De obicei asa se intampla atunci cand papagalul isi gaseste perechea.
Numai la perusii pe care ii ai de mici pereche mai ai sanse sa ii faci sa te iubeasca amandoi si sa nu le fie frica de oameni. Insa daca perusul este adult si el a stat singur si i-ai adus pe cineva, se scufunda in lumea lui. Mai lasa-l o perioada cu femela, iar daca vrei sa mai pui mana pe el nu mai incerca brusc, dintr-o data, pentru ca se va speria si se va distanta si mai mult de tine. Intr-un fel tu trebuie sa iei relatia cu el de la inceput sa il mangai incet, sa ii vorbesti calm, pana se acomodeaza din nou.
Daca a indragit femela atat de mult, acum o apara si are senzatia ca ii incalci teritoriul. trebuie sa ii dai timp sa se obisnuiasca cu noua situatie. daca nu merge, separa-i.
Ofera-le libertate, tine-le colivia deschisa sa iasa afara daca ai tii prin casa, daca ies din colivie habitatul lor se mareste si intra in habitatul tau si incearca sa,, comunici,, cu femela dupa un timp, apoi si masculul te va indragii iar, nu fii suparata, acorda-le timp deoarece k peste tot femela dicteaza )
Pai... te inseala pe fata, fato! rupei gatul taraturii alia. tu ai adus-o in casa si ti l-a si furat. pune-i cianura in apa! n-o lasa sa scape cu pene! si cumpara o gaina.
Le tin colivia mereu deschisa...si masculul a fost intotdeauna liber sa zboare prin casa unde vrea
Rabdare, si iar rabdare, eu nu ai cumpar femela la al meu stiu ca nu este corect dar vorbeste foarte mult iar daca ai cumpar femela adio vorbit cu mine stiu, recunosc, dar a devenit o parte a familiei
E greu. Masculii sunt foarte dificili cand au perechi...Eu am avut un perus mascul timp de 8 ani si nu m-am inteles bine cu el niciodata pentru ca mereu a avut pereche, ma musca cand incercam sa ma apropii de el. Intotdeauna m-am inteles bine mai mult cu femelele. Sunt mai maleabile mai blande si mai iubitoare cu stapanul. Acum mi-a ramas un puiut mascul(de 4 ani) dupa ce a murit "taticul cel dificil" si cu puiutul ma inteleg foarte bine. E foarte amuzant ca atunci cand il duc in fata oglinzii si crede ca in fata lui e o femela perus cand sa pun mana pe el ma ciupeste si pe mine. Stiu ca e cam dur dar il lovesc usor cu degetul peste cioc si se calmeaza.
Sfatul meu e sa te apropii de femela si dupa ce o sa vada ca sunteti prietene poate se mai calmeaza si el dar nu garantez. Repete masculii cu perechi sunt dificili. Succes.
Daca i-ai cumparat pereche...mai greu! mai lasa-i cateva zile daca vezi ca tot nu te baga in seama! asa sunt ei. crede ca vrei sa ii ataci perechea sau ca ii incalci teritoriul! asa e si al meu! nu ma lasa sa bag mana in colivia LUI ca ma musca dar cant e liber prin casa vine la mine cand il strig! lasa poate vei avea pui si vor fi o familie fericita!