| anonim_3372 a întrebat:

Am o pisica de nici un an, pe care am sterilizat-o. Ea nu a mai dormit niciodata in casa pana acum. Deoarece veterinarul nu mi-a spus nimic concret, va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi. Cand pot sa o las afara? Cand isi va reveni? Cand incepe sa manance?
Multumesc.

3 răspunsuri:
Elianna
| Elianna a răspuns:

Pisica trebuie tinuta sub observatie atenta pana iese anestezia din ea, adica aprox. 12 ore.Probabil ca ai vazut cum se manifesta dupa operatie, ca un om beat, care vrea sa se miste dar nu poate merge drept! Se va lovi de mobila, va cadea din pat, va fi foarte agitata.Trebuie avut grija de ea pana se dezmaticeste complet. Apoi ea va sta ghemuita si intr-un loc, pentru ca va avea dureri. Trebuie sa ai grija sa nu-si roada atele de la operatie(ca altfel trebuie cusuta din nou si este foarte grav ca va trebui adormita iar) si in caz de nevoie sa-i pui guler elisabetan, cam 9-10 zile. Timp de trei zile trebuie facut tratament cu antibiotice la veterinar sau se poate da si acasa pastile antibiotice de uz veterinar, cate 1/2 synulox la 12 ore. Din ziua a 2-3 se va misca normal si va manca. Poti sa o lasi afara dupa 3-4 zile dar trebuie ferita de alte pisici care ar putea-o bate. Daca nu a fost cusuta cu ata autoabsorbanta, trebuie sa mergi dupa 9-10 zile(sau cand ti-a zis medicul)sa-i scoata atele! Daca vrei mai multe informatii scrie-mi pe privat.Eu am castrat multe pisicute, si ale mele si maidaneze.

| kytty a răspuns:

Se spune ca pisicile castrate isi pierd pofta de viata si motanii devin obezi si somnorosi. Se spune ca femela trebuie sa intarce macar o generatie de pui inainte sa fie castrata. De asemenea, se spune ca aceasta operatie reduce riscul litiazei renale... Dar nu este asa.
Castrarea la motan cat si sterilizarea la pisica, elimina atat problemele de sanatate cat si de comportament asociate productiei de hormoni sexuali si genereaza modificari legate de lipsa acestora. Se recomanda, tocmai din acest motiv, castrarea animalelor care au ajuns la maturitate si procesul de crestere s-a incheiat (pe cat posibil inainte de primele calduri), deoarece hormonii sexuali au si ei un rol in dezvoltarea armonioasa a animalului.
Comportamentul pisicilor necastrate/nesterilizate:
Pisicile in calduri "cheama" motanii cu mieunaturi prelungi, nu mananca aproape deloc in perioada respectiva si in plus, zgomotul pe care il fac mai ales noaptea nu ne lasa sa dormim. Si acest lucru se intampla de cel putin doua ori pe an! Motanii isi marcheaza teritoriul (ceea ce face imposibila reutilizarea obiectelor marcate!) si sunt agresivi.

Probleme de sanatate frecvente la pisicile necastrate/nesterilizate:
Urina motanilor isi schimba compozitia si concentratia in timpul perioadelor de excitatie sexuala (fie ca "simt" o pisica in calduri, fie ca in zona este alt motan, deci un potential dusman). Aceste modificari cresc riscul litiazei renale - formarea si acumularea de calculi care nu pot fi eliminati din vezica urinara decat prin interventia medicului, prin operatie (care implica si castrarea motanului!).

Femelele nesterilizate care nu fac pui niciodata prezinta un risc crescut de lactatii false, si cancer mamar si uterin. Iar femelele care fac totusi pui, dar dupa varsta de 3-4 ani, risca sa aiba nasteri grele (distocii) si sa aiba diverse alte probleme - cum ar fi mastitele (inflamari ale mamelelor).

Comportamentul pisicilor castrate/sterilizate:
Pisicile castrate/sterilizate, atat masculii cat si femelele, sunt mai calme, mai docile si mai sociabile. Agresivitatea si teritorialitatea motanilor se reduce semnificativ. In plus, cei ingrijorati ca pisica lor mananca, dar pare proaspat importata din Somalia, isi vor vedea problema rezolvata. Atat pisica, cat si motanul, asimileaza mult mai bine hrana si mananca mai mult. Motanii isi pierd cheful de plimbari nocturne in cautare de aventuri, iar pisicile nu mai lanseaza chemari disperate in linistea noptii. Masculii nu mai stropesc peretii si mobila. Pericolul ca pisica sa devina "Kinder cu surprize" este complet eliminat.

Probleme de sanatate care apar in urma castrarii/sterilizarii:
Nici una.

OPERATIA:
Castrarea este o operatie care, pentru orice medic veterinar, este deja o rutina. In cazul motanilor care au glandele sexuale pozitionate in exteriorul corpului, este o operatie foarte usoara, care necesita ingrijiri minime cateva zile. In cazul pisicilor, operatia este ceva mai complicata, datorita pozitionarii ovarelor in abdomen, deci in interiorul corpului. Ingrijirea post-operatorie solicita toata atentia stapanului, si consta mai ales in supravegherea pisicii 24 de ore din 24, deoarece va avea tendinta de a-si desface bandajele si de a se linge pentru a-si scoate firele.

In cazul in care nu doresti ca pisica ta sa aiba pui, sau vrei ca motanul tau sa inceteze cu prostul obicei de a "asezona" fiecare colt al casei, decizia de a castra/steriliza animalutzul este cea corecta.

sper ca te-am ajutathappy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ce mai face pisica sterilizata? am sterilizat si eu de curand doua femele...