine cainele pe picioare, pe burta si in zona coapselor, a cozii si a pieptului. Daca apa este prea mica va va fi dificil sa udati cainele inaintea samponarii si sa va folositi de apa din cada pentru a indeparta samponul in exces inainte de clatire. Asezati la indemana samponul special pentru caini, cu capacul desfacut. De asemenea, aduceti in baie un prosop mare destinat cainelui, pe care asezati-l in apropierea cazii. Daca veti folosi dusul pentru limpezire, nu mai este nevoie sa va pregatiti cu o galeata sau un lighean mare plin cu apa calda. Intrucat in diverse momente ale baii cainele va avea tendinta sa se scuture, e bine sa purtati un tricou sau o bluza de casa, pentru ca va veti uda oricum, macar putin.
Baia propriu-zisa a cainelui
Cainele se cheama in camera de baie si stapanul il va lua cu blandete in brate, vorbindu-i, scarpinandu-l si mangaindu-l. Incet, il va aseza in apa, intai cu picioarele dinapoi si apoi, daca nu protesteaza, cu toate patru picioarele. Daca temperatura apei este buna, cainele in general nu protesteaza. Incepeti prin a va turna sampon in palmele ude si a forma un colier de clabuc in jurul gatului cainelui; aceasta masura va impiedica eventualii paraziti sa i se refugieze pe cap in timpul baii. Continuati prin a umezi cu apa toata blana cainelui, dinspre gat inspre coada, fara a uda capul si ferind urechile. Urechile cainilor sunt sensibile la apa si, daca accidental ramane umezeala in ele dupa o baie, cainele risca sa faca otita. Atentie, daca doriti sa folositi dusul pentru umezirea blanii sau pentru clatire, trebuie sa stiti ca apa trebuie potrivita cu atentie inainte de a indrepta jetul spre caine si ca unii caini se sperie de zgomotul facut de dus. Dupa ce ati udat cainele complet, turnati sampon in palme si incepeti sa samponati cainele, masand usor pielea. In mod normal cainilor le place macar partea asta a baii. Dupa ce ati samponat bine tot corpul cainelui, limpeziti cu apa curata din belsug, fie turnand apa din lighean, fie folosind dusul, pana cand samponul este perfect indepartat. Apa ramasa in blana se scurge apasand blana cu mana in sensul cresterii firelor de par si aceasta operatiune este necesara mai ales in cazul raselor cu par lung. Puteti scoate dopul cazii, lasand apa murdara sa se scurga, si incepeti sa samponati picioarele, pe care apoi le limpeziti bine cu apa. Acesta este unul dintre momentele cand cainele va vrea sa se scuture, asadar veti pune rapid pe el prosopul si il veti usca dumneavoastra, frecand energic blana si masand astfel bine intreg corpul cainelui. Masajul este benefic pentru refacerea stratului natural de sebum de pe blana, intrucat stimuleaza circulatia sangelui prin vasele capilare care hranesc pielea si glandele din piele.
Uscarea si toaletarea cainelui dupa baie
Cainele, cu blana inca umeda, va fi dus intr-o incapere din casa in care este cald si nu sunt curenti de aer. Va fi invelit intr-un alt prosop uscat si va fi lasat sa se usuce natural - cainii detesta foenul! Daca totusi va decideti sa folositi uscatorul de par si cainele il accepta, aveti grija sa nu il apropiati prea mult de pielea cainelui, intrucat jetul de aer fierbinte il poate deranja, speria si chiar frige. Cand blana este uscata, cainele se unge pana la piele, prin masaj, cu lanolina, ulei de nurca sau un alt ulei special apoi se perie si se piaptana, descalcindu-se eventualele noduri si indepartandu-se prin taiere cu o foarfeca ceea ce nu se poate descalci. Daca este cazul, se taie unghiile, intrucat dupa baie sunt mai moi si operatiunea este mai usoara. Se curata apoi urechile cainelui si i se da o gustare - baia a fost un succes!
Retineti!
Nu imbaiati cainele mai des decat este cazul! De doua ori pe an este suficient! Daca miroase neplacut, incercati sa eliminati cauzele sau, daca nu stiti care sunt acestea, mergeti la medicul veterinar.
Folositi numai sampoane speciale pentru caini; sampoanele pentru uz uman nu sunt potrivite pentru blana si pielea cainilor - ele pot usca pielea, o pot irita, pot degresa excesiv blana si astfel ati face cainelui mai mult rau decat bine.
Feriti ochii si urechile cainelui de apa!
Verificati intotdeauna temperatura apei - atat apa din cada cat si a jetului de la dus.
Dupa baie, nu lasati cainele cu blana inca umeda afara pe vreme rece!
Dupa baie, periati cainele, mai ales daca are blana lunga!
http://www.animalutze.com/articole/baia-cainelui-cand-de-ce-cu-ce-si-cu.php
Humm,si eu am un caine [Chiuaua], tremura uneori dar la specia asta e normal, la al tau nu stiu ce poate fi, probabil de frica la ceva, bucurie..probabil a racit, tinel la caldura...
Buna..pai nu este normal...
Ai uscato? Sau ai lasat-o asa?
Daca ai lasat-o asa atunci va trebui sa o usti ca ii este frig iar daca ai uscato probabil ca are febra controleazai nasucul sa vezi daca e fierbinte inseamna ca are febra. te sfatuiesc ( in caz ca doamne fereste are febra ) ca maine la prima ora sa o duci sa o vada un veterinar! E cel mai bine!
Succes
Am uscat-o...acum nu mai tremura dar are nasucul destul de cald.O tin intr-un prosop...si cat de cat este uscata.