| NonZarek a întrebat:

Am o intrebare! As vrea sa imi cumpar un aparat foto dslr si am gasit oferta la 450 lei dar are 10mpx, intrebarea mea este, cand vreau sa cumpar un aparat foto la ce trebuie sa ma uit pentru a fi bun, mpx ce inseamna de fapt? Daca il iau cu 10mpx merita?

Răspuns Câştigător
| Chez0nz a răspuns:

Buna.
Numarul de megapixeli

Megapixelii sunt caracteristica senzorului foto care determina rezolutia finala a imaginii obtinute de aparat. De exemplu o imagine de 1000 x 1000 pixeli are in total un megapixel. Numarul de megapixeli ai unei imagini se obtine inmultind rezolutia pe orizontala cu cea de pe verticala. Numarul de megapixeli este una din caracteristicile folosite in mod uzual pentru a compara doua aparate foto, insa este si cea mai gresita dintre aceastea, calitatea imaginii fiind determinata in principal de marimea senzorului foto si calitatea obiectivului. Cum majoritatea aparatelor foto ieftine au aceeasi dimensiune a senzorului rezulta pixeli mai mici si mai inghesuiti pe suprafata acestuia, pixeli care vor imparti aceeasi cantitate totala de lumina care atinge aria senzorului. O rezolutie de peste 5-6 megapixeli nu isi are rostul decat in mediile profesionale, deci nu va lasati inselati de 10 megapixeli oferiti la 400-500 RON.

Apertura obiectivului

De obicei pentru fiecare apart foto sau obiectiv (daca vorbim de aparate foto DSLR care au obiective interschimbabile) se specifica doua rapoarte pentru apertura (deschiderea obiectivului care determina cantitatea de lumina care va atinge senzorul foto), un raport pentru distanta focala minima si un raport pentru distanta focala maxima. Rapoartele sunt de forma f/x, x putand lua valori gen 1, 2, 2.8, 4, 5.6 etc. Pentru aparatele foto mainstream si entry level valori f/2.8 sunt tipice pentru apertura la distanta focala minima (wide) si f/5.6, f/8 pentru distanta focala maxima (tele). Valori mai mari gen f/2, f/1 denota obiective foarte luminoase, care permit obtinerea unor fotografii mai clare in conditii de iluminare redusa sau la valori ISO mai mici.

Zoom optic

In cazul zoom-ului (cat de mult putem sa "ne apropiem" de subiect fara sa ne deplasam fizic) trebuie facuta distinctia intre zoom optic (realizat prin miscarea lentilelor obiectivului si modificarea distantei focale) si zoom-ul digital (marirea artificiala a imaginii obtinute, marire care se poate face ulterior dintr-un program de editare foto). Singura caracteristica a zoom-ului care conteaza este cel optic. Cu cat este mai mare cu atat vom putea obtine detalii mai bune ale obiectelor aflate in departare. Trebuie retinut insa ca un zoom optic prea mare inseamna un obiectiv foto nespecializat, care va distorsiona vizibil caracteristicile geometrice ale imaginilor obtinute la valori extreme (pozitie foarte wide sau foarte tele a obiectivului).

ANUNTURI
Alimentare

Este important si modul in care este alimentat aparatul foto: cu baterii AA, AAA sau acumulatori diferiti de la model la model. Ambele metode au avantaje si dezavantaje: in cazul bateriilor AA si AAA autonomia este mai mica, dar avantajul este ca poti cara cu tine una sau mai multe perechi de rezerva, la care poti apela oricand. In plus, daca folosesti baterii reincarcabile trebuie sa iei cu tine si un incarcator de priza. In cazul acumulatorilor dedicati, diferiti de obicei de la model la model, ai avantajul unei autonomii mai mari, dar in timp capacitatea acestora scade, trebuind inlocuiti. Aici apare dezavantajul: pret mare comparat cu al unor baterii reincarcabile plus problemele de disponibilitate redusa a acestora.

Stocarea fotografiilor

Un ultim criteriu este felul in care se face stocarea fotografiilor. Cum pe piata exista peste 20 de tipuri de carduri de memorie este bine sa te uiti si la formatul folosit de aparatul foto pe care vrei sa il cumperi: cu cat este un format mai raspandit cu atat creste posibilitatea de a refolosi cardul si in alte dispozitive, plus ci avantajul unui pret mai mic per gigabyte. Orienteaza-te in principal dupa aparate foto care suporta unul din formatele urmatoare: Secure Digital (SD), SDHC, miniSD, microSD, miniSDHC si microSDHC. Nu uita ca miniSD si microSD pot fi folosite in sloturi SD cu ajutorul unor convertoare, iar cele microSD si miniSDHC in sloturi SDHC tot cu ajutorul unor convertoare. Desi fizic cardurile SD si SDHC arata la fel, primele pot fi folosite si in sloturi SDHC, dar viceversa nu este valabila.

Acestea sunt cele mai importante caracteristici la care trebuie sa te uiti cand vrei sa alegi un aparat foto mainstream sau entry level, in cazul aparatelor foto profesioniste lucrurile fiind ceva mai complicate, motiv pentru care acest aspect il voi dezvolta intr-un articol viitor.

| Salontanul a răspuns (pentru Chez0nz):

Decat sa-i fi dat acesta explicatie lunga ii dadeai link-ul de unde ai luat-o! https://www.giz.ro/......foto-1064/

| Chez0nz a răspuns (pentru Salontanul):

Poate are conexiune slaba la net, poate nu are timp sa intre pe site... asa are aici tot ce cauta.

3 răspunsuri:
| Kyttynna a răspuns:

La obiectiv, sa poata capta si pe zi si pe noapte, focalizare si aparatul sa aiba setari sa poti poza portrete, in natura, mai multe optiuni.