Buna! Hamsterii dupa ce i-ai cumparat trebuie lasati ceva timp sa se acomodeze. Uite niste sfaturi:
Ce faci după ce ai cumpărat un hamster
Când aduci prima oară hamsterul acasă, probabil va fi foarte nervos, așa că lasă-l în pace în prima zi pentru a se obișnui cu noua lui casă.
La început, cel mai bine este să pui mâinile cu palmele în sus lângă hamster, în părțile laterale. Apropie ușor mâinile de hamster, și acesta va începe să meargă pe mâinile tale. Îmbânzirea este o procedură simplă, trebuie doar să ai răbdare pentru a câștiga încrederea hamsterului.
După ce a stat singur în cușcă în prima zi, fără a fi deranjat în vreun fel, poți începe să obișnuiești hamsterul cu prezența ta. Pune ușor mâna în cușcă a doua zi. Oferă-i ceva bun, o sămânță de floarea-soarelui sau o alună. Când se va apropia de mâna ta va fi nervos, așa că lasă-i tratația jos și retrage-ți mâna. Repetă acest lucru următoarele două zile, făcându-l să înțeleagă că mâna ta aduce mâncare. Vorbește-i în acest timp, repetându-i numele. În acest fel se va obișnui cu vocea ta și în curând își va învăța numele. Când hamsterul este obișnuit cu acest lucru, nu-ți mai retrage mâna când vine după mâncare. Hamsterul va învăța că nu are nici un motiv de a-i fi frică de mâna ta. După câteva încercări reușite, folosește a doua mână pentru a-l mângâia ușor pe spate. După încă o zi sau două, oferă-i mâncarea din mână. Acum va avea destulă încredere pentru a merge pe mâna ta pentru a lua tratația. Când va sta în palma ta, pune-ți cealaltă mână deasupra lui și ridică-l ușor de jos. Când s-a obișnuit și cu acest lucru, scoate-l din cușcă și mângâie-l. Acum îl poți pune pe o masă sau pe jos, pentru a se obișnui cu mediul exterior cuștii. Lasă-l să plece de pe mâna ta și mângâie-l. Fii mereu atent la mișcările lui, deși este puțin probabil că va sări de pe masă, se pot întâmpla și accidente dacă este la înălțime.
Este foarte important să-l manipulezi în mod regulat, dar nu trebuie să exagerezi nici în acest sens, mai ales la început. O jumătate de oră este suficient, după care trebuie să-l pui înapoi în cușcă pentru a se odihni. În curând hamsterul se va îmbânzi și nu-i va mai fi teamă de tine, dorind să se joace cu tine.
Cum să îmblânzești un hamster
Hamsterii sunt speriați de orice nu este un hamster, și asta prin natura lor. Cu toate că nici tu nu ești o excepție, hamsterul tău poate fi îmblânzit și se poate obișnui cu luarea în mână, învățând că și oamenii le pot fi prieteni.
Primul lucru pe care trebuie să îl știi este că nu trebuie niciodată să trezești un hamster care doarme, decât dacă are nevoie de îngrijiri medicale. Când este trezit dintr-un somn adânc, primul instinct al hamsterului este unul defensiv și va încerca să se protejeze prin singurul mod pe care îl cunoaște, și anume o mușcătură puternică și dureroasă.
Deoarece au vederea foarte slabă, hamsterii depind foarte mult de simțul mirosului și al auzului, pentru a-i ghida. Bate ușor în cușcă, mișcă adăpătoarea și vorbește cu el pentru a fi sigur că este treaz și că știe că nu este într-un pericol imediat. Întotdeauna să te speli pe mâini înainte de mânui un hamster. Mirosul unei fripturi de pui pe care tocmai ai mâncat-o îl poate îndemna pe hamsterul tău să încerce o bucățică din degetul tău, ce miroase atât de apetisant.
Hamsterii tineri sunt timizi iar îmblânzirea lor cere timp, răbdare, o purtare gentilă, familiaritate și blândețe, pentru a le câștiga încrederea. Adu-ți aminte că în sălbăticie reacția principală a hamsterului împotriva a ceea ce vede ca fiind un prădător este să fie agresiv. Pentru a preveni acest instinct primar va trebui să dai dovadă de răbdare. Începe să lucrezi cu hamsterul tău seara, când este treaz și vioi. Lucrează cu el în afara cuștii, preferabil pe podea așa încât chiar dacă sare să cadă de la o înălțime mică. Când iei prima dată hamsterul în mână, folosește amândouă mâinile luându-l ca într-o lingură. Nu trebuie să încerci să-l ridici prin apucare, pentru că sunt șanse mari ca el să adopte o poziție defensivă, cu labele dinainte ridicate și arătându-și dinții. Dacă se întâmplă să adopte această poziție, nu încerca niciodată să-l prinzi și să-l iei în mână, rezultatul poate fi dureros. În loc de asta lasă-i ceva timp hamsterului să se relaxeze și să se calmeze, oferă-i ceva bun de mâncare și încearcă să-l mângâi ușor pe spate, pentru a se obișnui cu atingerea. Îți poate lua câteva încercări, va trebui să fii răbdător. Odată ce hamsterul prinde încredere în tine, el îți va deveni un prieten credincios. Câteodată hamsterul poate scoate un țipăt când încerci să-l iei în mână. Țipătul este un semn că îi este frică, și de obicei nu mușcă dacă scot acest țipăt, dar există și excepții de la regulă. Dacă a mai fost luat în mână anterior, continuă și ridică-l cu blândețe. Țipătul se va opri odată ce hamsterul se liniștește și nu mai simte pericolul. Odată luat în mână, fii atent să nu-l lași să cadă. Ei nu văd bine și nu-și dau seama de înălțimea la care se află, de aceea se pot accidenta grav. Îl poți mângâia acum ușor pe spate, unor hamsteri plăcându-le să-i mângâi și pe frunte. Restul va veni odată cu trecerea timpului.
Ce trebuie să faci
Vorbește cu el cu voce înceată și calmă.
Mișcă-te încet înaintea și în timpul mânuirii.
Spală-te pe mâini înainte de a-l lua în mână pentru ca mirosul tău să fie mereu același.
Lasă-l să-ți miroasă mâna pentru a ști ce intră pe domeniul lui.
Lasă-l să se calmeze dacă îi este teamă.
Fii răbdător. Încrederea hamsterului nu se cucerește într-o zi.
Ce nu trebuie să faci
Mișcări rapide sau dezordonate. Un hamster speriat este un hamster defensiv.
Zgomote puternice. Simțul auzului este foarte dezvoltat la hamsteri.
Să-l lași să cadă de la înălțime mare.
Să trezești un hamster ce doarme.
pAPA! sper ca te-am ajutat!
hai ca-i amuzant. Am avut si eu un hamster, dar a durat ceva timp pana sa acomodat si sa obisnuit cu mine. Trebuie sa ai rabdare sa se obisnuiasca el cu tine.
Trebuie sa ai un pic de rabdare, sa vorbesti cu el si sa-l mangai doar cate un picut, dupa 2-3 zile se obisnuieste cu tine si-ti va recunoaste vocea. asa era si hamsterul meu si apoi a devenit foarte bland.
... si cu rotita cum ramane (stiu ca ar trebui sa se duca ea singura sa se joace dar nu o face?!? stiiti cum as putea sa o fac sa se dea in ea... FUNDA (nu o dau asa usor)