| anuk a întrebat:

Am un motan de 3 ani jumatate si e castrat. de aproximativ 1-2 luni a inceput sa. i cada dintr. un loc destul de mic ce. i drept blanita, destul de tare incat i se vedea pielea. locul acela s. a refacut, i. a crescut din nou blana, insa acum are din nou aceeasi problema, insa intr. un alt loc.
stiti care ar putea fi motivul? A avut cineva astfel de probleme cu pisicile voastre?

Răspuns Câştigător
| Daviiiiiid a răspuns:

Hm., Pisica nu am, doar ca eu am Bulldog, Spike, cainele meu, are problema asta de la zgarda., si am aceeasi problema.Motaanul tau poarta zgarda?happy

| anuk explică (pentru Daviiiiiid):

Am uitat sa specific ca motanului ii cade blana de pe corp. cainelui tau la fel sau de pe gat? si da poarta si el zgarda.

| Daviiiiiid a răspuns (pentru anuk):

I-a cazut de pe piept, si de pe spate. Sau se mai poate sa ii mai cada din cauza unei mancari... de exemplu. cainelui meu, daca ii dam oase mici si lapte are niste bube rosii si pe langa acele bube ii cade blanita. deci se poate si de la mancare!happy

4 răspunsuri:
| angelRBD a răspuns:

Caderea parului poate evolua diferit la fiecare pisica, in functie de cauza. Ne punem problema caderii in exces a parului la pisici in caz de:
-petice de piele complet lipsite de par
-naparlire excesiva
-rata de regenerare a parului scazuta sau absenta
-absenta completa a parului din ariile in care in mod obisnuit se scarpina animalul.
-o ciuperca poate determina prezenta de petice rotunde complet lipsite de par, aceasta ciuperca are potentialul de a fi transmisa la om. In timp ce unele pisici par sa nu fie deranjate de aceasta afectiune, alte prezinta prurit in zonele afectate. Acesti fungi se transmit prin contact cu: alte pisici infectate, asternut, obiecte de ingrijire contaminate. Este important spre a ajuta pisica sa depaseasca aceasta infestatie persistenta sa curatati cu mare grija tot ce intra in contact cu patrupedul.
-alergiile alimentarele determina pe pisici sa se scarpine pana ce zona cu prurit sangereaza sau ramane complet fara par, stapanii putand observa la nivelul blanii cruste. Sa diagnosticheze exact alimentul ce provoaca alergie animalului tau, poate constitui o provocare pentru medicul tau veterinar, ce va trebui sa se bazeze pe calitatile sale de investigator. De obicei cauza este gasita prin excludere, iar veterinarul va prescrie pisicii un regim alimentar special si iti va cere sa monitorizezi atent starea ei de sanatate pentru cateva saptamani. Din pacate toate testele se pot dovedi a fi destul de costisitoare si nu exista nici o garantie ca alimentul alergen va fi gasit. In majoritatea cazurilor, tratamentul incepe prin prescrierea unor medicamente antihistaminice, iar in cazurile severe o doza injectabila de steroizi.
-dermatita atopica- la fel ca si in cazul alergiilor alimentare pisicile vor avea tendinta sa se linga si sa se scarpine, vor prezenta multe puncte complet lipsite de par. Cauzele ce determina la pisici dermatita atopica pot fi reprezentate de aproape orice intra in contact cu acestea: praf, polen, chimicale utilizate in curte, produse utilizate la igienizarea locuintei. In cazurile ce apar sezonier, alergia poate fi usor asociata cu prezenta polenului. Antihistaminicele si injectiile cu steroizi pot ameliora imediat simptomele suparatoare ale acestei afectiuni cutanate.
-capusele(si saliva lor) pot cauza prurit ce determina pierderea parului in zonele pe care animalul le scarpina repetat. Aceste pisici ce au capuse vor avea mici umflaturi rosiatice pe tot corpul.
-alopecie psihogenica: stresul determina pierderea parului in special la pisici din rasa Siameza. Cauze comune de stres la pisici: mutari recente, venirea unui nou membru in familie, adoptiile unor noi animale de casa, zgomote puternice, anxietatea de separatie etc. Medicul veterinar poate prescrie medicamente ce elimina anxietatea de tipul Valium.
-alopecie endocrina: caderea in exces a parului e dictata de schimbarile hormonale. Sunt anumiti hormoni responsabili de cresterea corespunzatoare a parului, se pare ca la felinele ce au tulburari endocrine, naparlirea este accentuata in timp ce ritmul de crestere a parului este mult incetinit fata de normal. De aceea, trebuie acordata atentie sporita peticelor lipsite complet de par, acestea pot fi semnalul unui dezechilibru hormonal.
-alopecie areata: considerata a fi o boala autoimuna, aceasta cauzeaza aparitia unor zone complet lipsite de par pe cap, gat sau corp. Afectiunea deseori nu determina prurit, este relativ rara, diagnosticul este histologic, de obicei nu necesita un tratament special.
-hipertiroidism: producerea in exces de hormoni tiroidieni de catre glanda tiroida, este acompaniata si de: scadere in greutate, iritabilitate, apetit crescut si pierderea parului.
-boala Cushing: aceasta afectiune are un tablou clinic variat printre care subtierea firului de par, ce se rupe usor.
Pierderea parului este o chestiune ce ii sperie pe majoritatea iubitorilor de feline, asta deoarece poate constitui o experienta traumatizanta pentru patrupedele lor iubite si pentru ca anumite cauze ce determina acest fenomen nu beneficiaza inca de un tratament.

| lollykkk a răspuns:

Si eu am avut la fel cu motanul meu.si mia parut rau ca l-am castrat.ii lipseste o pisica si daca ai sa eu aduci o sa moara.asa mi s-a intamplat si mie.iti zic ca e foarte rau pentru ca o sa ii cada toata blana si o sa moara.sad