" Lumina este in mod deosebit importanta pentru viata prepelitelor, care este cea mai sensibila specie de pasari la lumina, durata ca si intensitatea iluminarii, putand influenta in mod deosebit atat cresterea, cat si numarul de oua produse sau durata perioadei de ouat intens.
Tineretul de inlocuire are nevoie la inceput (1-35 zile) de perioade scurte de lumina (8-10 sau cel mult 12 ore) pentru ca acestea sa creasca la 14-15 ore in urmatoarele 2 saptamani (36-49 zile).
Prepelitele ouatoare au nevoie de zile ceva mai lungi (16-18 ore si in ultimele 6-8 saptamani de ouat chiar 19-20 ore).
Puii de carne se cresc, de la varsta de 1 zi pana la valorificare, in regim de lumina permanenta (24 ore din 24).
Daca se foloseste lumina naturala, se are in vedere ca suprafata de geam a incaperii sa reprezinte o cincime din suprafata pardoselii, si noaptea se suplimenteaza pana la durata recomandata prin iluminat electric.
Intensitatea luminii artificiale trebuie sa fie de 3 W/m² la puii de carne si 5-6 W/m² la prepelitele dupa varsta de 5 saptamani. "
Salut si eu am avut prepelite si becul il tineam aprins doar noaptea ziua nu-i nevoie doar daca vr tu sa le fie mai cald eu doar noaptea le tineam becul aprins si ziua nu ca era lumina afara. sper ca ti-am fost de ajutor.
Irry... unde locuiesti? la bloc? vecinii tai cate prepelite au? Din pacate pentru tine trebuie sa spun ca prepelitele au nevoie de 20 de ore din 24 de lumina. Cel mai probabil au separat masculii de femele. Spun asta pentru ca masculii sunt cei care fac cea mai mare galagie. in fine... pana la urma urmei, n-ai ce sa le faci decat sa-i suporti.
seth2016 întreabă: