Poti da si coaja de pepene sau porumb cu tot cu stiulete
nu are nimic daca dai radacina de patrunjel
- morcovi (daca e produs organic/bio, o bucata mai mica se poate da zilnic) castraveti, marar, gulii, frunza de gulii, patrunjel, frunza de patrunjel, frunza de morcovi, ardei gras, frunza de broccoli, sfecla furajera (si frunza), rosii, frunza de conopida, conopida, pastarnac, vanata, salata verde, varza, mere, cirese, piersici, struguri, prune, mandarine, portocale, banane, kiwi, lubenita, pepene, dovleac, dovlecel, matasea frageda de porumb, coaja frageda a stiuletei de porumb, frunza verde a porumbului, sparanghel, mazare frageda in pastaie, napi, frunza de mustar, sfecla rosie, frunza de telina, frunza de ridichi, spanac, frunza de cicoare, andive etc.
- Atentie!
Conopida, gulia, broccoli si varza doar in cantitati mici, deoarece provoaca balonare. La fel si frunza de ridichi, se va da doar in cantitati mici.
Frunza de telina se va da treptat, prima data doar putin. Tulpina groasa se va arunca, fiind greu de digerat.
Salata verde se va da mai rar (!) si numai cateva frunze, deoarece in cantitati mari afecteaza rinichii. Daca este cultivat biologic (e bio), in cantitati mici se pot da. Vom evita cele care provin din surse nesigure, deoarece pot contine pesticide, reziduri chimicale in cantitati ce dauneaza sanatatii porcusorului (femelele gestante si puii fiind cei mai vulnerabili in acest sens). De preferat se vor alege frunzele interioare, cele exterioare putand acumula mai multi nitrati in cazul in care totusi sunt tratate.
Spanacul si frunza de patrunjel contin oxalat, in cantitati mari/prea des repetate pot contribui la formarea pietrelor in rinichi.
Toate fructele se vor da fara samburi iar citricele se vor taia in cubulete mici pentru a nu fi invelite in pielita. In asa fel porcusorii le vor simti imediat gustul, si le vor consuma mai repede.
Cartoful nu (!) este o alegere buna si nu este recomandat. Din cauza continutului inalt de amidon este nesanatos (!) pentru. porcusori. Daca totusi vor primi, se va da f. putin, si vor fi curatate si aruncate straturile verzi de sub coaja cartofului (se formeaza, de obicei la incoltire, un strat verde otravitor - solanina - sub coaja).
Fasole verde nu (!) se va da porcusorilor, in stare cruda contine fazina, o substanta toxica (o lectina) ce se descompune doar prin incalzire.
Nucile, din cauza continutului inalt de calorii, nu sunt recomandate!
Se vor alege in primul rand legumele si fructele de sezon, cat mai proaspete, si se va opta mereu pentru o dieta cat mai variata posibil.
Rebarbara (este toxica pentru ei!) si fasole uscata nu se va da niciodata porcusorului!
Nu ti-am dat funda deoarece mi-ai scris o poveste lunga copiata cred(nu sigur) de pe gemon.ro. Trebuie sa scrii si sursa de unde copii.
Nu voiam funda , voiam doar ca tu sa citesti exact. Da, trebuia sa dau si sursa.
Am porcusor de guineea de 3 ani si i-am dat absolut toate cele enumerate
Atunci... Scuzele mele! Noroc cu micutu'! Al meu are 9 luni pe 16 Septembrie
annuti întreabă: